Demokratlar kararı verdi: Harris resmen Trump’ın rakibi

ABD'de başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı artık resmen Kamala Harris. Sanal oylamada gerekli 300 delege oyuna erkenden ulaşan Harris, 5 Kasım'da Trump'ın karşısına çıkacak. Son anketler de ikili arasındaki farkın kapandığını gösteriyor.

Dünya 3 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
45. ABD Başkanı Donald Trump (solda) ve Demokratların başkan adayı, mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris.

5 Kasım’da yapılacak ABD Başkanlık seçimleri için geri sayım sürüyor. Demokratik Ulusal Komite Başkanı Jaime Harrison yaptığı açıklamada, Başkan Yardımcısı Kamala Harris‘in Demokrat delegelerden partinin başkan adaylığını kazanmak için yeterli oyu aldığını duyurdu. Böylelikle Harris iki büyük partiden (Cumhuriyetçiler ve Demokratlar) başkan adayı olan ilk siyah kadın ve ilk Asyalı Amerikalı olacak.

Duyuru destekçilerle düzenlenen sanal bir etkinlik sırasında yapıldı. Delegeler perşembe günü sanal oy kullanmaya başladı ve bu süreç pazartesi akşamına kadar devam edecek. Etkinlikte konuşan Harris “Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı için Demokratların muhtemel adayı olmaktan onur duyuyorum. Önümüzdeki hafta sanal oylama dönemi kapandığında adaylığınızı resmen kabul edeceğim” dedi.

Harris bu ayın ilerleyen günlerinde Chicago’da yapılacak parti toplantısında bu tarihi anı kutlayacaklarını da belirtti.

Gerekli delege sayısına şimdiden ulaştı

Başkan Joe Biden’ın yeniden seçilme kampanyasını sonlandırıp Harris’i desteklemesinden kısa bir süre sonra kendisinin adaylığı kesinleşmişti. Partinin neredeyse tamamı Harris’i destekledi ve gerekli 300 delege imzasını toplayarak oy pusulasında tek aday oldu.

Harris 2020’deki başkanlık yarışında Biden lehine erken çekilmesinin ardından şimdi partinin lider adayı olarak öne çıkıyor. Resmi adaylık süreci devam ederken Harris, kampanyasını yeniden yönlendirmekle meşgul oldu. Kampanya ekibi Temmuz ayında 310 milyon dolar bağış topladığını açıkladı.

Başkan yardımcısı adayı seçiminde son aşamada

Demokrat politikacı, başkan yardımcısı adayını seçme sürecinde de son aşamalara geldi. Harris’in Minnesota Valisi Tim Walz, Pennsylvania Valisi Josh Shapiro, Arizona Senatörü Mark Kelly, Kentucky Valisi Andy Beshear, Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg ve Illinois Valisi JB Pritzker gibi isimlerle görüşmesi bekleniyor.

Harris ve başkan yardımcısı adayı, önümüzdeki haftayı savaş alanı eyaletlerde kampanya yaparak geçirecek. Demokrat kurultayı 19 Ağustos’ta Chicago’da başlayacak ve burada resmi oylama törenle yapılacak.

Biden’ın adaylıktan çekilme süreci

Başkan Joe Biden 5 Kasım’da yapılacak seçimler öncesinde sürpriz bir şekilde başkanlıktan çekilme kararı almıştı. Bu karar Amerikan siyaset sahnesinde büyük bir değişiklik yaratmış ve Demokrat Parti’nin adaylık sürecini hızlandırmıştı.

Biden başkanlık görevini devraldığı Ocak 2021’den bu yana birçok zorlukla karşı karşıya kaldı. Pandemi, ekonomik dalgalanmalar, uluslararası gerginlikler ve iç siyasi çatışmalar Biden’ın yönetimini zorladı. 2023 yılının sonlarına doğru Biden’ın yaşının ve sağlık durumunun da baskıları artırdığı konuşuluyordu. Bu durum Demokrat Parti içinde Biden’ın adaylığının devam etmemesi gerektiğine dair tartışmaları alevlendirmişti.

Akabinde Demokrat Parti Harris’in adaylığı etrafında hızla birleşmişti. Biden’ın çekilme kararının ardından potansiyel rakipler de dahil olmak üzere parti üyeleri Harris’i desteklemişti. Bu durum partinin birlik ve beraberlik mesajı vermesini sağlamıştı.

15 anketin sonuçları derlendi: Puan farkı 1.3

Cook Political Report isimli araştırma şirketi ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerine ilişkin son 60 gün içinde gerçekleştirilen 15 anketin sonuçlarını topladı. Verilere göre Joe Biden’ın adaylıktan çekilmeden önceki dönemde Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile arasında ortalama 2.7 puan fark bulunuyordu ve bu fark Trump’ın lehineydi.

Ancak Biden’ın adaylıktan çekilmesi ve Kamala Harris’in muhtemel aday olarak öne çıkmasıyla birlikte Demokratların oy oranı yüzde 44.7’den yüzde 46.2’ye yükseldi. Böylece yüzde 47.5 oy oranına sahip Trump ile Harris arasındaki puan farkı 1.3’e düştü.

Görsel: Cook Political Report

Görsel: Cook Political Report

Anket sonuçları, kadınların çoğunluğunun Harris’i, erkeklerin çoğunluğunun ise Trump’ı desteklediğini gösteriyor. Ayrıca siyah Amerikalıların yüzde 72.4’ü Harris’e, yüzde 19.3’ü ise Trump’a oy vermeyi planlıyor.

Bu kez de etnik kimlik tartışması: Trump, Harris için 'Biz onu Hintli bilirdik, siyahi oluverdi' dediBu kez de etnik kimlik tartışması: Trump, Harris için ‘Biz onu Hintli bilirdik, siyahi oluverdi’ dedi

Trump ABD'yi ‘Gezegenin kripto başkenti yapma’ sözü verdiTrump ABD’yi ‘Gezegenin kripto başkenti yapma’ sözü verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.