Ukrayna Rusya Savaşı’nın dönüm noktası: Nedir bu uzun menzilli silahlar?
Kiev'in silah stokları tükenirken Japonya, Ukrayna'ya dolaylı yollardan götürülmek üzere ABD'ye Patriot füzeleri gönderme kararı aldı.
Batılı güçlerin Rusya’nın işgaline karşı savunmada Ukrayna’ya sağlayacağı mühimmat tükenmek üzere. Yardımlarda tıkanan Batı’ya destek ise Pasifik’ten geldi. Silah ihracatı kurallarını değiştirerek pasifist politikalarından uzaklaşan Japonya, ABD’ye Patriot hava savunma füzeleri göndereceğini açıkladı. ABD’ye gönderilen füzeler dolaylı yollardan Kiev’e ulaştırılarak Rusya’ya karşı savunma hattında kullanılacak.
Patriot füzeleri ABD tarafından Ukrayna’ya tedarik edilen en gelişmiş silahlar arasında yer alırken Beyaz Saray, ABD’nin Japonya’da bulunan kendi stoklarını Ukrayna’ya göndermesini sağlayacak olan bu hamleyi memnuniyetle karşıladı.
Japan to send Patriot missiles to US which may aid Ukraine https://t.co/O5q9UFvQCA
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 22, 2023
Tokyo daha önce sadece lisanslı ekipman parçalarının Japonya’dan üretim lisansı alan ülkelere gönderilmesine izin veriyordu. Ancak yeni kurallara göre üretimi bitmiş ürünler de gönderilebilecek. Hükümetin gün içinde bu değişikliği duyurmasından kısa bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı “Japonya-ABD ittifakını daha da güçlendirmek” için ABD’ye Patriot füzeleri göndereceğini söyledi.
Füzelerin sadece ABD’ye gönderilebileceği ve üçüncü bir ülkeye gönderilmesi için Japonya’nın onayının alınması gerektiği de bakanlığın açıklamasına eklendi. Zira Japonya halen savaş halindeki ülkelere silah ihracatını yasaklıyor. Bu yüzden füzeler sadece ABD üzerinden Kiev’e gönderilebilir.
Fakat bu durum Washington ABD yapımı füzeleri Ukrayna’ya gönderirken Japonya yapımı Patriot füzelerinin ABD’nin stoklarını doldurabileceği anlamına gelebilir. Japonya’da Patriot füzeleri Mitsubishi Heavy Industries tarafından ABD’li savunma müteahhitleri Lockheed Martin ve RTX’in lisansı ile üretiliyor.
Bu karar, ABD hükümetinin Japonya’dan savunma ihracatı kurallarını değiştirmesini talep etmesinin ardından geldi. Tokyo 2014’ten bu yana ilk kez böyle bir girişimde bulunuyor.
Bu ayın başlarında ABD Kongresi, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin ricasına rağmen Ukrayna için 60 milyar dolarlık bir yardım paketini onaylamamıştı.
Dış yardımların azalması nedeniyle bazı askeri operasyonlarını küçültmek zorunda kaldığı konusunda uyarıda bulunan Ukrayna aylardır ABD’den daha fazla hava savunma desteği talep ediyor.
Financial Times’ın aktardığına göre Tokyo ayrıca Londra merkezli BAE Systems’ın lisansı ile ürettiği 155 milimetrelik top mermilerini İngiltere’ye ihraç etmeyi planlıyor. Japonya Ulusal Güvenlik Konseyi’nin hangi ülkeye hangi teçhizatın verileceğine duruma göre karar vermesi bekleniyor.
Kurallardaki değişiklik, Japonya’nın uzun süredir devam eden pasifist duruşuyla mücadele ettiği bir dönemde gerçekleşiyor.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Japonya, meşru müdafaa hâlleri dışında ülkenin savaşlara dahil olmasını yasaklayan bir Anayasayı kabul etti. Anayasa orduyu resmi olarak tanımıyor ve meşru müdafaa yetenekleriyle sınırlıyor.
Ayrıca 2014 yılında dönemin Başbakanı Shinzo Abe tarafından neredeyse 50 yıl sonra ilk kez gevşetilen silah ihracat yasağı da Çin’de şüpheyle karşılanmıştı.
Geçtiğimiz yıl Japonya, Çin ve Kuzey Kore’den kaynaklanan tehditleri gerekçe göstererek 2027 yılına kadar askeri harcamalarını iki katına çıkararak ülke Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) yüzde 2’sine yükselteceğini açıklamıştı.
Pekin’de artan askeri hareketlilik, Tayvan’da bir çatışma çıkması hâlinde Japonya’nın sadece ABD ile Çin arasındaki bir savaşın içine çekilmekle kalmayacağı, aynı zamanda bir ABD müttefiki olarak hedef alınacağı endişesini de körükledi. ABD askeri üslerine ev sahipliği yapan Japonya aynı zamanda ABD’nin Amerika dışındaki en büyük asker yoğunluğuna sahip olduğu ülke.
Öte yandan Kuzey Kore de Tokyo için sürekli bir varoluşsal tehdit oluşturmakta. Bu yıl Japonya üzerinde uçan birkaç füze de dahil olmak üzere Kuzey Kore’den rekor sayıda füze fırlatıldı.