Apple tepki çeken iPad Pro reklamını yayından kaldırıyor: Hedefi ıskaladık, özür dileriz

Apple, yaratıcılığı simgeleyen 'müzik enstrümanı, boya paleti, fotoğraf makinesi gibi objeleri presleyip iPad'in içine sıkıştıran' yeni reklamına gelen tepkilerin ardından özür dileyip reklamı yayından kaldırdı.

Bilim Teknoloji 10 Mayıs 2024
Apple yaratıcılıkta kullanılan enstrümanları dev bir pres makinesinde ezmekte bir beis görmüyor.

Devlerin pazarlama hataları da dev oluyor. Apple, yeni tanıttığı iPad tabletler için hazırladığı reklam filmini bir günde geri çekmek zorunda kaldı; çünkü reklam filmi dünyanın  dört bir yanında ağır bir eleştiri bombardımanına tutuldu.

Apple’ın pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Tor Myhren, ‘reklam filminin vermek istedikleri mesajı ıskaladığını’ söyleyerek özür diledi. Reklam endüstrinden haberler veren Ad Age’de yayımlanan açıklamada yaratıcılığın DNA’larında olduğunu söyleyen Myhren, “Dünyanın her yerindeki yaratıcıları güçlendiren ürünler tasarlamak bizim için son derece önemli. Amacımız, kullanıcıların iPad aracılığıyla kendilerini ifade etme ve fikirlerini hayata geçirme konusundaki sayısız yöntemi kutlamaktı. Bu videoyla hedefi ıskaladık, özür dileriz.”

Filmde bir pres, müzik aletlerini, tuval, boya, fırça gibi resim malzemelerini, fotoğraf makinesinden pikapa heykelden kitaba,  çalışma masasından kalem kağıda sanatı ve yaratıcılığı simgeleyen nesneleri eziyor. Sonunda bunların yerine ortaya bir iPad tablet çıkıyor.

Reklama Hollywood dünyası da dahil dünya çapında itiraz yağdı. Apple CEO’su Tim Cook filmi paylaşırken “Bunu kullanarak yaratılacak şeyleri bir düşünün” notuyla paylaşınca tepkiler daha da yükseldi.  İnsanlığın yakın tarihinde yaratıcılık için kullanılan alet ve enstrümanları yok edip bunu yaratıcılığa övgü gibi sunması sinir uçlarını kaşıdı.

Senin sorunun ne Tim Cook!

Reklamı yapanlar  yaratıcılık için ihtiyaç duyulan her şeyin bir tabletin içinde bulunabileceği mesajını vermeye çalıştı ama hedef kitleler tam tersine teknolojinin yaratıcılığı baskılayıp boğduğu sonusunu çıkardı. İngiliz oyuncu Hugh Grant insan deneyiminin yok edilişini “Silikon Vadisi sağolsun!” notuyla paylaştı.

Sinema sektöründe yapay zeka kullanımına karşı duruşuyla bilinen senarist ve yazar Justine Bateman X hesabında Tim Cook’a “Senin sorunun ne” diye sordu, reklamın sanatı ezip geçtiğini söyledi.

Enstrüman ezmek kitap yakmaya benziyor

Milyonlarca satışlara ulaşan şarkıların arkasındaki söz yazarı Crispin Hunt müzik enstrümanlarının parçalanmasının kitap yakmayı çağrıştırdığını söyledi.

Sosyal medya kullanıcılarının yorumlarının ‘ezici’ çoğunluğu olumsuzdu. Bu reklam nedeniyle Apple kullanıcısı olduğu için utandığını söyleyen de oldu, yaratıcılık için kullanılan enstrümanlara ve yaratıcı insanlara saygısızlık olduğundan yakınan da.

Sonuçta potansiyel müşterilerinin görüşlerini dikkate alan Apple “Mesajımızı iletmeyi beceremedik” diyerek özür diledi.

Apple yeni reklamında ‘yaratıcılığı ezdi’: Tek ihtiyacımız senin iPad’in değil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.