ABD Ürdün’deki üssüne saldıranları belirledi, karşılık vermeye hazırlanıyor

Ürdün'deki üssüne düzenlenen saldırıda üç askerini kaybeden ABD İHA'lı saldırıdan Irak'taki İslami Direniş örgütünü sorumlu tuttu. Washington'un saldırıya "haftalar sürecek" bir misillemeyle yanıt verme hazırlığı yaptığı bildirildi.

Dünya 1 Şubat 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Ortadoğu'da görevli ABD askerleri / Fotoğaf: AA

Ürdün’ün Suriye sınırına yakın bölgesindeki Amerikan üssüne saldırının ABD gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Pazar gecesi Al Tanf (Kule 22) üssüne düzenlenen saldırıda üç ABD askeri yaşamını yitirmiş, en az 40 asker yaralanmıştı. Saldırının ardından Ulusal Güvenlik Konseyi’ni (NSC) toplayan ABD Başkanı Joe Biden insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıya nasıl karşılık verileceğine karar verdiğini söylemişti.

Bugün ABD saldırının ardından ilk kez bir suçlamada bulundu. Beyaz Saray’daki günlük basın toplantısında kamera karşısına geçen Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby “Ürdün’deki saldırının Irak’ta İslami Direniş adlı şemsiye bir örgüt tarafından planlanıp gerçekleştirildiğine inanıyoruz ki, bu grup Kataib Hizbullah dahil birçok oluşumu bünyesinde barındırıyor” dedi.

Kirby, Biden’ın saldırıya misilleme seçeneklerini değerlendirmeye devam ettiğini söyledi ancak “Gördüğünüz ilk şey son şey olmayacak ve bu tek seferlik de olmayacak” diye ekledi. Kirby, Irak’taki Kataib Hizbullah’ın “Irak hükümetini utandırmamak için ABD güçlerine karşı askeri ve güvenlik operasyonlarını askıya aldığını” duyuran açıklamasını ise reddetti. ABD’li yetkili “Bu gruba itibar edilemez. Ayrıca bize saldıran tek grup onlar değil” açıklamasında bulundu.

Bu arada Beyaz Saray Biden’ın cuma günü Delaware’deki Dover Hava Kuvvetleri Üssü’nde, saldırıda hayatını kaybeden üç asker için düzenlenecek olan cenaze törenine katılacağını duyurdu.

ABD yönetimi saldırının ardından “arkasında İran’ın desteklediği gruplar var” şeklinde değerlendirmelerde bulunmuş, ABD Başkanı Joe Biden ise saldırıya silah temin etmeleri bağlamında İran’ın dolaylı olarak sorumlu olduğunu savunmuştu. Biden ayrıca bölgede daha büyük bir çatışma istemediklerini dile getirmişti. Tahran ise ABD’nin iddialarını reddederken Beyaz Saray İran’la doğrudan bir çatışmaya girme niyetinde olmadığını ve bölgede daha kapsamlı bir çatışma istemediğini ifade etmişti.

‘Haftalar sürecek’ karşılık gelebilir

ABD’nin saldırıya “haftalar” sürecek bir karşılık vermeye hazırlandığı belirtildi. NBC News’e konuşan yetkililer ABD makamlarının hedefler üzerinde çalışmaya devam ettiğini söyledi. İsmini vermek istemeyen yetkililer Biden yönetiminin henüz hedefleri kesinleştirmediğini ancak “haftalarca” sürebilecek bir misilleme hazırlığı içinde olduğu söyledi.

Üzerinde çalışılan hedeflerin Ortadoğu’da İran ile bağlantılı oluşumları içermesinin beklendiği, misilleme kampanyasının hem saldırıları hem de siber operasyonları kapsayabileceği aktarıldı.

Gerilim artarken Blinken’dan yeni Ortadoğu turu

İsrail’in Gazze’ye yönelik işgal harekatı devam ederken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bu hafta sonu Ortadoğu’ya giderek Gazze’deki duruma ilişkin diplomatik temaslarda bulunacağı bildirildi. Blinken’ın bu kararının ABD’nin Ürdün’deki üssüne yapılan saldırının hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

Ziyaret planına göre Blinken, Gazze’deki çatışmaların sona ermesinin ardından bölgedeki durum, Gazze’nin bu süreçte nasıl yönetileceği, Filistinlilere insani yardımların ulaştırılması ve olası bir bağımsız Filistin devletinin tanınmasına yönelik değerlendirmeler kapsamında taraflarla çeşitli temaslarda bulunacak.

Gazze’deki savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana dört kez bölgeye giden Blinken’ın yeni ziyaretinin detayları ise önümüzdeki saatlerde netleşecek.

ABD’yi sarsan saldırı

ABD’nin Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üssüne 28 Ocak’ta kamikaze insansız hava aracı ile gerçekleştirilen saldırıda 3 ABD askeri ölmüş, 40’ın üzerinde asker de yaralanmıştı. Başta Başkan Biden olmak üzere ABD’li yetkililer, saldırıdan İran destekli grupları sorumlu tutmuş, ABD’nin seçeceği bir zaman ve yerde saldırıya karşılık verileceğini belirtmişti.

İran ise söz konusu saldırıyla bağlantılı olduğu iddialarını reddederek “Bölgedeki direniş güçleri karar ve eylemlerinde İran’dan talimat almıyor” demişti. İranlı yetkililer “ABD, tehdit dilini ve başkalarını suçlamaktan vazgeçmeli ve siyasi çözüme odaklanmalı.” diyerek ülkeye yönelik herhangi bir saldırıya “kararlı ve derhal” yanıt vereceklerini söylemişlerdi.

Biden kararını verdi: Ürdün'deki saldırıya karşılık verilecek ama nasıl?Biden kararını verdi: Ürdün’deki saldırıya karşılık verilecek ama nasıl?

Biden Ürdün'deki saldırıya nasıl karşılık verebilir: ABD basınından üç senaryoBiden Ürdün’deki saldırıya nasıl karşılık verebilir: ABD basınından üç senaryo

ABD İran'a uygun misilleme arayışında: Savaş istenmiyor ama çok katmanlı karşılık verilecekABD İran’a uygun misilleme arayışında: Savaş istenmiyor ama çok katmanlı karşılık verilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.