Demans iddiaları ‘yaşlı adam’ savaşlarını başlattı

ABD seçimlere giderken adaylar da bir garip. Biri, demans iddialarıyla gündemden düşmeyen Biden diğeri de hüküm giyen Trump. Demans iddialarından bunalan Biden, Trump'ın da yaşlı olduğuna dikkat çekmek için atağa geçti.

Dünya 16 Haziran 2024
Eski ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Başkanı Joe Biden

“Dünya bir liderin zihnen çöküşünü izliyor” demiştik, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın G7 macerası için. (Buradan okuyabilirsiniz.) G7 zirvesindeki halleri çok konuşulan Biden bu duruma içerlemiş olacak ki rakibi eski ABD Başkanı Donald Trump’ın da yaşlı olduğunu kanıtlama çabasına girdi.

81 yaşındaki Biden, 78 yaşına giren Trump’ın doğum gününü kutladı. Kutladı ama laf dokundurmak için.

‘Bir yaşlı adamdan diğerine…’

Biden, Trump’ın 78. doğum gününü kutlarken rakibinin seçim kampanyasına da yaş üzerinden taş atıyor aynı zamanda. Yaş sorunuyla boğuşan 81 yaşındaki Biden, şimdi Trump’ın saç stilinden İncil satışlarına ve tabii ki yaşına kadar pek çok özelliğine saldırmaya başladı.

Joe Biden, Cuma günü kişisel X hesabından rakibine alaycı bir doğum günü tebriği sundu: “78. doğum günün kutlu olsun Donald. Yaşlı bir adamdan diğerine… Yaş sadece bir sayı, seçim de tercihtir.” Bu notu düştüğü paylaşımda alaycı bir video da vardı. Biden videoda 78 yaşına basan Trump’ın 78 “başarısını” anlatıyordu.

Biden’ın seçim kampanyası sözcüsü de bu kutlamadan eksik kalmayarak, “Amerika adına, 79. yaşınız için erken hediyemiz: bir daha asla başkan olamayacağınızdan emin olmak” dedi.

ABD Başkanının bu atağı, kendisinin İtalya’da düzenlenen G7 Zirvesi’nde gündeme gelen ve demans hastalığı iddialarını pekiştiren görüntülerden hemen sonra gelmesiyle de dikkat çekti. Çünkü Biden’ın bu atağı onun zekasının “hâlâ kıvrak” olduğuna yönelik bir ikna çabasıydı da.

Biden’ın rakibi Trump, ABD’nin sabıka fotoğrafına sahip olan ilk eski başkanı olması yanı sıra geçtiğimiz günlerde önceden ilişki yaşadığı porno yıldızı Stormy Daniels’a sus payı öderken şirket hesaplarında değişiklik yapmak suçundan da hüküm giymişti. Bunun yanı sıra Trump, Kongre Baskını gibi birçok konuda da mahkeme salonlarını arşınlarken bir yandan da seçimlere hazırlanıyor. Ancak Biden’ın da bir sorunu var; Trump’ın hüküm giymesinden yaklaşık iki hafta sonra kendisi de tarihe geçti. Biden’ın oğlu Hunter Biden, uyuşturucu etkisi altındayken silah alması nedeniyle suçlu bulundu. Biden da böylece oğlu hüküm giyen ilk ABD Başkanı oldu.

Yani Biden, Trump’ın 78 “başarısı” diye adlandırdığı infial yaratan olaylarını gündeme getirse de eski Başkanın desteğini kırabilecek gibi de görünmüyor.

ABD’liler 81 yaşında başkan istemiyor

yorumculara göre yaş meselesini seçim arenasına taşımak her iki aday için de risk içeren bir strateji. Demokratlar için ise bu konuyu benimseme isteği bir yön değişikliğine işaret ediyor. Biden’ın kampanyasını yönetenler aylarca başkanın akli melekeleriyle ilgili soruları ve sorunları görmezden geldi. Ancak anketler Amerikalıların yüzde 86’sının 81 yaşındaki başkanın ikinci dönem için çok yaşlı olduğunu söylerken, kendisinden dört yaş küçük Trump için bu oranın yüzde 59’da kaldığını gösteriyor.

Ancak Biden’ın geçen hafta Avrupa’ya yaptığı ziyaretler sırasında birkaç kez yoldan çıkar gibi görünmesi ve first lady Jill Biden ya da diğer dünya liderleri tarafından pozisyonuna geri döndürülmesinin ardından yaş konusu yeniden su yüzüne çıkmaya başladı. Wall Street Journal’da (WSJ) geçtiğimiz günlerde yayınlanan 3 bin kelimelik bir makalede, Biden’ın “aklının git gel yaşamasına” tanık olduklarını söyleyen çok sayıda milletvekilinden alıntı yapıldı. WSJ, Beyaz Saray’ın bu anlatımları yapana Demokratları yakından “takip ettiğini” ve onları Biden’ın güçlü yönlerini vurgulamaya teşvik ettiğini ifade etti.

‘Yaşa rağmen değil, yaşı sayesinde…’

Biden ve başkan yardımcısı Kamala Harris’in yaşlı destekçileri tarafından Wisconsin’de düzenlenen bir kampanya etkinliğinde first lady, kocasının yaşının bir avantaj olduğu argümanını ileri sürdü: “Bu seçim kesinlikle yaşla ilgili değil,” dedi. “Joe ve diğer adam aslında aynı yaştalar. Aldanmayalım, Joe yaşına rağmen değil, yaşı sayesinde hayatımızın en etkili başkanlarından biri oldu.”

Bu arada, Cuma günü 78 yaşına giren eski başkan için CNBC’de yayınlanan bir haberde, Trump ile görüşen ve onu “dikkat çekici bir şekilde kafası karışık” bulan çeşitli şirketlerin CEO’larından alıntı yapıldı. Habere göre CEO’lar Trump’ın “doğru dürüst düşünemediğini [ve] her şeyi birbirine karıştırdığını” ifade ediyordu.

Trump Cuma gününü West Palm Beach’teki bir kongre merkezinde Club 47 kulübü üyelerine hitap ederek ve rakibine yüklenerek geçirdi. “Ülkemiz beceriksiz insanlar tarafından yok ediliyor” diyen Trump, tüm başkanların uygunluk testlerinden geçmesi çağrısında bulundu.

Yaş konusundaki tartışmalara rağmen, iki aday da 27 Haziran’da yapılması planlanan bir düelloya hazırlanıyor. İki isim de CNN’de canlı yayında karşı karşıya gelecek. CNN’e göre Biden ve Trump, reklam aralarıyla birlikte 90 dakikalık bir karşılaşma için anlaştı ve bu süre zarfında seçim kampanyalarını yönetenlere danışmalarına izin verilmeyecek.

Demans iddiaları gölgesinde iki adayın yaşlı adamlar savaşı, TV’ye nasıl yansıyacak 27 Haziran’da izleyeceğiz.

Dünya bir liderin zihnen çöküşünü izliyor: G7'de demans iddiaları zirveye çıktıDünya bir liderin zihnen çöküşünü izliyor: G7’de demans iddiaları zirveye çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.