Çıtır çıtır şampiyona: Fransa en iyi patates kızartmasını seçecek

Fransa dünyada ilk kez Patates Kızartması Şampiyonası düzenliyor. Restoranların yanı sıra bireysel başvuruların da kabul edileceği şampiyonada katılımcılar üç dalda yarışacak. Çıtır çıtır yapan kazansın!

Dünya 17 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İyi bir patates kızartmasının sırrı ne olabilir? Bütün yollar iki kere kızartmaya çıkıyor

Fransa’nın kuzey ucunda, Manş denizi kıyısındaki Pas-de-Calais şehrinde 7 Ekim’de dünyanın ilk Patates Kızartması Şampiyonası düzenlenecek. Etkinliğin Fransa’da olmasına şaşmamalı. Hamburgerin eşlikçisi olduğu için Amerika’dan çıktığı düşünülse de İngilizce adı üstünde, ‘French Fries’dan (Fransız Kızartma) bahsediyoruz.

Üç ülkenin paylaşamadığı lezzet

Adında Fransız geçiyor ancak patates kızartması üzerinde hak eden iki ülke daha var. Fransa’nın komşusu Belçika bundan beş yıl önce Unesco’ya, patates kızartmasının ülkenin kültürel mirasının resmi bir simgesi olarak onaylanması için dilekçe vermişti. İspanyollar da, patatesi Amerika’dan Avrupa’ya getirenin kendileri olduğunu, dolayısıyla ilk kızartmanın da İspanya’da yapıldığını iddia ediyor. 

İyi patatesin sırrı artık sır değil

AA’nın Fransız televizyon kanalı BFMTV’den aktardığına göre şampiyonaya restoranların yanı sıra bireysel başvuru da yapılabilecek. Arras Grand Place fuar alanında düzenlenecek organizasyonda katılımcılar, ‘kreatif patates’, ‘otantik patates’ ve “kızarmış patates sosu’ kategorilerinde yarışacak. Jüriler, patates kızartması ustalarından oluşacak.

Peki iyi patates kızartmasının sırrı nedir? Aslında bu artık sır bile değil. Altın gibi kızarmış çıtır çıtır patates yapabilmek için iki kere kızartmak gerekiyor. Önce daha düşük sıcaklıkta pişirerek içini yumuşatıyor, sonra yüksek sıcaklıkta dışını gevrek hale getiriyorsunuz.

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.