Devrik liderin kaçış planına cunta engeli

Temmuz'daki askeri darbeyle gündeme gelen Nijer'de devrik lider Muhammed Bazum'un kaçış planı başarısız oldu. Bazum'un şu an nerede olduğu bilinmiyor.

Dünya 21 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Batı Afrika ülkesi Nijer 26 Temmuz’daki askeri darbeyle gündeme gelmiş, darbe destekçilerinin meydanlarda salladığı Rusya bayrakları uzunca bir süre gündemden düşmemişti. Ülke bu kez de devrik lider Muhammed Bazum’un kaçma girişimiyle konuşuldu. Bazum’un kaçma girişiminde bulunduğu bildirildi. Ulusal televizyondan okunan cumhurbaşkanlığı bildirisinde Bazum’un ailesi ile başkent Niamey’den Nijerya’ya kaçmaya çalıştığı belirtildi.

Açıklamaya göre Bazum ve ailesi yabancı bir ülkenin yardımıyla 19 Ekim 2023 gecesi Niamey’den helikopterle Nijerya’ya geçmeyi planlıyordu, ancak başarısız oldu. Kaçma girişimiyle ilgili soruşturma açıldığı belirtilirken Bazum’un şu an nerede olduğuna dair ayrıntı paylaşılmadı.

Cunta sözcülerinden biri “Savunma ve güvenlik güçlerinin hızlı aksiyonu ülkemizi istikrarsızlaştırmaya yönelik bu planın engellenmesini mümkün kıldı” dedi. Sözcü “Plana dahil olan bazı suç ortakları ve asıl failler tutuklandı” diye de ekledi.

Washington Post yazısıyla yardım istemişti

Nijer’de Cumhurbaşkanı Bazum 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Darbenin gerçekleşmesinden bir hafta sonra Muhammed Bazum ABD merkezli Washington Post gazetesi için bir köşe yazısı kaleme almıştı. “Bunu bir rehine olarak yazıyorum” ifadelerini kullanan Bazum “Nijer demokrasimizi alaşağı etmeye çalışan bir askeri cuntanın saldırısı altında” demişti.

Kaleme aldığı yazıda Washington’a seslenip yardım isteyen devrik lider “ABD hükümeti ve uluslararası toplumu anayasal düzenin yeniden tesisi için yardım etmeye çağırıyorum. Demokratik çoğulculuk ve hukukun üstünlüğüne saygı da dahil olmak üzere ortak değerlerimiz için savaşmak yoksulluk ve terörizme karşı sürdürülebilir ilerleme için tek yoldur” demişti.

Nijer’deki askeri darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Bazum 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) Sözcüsü Amadou Abdourahmane tarafından okunan bildiride Bazum’un “vatana ihanet” ve “ülke güvenliğini tehlikeye atmak” suçlamasıyla yargılanmasının istendiği kaydedilmişti.

Fransız ordusu Nijer'i terk ediyor: Sınır ötesi operasyonlarda yeni dönemFransız ordusu Nijer’i terk ediyor: Sınır ötesi operasyonlarda yeni dönem

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.