Almanya’da darbe girişimi davası: 27 aşırı sağcı hakim karşısına çıkacak

Almanya'da "Reichsbürger" hareketi olarak bilinen aşırı sağcı grubun davasında darbe girişimi iddiasıyla 27 örgüt mensubu yargılanacak. Sanıklara "vatana ihanet girişimi" ve "terör örgütüne üye olma" suçlamaları yöneltildi.

Dünya 13 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Almanya'da "darbe girişimi" iddiasıyla aranan aşırı sağcı örgüt mensuplarından 25'i tutuklandı. / Fotoğraf: AA

Alman savcılar 27 aşırı sağcıyı “siyasi darbe planlamakla” suçladı. Sanıklar yargılanacakları davada “Reichsbürger (İmparatorluk Vatandaşları)” hareketine üye olmakla suçlanıyor.

Sanıklar çoğunlukla aristokrat aileden geliyor ve Reichsbürger’in önde gelen isimlerinden “Prens Heinrich Reuss”un ortakları olarak biliniyor. Aralık 2022’den itibaren yapılan operasyonlarla yakalanan sanıklar “vatana ihanet girişimi,” “terör örgütü üyesi olmak” ya da “terör örgütünü desteklemek”le suçlanıyor.

Devlet güvenliğiyle ilgili en büyük dava

Dosyası 425 bin sayfadan oluşan dava Federal Cumhuriyet tarihinde devlet güvenliğiyle ilgili en büyük dava olma özelliği taşıyor. İddianameye göre sanıkların planı Almanya parlamentosu Bundestag’ı küçük bir silahlı militan grubuyla işgal ederek iktidarı ele geçirmekti. Saldırı İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in ölümünün ardından başlatılacaktı.

Savcılara göre “komplocular” darbeden sonra yeni devletin mekanizmalarını bile belirlemişti. Prens Reuss’un devlet başkanı olması planlanıyordu. Reuss göreve geldiğinde İkinci Dünya Savaşı’nı kazanan Müttefik güçlerle barış anlaşması müzakere edecekti. Savcılara göre Prens Reuss darbeye destek almak için Rus hükümeti temsilcileriyle görüşmeye çalışmıştı.

Adalet Bakanı belirlenmiş, ‘idam sehpaları’ kurulmuş

İktidara gelindiğinde aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nden (AfD) Federal Meclis üyesi yargıç Birgit Malsack-Winkemann Adalet Bakanı olacaktı. Savcılar Winkemann’ın diğer örgüt üyelerine parlamento binalarına giriş izni verdiğini, isyancıların asker ve polis memurlarını işe almaya çalıştığını da iddianameye aktardı.

Hatta “düşman listeleri” dahi hazırlanmıştı. İddianameye göre üyeler planın cinayetlerle sonuçlanacağının, girişimin kanlı olacağının da farkındaydı. Üyelere bir gizlilik beyannamesi imzalatılmış ve kuralı ihlal edenlerin vatana ihanet suçundan idam edileceği kararlaştırılmıştı.

İddianameyi hazırlayan savcılar şüphelilerin elinin altında yaklaşık 380 ateşli silah ve bunlara ait 148 bin mermi olduğunu söyledi. Bazı sanıklar geçen aralık ayında federal polisin yaptığı baskınlarda tutuklandı.

Almanya Federal Haber Alma Servisi’ne (Bundesnachrichtendienst/BND) göre ülkede Reichsbürger hareketinin yaklaşık 23 bin takipçisi var.

Reichsbürger hareketi

“İmparatorluk Vatandaşları” olarak da bilinen Reichsbürger hareketi Federal Almanya Cumhuriyeti’nin meşru ve egemen devlet olarak varlığını reddediyor ve Alman İmparatorluğu (1871-1918) veya Alman Reich’ını (1918-1933) meşru sayıyor.

Üyelerden bazıları monarşik Alman İmparatorluğu fikrine bağlı, bir kısmı ise Nazi taraftarı. Üyelerden bir bölümü Almanya’nın halen askeri işgal altında olduğuna inanıyor.

Hareket açık ve çoğulcu toplumu, vergi ve para cezası ödemeyi, mahkeme kararlarına ve idari emirlere uymayı reddeden bir siyaset çizgisi izliyor.

Bir Alman aristokratı olan Heinrich Reuss’un gruba liderlik ettiği ve devlet başkanı adayı olduğu iddia ediliyor. Yüzü aşkın kişiden oluşan grubun sorumluluk alanlarına ayrıldığı da iddialar arasında. Federal Cumhuriyet Savcılığı’nın elinde 52 şüpheli var ve bunlardan 27’si tutuklandı.

Interpol Almanya'yı 45 milyon euro dolandıran Türk'ün peşindeInterpol Almanya’yı 45 milyon euro dolandıran Türk’ün peşinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.