Cumhurbaşkanı başdanışmanı Kılıç: İsveç’in NATO üyeliği ‘bir düğmeye basıyorsun ve halloluyor’ gibi bir şey değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dış politika başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, İsveç'in NATO üyeliğine onay süreci için TBMM'nin yoğun gündemi nedeniyle yaz sonunu işaret etti. İtalya Başbakanı Meloni de Erdoğan'la görüşmesinden sonra Türkiye'nin AB üyeliğinin gündemde olmadığını söyledi.

Dünya 13 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin İsveç'e dair karar prosedürünün zamanlama nedeniyle uzayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın destek açıklamasına rağmen, TBMM’nin yoğun gündemi yüzünden sürecin hızlı işlemeyebileceğini söyledi. 

Japon Nikkei’ye konuşan Kılıç, yaz sonuna kadar bu konuda ilerleme kaydedilemeyeceğini belirterek, Erdoğan’ın Türkiye’ye döndükten sonra MHP’yle masaya oturacağını ve bu görüşmenin ardından İsveç’in katılım protokollerini TBMM’ye göndereceğini belirtti.

Kılıç, hâlâ yapılması gereken işlerin olduğunun altını çizerken yaz sonuna kadar ilerleme kaydedilemeyeceğini iş akışını belirterek anlattı. Başdanışman, önce İsveç kararının parlamentonun dış ilişkiler komisyonunda görüşüleceği, sonra TBMM’de oylanacağını söyleyerek, TBMM’nin tatile girmesinden önce bunların gerçekleşemeyeceğini belirtti. Kılıç bu durum için Financial Times’a, “Bir düğmeye basıyorsunuz ve ertesi gün her şey oluveriyor değil” dedi.

Yine de tüm yaşananların Ankara-Stockholm arası temel engellerden ziyade zamanlama sorunu olduğunu da belirten Kılıç, Türkiye’nin İsveç’e NATO onayı karşılığında beklediği AB üyeliğine ilişkin adımlara da değindi.

Kılıç, Ankara’nın müzakere sürecinin ‘canlandırılmasını’ istediğini ve vize serbestisi ve gümrük birliğinin güncellenmesi de dahil olmak üzere üzerinde çalışılabilecek bazı fasıllar olduğunu söyledi: “icaretimizin yüzde 60’ı AB ile ve bu nedenle AB’li ortaklarımızla da bir yenilenme ve daha iyi bir atmosfer görmek istiyoruz. Vize serbestisi konusunda zaten söz verildi. Eksik olan çok az nokta var, dolayısıyla bu konuda ilerlemeye oldukça hazırız.”

İtalya Başbakanı heves kırdı: Türkiye’nin AB üyeliği üst sıralarda değil

NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşen İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Türkiye’nin AB üyeliği meselesinin şu an gündemde üst sıralarda yer almadığını söyledi.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre İtalyan basınına açıklama yapan Meloni, bir gazetecinin Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliği için masaya sürdüğü AB üyeliğini hatırlatıp, “Türkiye’de kadın hakları ve genel olarak insan hakları meselesi de düşünülürse Türkiye’nin AB’ye girmesi hakkında İtalya hükümetinin pozisyonu nedir?’’ şeklindeki sorusuna ‘’Bana kalırsa bu konu hâlâ oldukça uzak. Bunu kesinlikle bir öncelik olarak değerlendirmeyen bizim pozisyonumuzun ötesinde, AB içinde de çeşitli zorluklar var” cevabını verdi.

Meloni ayrıca, Türkiye’nin üyelik sürecinin ise mevcut bağlamda gündemde yer bulmadığını belirtti.

İtalya Başbakanı, muhalefetteyken de Türkiye’nin AB üyeliği ihtimaline karşı çıkmış, lideri olduğu aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partisi adına “İtalya’nın Kardeşleri Türkiye’nin tarih, coğrafya ve kültür olarak bizim anladığımız Avrupa’nın bir parçası olmadığına inanıyor” açıklamasını yapmış, “Türkiye’nin AB’ye üyelik statüsünü nihai olarak iptal etmenin ve Türkiye’nin Avrupa’ya girişine kesin olarak ‘hayır’ demenin vakti geldi’’ demişti.

Vilnius'taki NATO zirvesinin ilk gününde neler yaşandı?Vilnius’taki NATO zirvesinin ilk gününde neler yaşandı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.