Apple yeni reklamında ‘yaratıcılığı ezdi’: Tek ihtiyacımız senin iPad’in değil

Apple'ın yeni iPad Pro modelinin tanıtımı için yayınladığı reklam filmi eleştirilerin hedefi. Filmde bir pres çeşitli sanat enstrümanlarını eziyor, yerine de iPad çıkıyor. Reklama dünya çapında sanat çevrelerinden büyük tepki var.

Popüler 9 Mayıs 2024
Apple yaratıcılıkta kullanılan enstrümanları dev bir pres makinesinde ezmekte bir beis görmüyor.

Bir reklam sosyal medyada viral olduysa bunun iki sebebi vardır: Tüketicide karşılığı olan olumlu bir etki yaratmayı başarmıştır ya da insanları çok öfkelendirmiştir, eleştirilerini sıralamak için sosyal medya hesaplarına koşarlar.

Apple’ın yeni iPad Pro tableti için ikincisi söz konusu. CEO’su Tim Cook’un paylaştığı reklam filmine Hollywood dünyası dahil pek çok kesimden tepki yağdı.

Müzik enstrümanları, boyalar, çalışma masası, not defterleri, heykeller, cansız mankenler, fotoğraf makineleri, arcade oyun konsolu… Hidrolik pres makinesinin altında yavaş yavaş ezilip yok oluyorlar. Makine yeniden yukarı kalktığında altından iPad tablet çıkıyor.

Cook reklam filmini paylaşırken “Bunu kullanarak yaratılacak şeyleri bir düşünün” notunu da düşünce çarşı karıştı. İnsanlığın yakın tarihinde yaratıcılık için kullanılan alet ve enstrümanları yok edip bunu yaratıcılığa övgü gibi sunması sinir uçlarını kaşıdı.

Belli ki reklamı üreten ajans son zamanlarda sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan pres makinesi altında ezilen nesneler videolarının rüzgarından yararlanmak istemiş. Yaratıcılık için ihtiyacı olan her şeyi bu Apple’ın en ince ürününe sıkıştırmayı başardık, diye övünmeye çalışmış.

Ancak sosyal medya kullanıcıları bunu teknolojinin yaratıcılığı nasıl boğduğunun göstergesi olarak okumayı tercih etti. Oyuncu Hugh Grant insan deneyiminin yok edilişini “Silikon Vadisi sağolsun” notuyla paylaştı.

Yapay zekanın yaratıcı alanlarda çalışan insanları işlerinden edeceğine dair endişelerin sesli bir şekilde dile getirildiği günümüzde reklam filmine yönelik eleştirilerden bazıları da bu yönde oldu. Sinema sektöründe yapay zeka kullanımına karşı duruşuyla bilinen senarist ve yazar Justine Bateman X hesabında Tim Cook’a “Senin sorunun ne” diye sordu, reklamın sanatı ezip geçtiğini söyledi.

Milyonlarca satışlara ulaşan şarkıların arkasındaki söz yazarı Crispin Hunt müzik enstrümanlarının parçalanmasının kitap yakmayı çağrıştırdığını söyledi.

Sosyal medya kullanıcılarının yorumlarının ‘ezici’ çoğunluğu olumsuzdu. Bu reklam nedeniyle Apple kullanıcısı olduğu için utandığını söyleyen de oldu, yaratıcılık için kullanılan enstrümanlara ve yaratıcı insanlara saygısızlık olduğundan yakınan da.

Reklam filminde kullanılan şarkının Cher ve Sonny’nin 1972 çıkışlı All I Ever Need is You olması da bir başka talihsizlik. Hayır Apple, insanlar tek ihtiyacı olan şeyin senin iPad’in olduğunu düşünmüyor.

Apple tepki çeken iPad Pro reklamını yayından kaldırıyor: Hedefi ıskaladık, özür dileriz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.