Dışişleri Bakanı Fidan’dan Kıbrıs tepkisi: BM’nin bu olayda tarafsızlığını yitirdiğine inanıyoruz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pile'de yaşanan KKTC-BM gerginliğine ilişkin açıklamasında, BM'nin bu olayda tarafsızlığını yitirdiğine inandıklarını belirtti: 'KKTC'nin haklı pozisyonunu sonuna kadar destekliyoruz.' Bu arada Dışişleri kaynaklarına göre Fidan, 25 Ağustos'ta Ukrayna'ya gidecek.

Dünya 23 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 25 Ağustos'taki Ukrayna ziyaretinden sonra Rusya'ya gitmesi de gündemde.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel’in gerçekleştirdiği ziyaretin ardından düzenlenen basın toplantısında karma köy Pile’de yaşanan KKTC-BM gerginliğine ilişkin açıklamada bulundu.

“KKTC’yi her alanda sonuna kadar desteklemekteyiz. Kıbrıs Türklerinin haklı mücadelesini, dünya çapında tanınması için var gücümüz ile çalışmaktayız. BM’nin adadaki bazı uygulamaları, BM’nin kuruluş ruhu ile uyuşmadığını göstermiş oldu. BM’nin tarafsızlığını bu olayda yitirdiğine inanıyoruz” ifadesinde bulunan Fidan sözlerini şöyle sürdürdü: “BM’nin adadaki sivil ve askeri varlığının kendi içinde bir koordinasyonsuzluk içinde olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu yol yapımı ile ilgili çok uzun süredir devam eden görüşmeler var. Bu yolun ne zaman başlayacağı bildirilmiştir. Buna rağmen ara bölgeye birdenbire BM araçlarının yığılması bizim hoş karşıladığımız bir tavır değil. BM’nin bu konuda tarafsızlığını yitirdiğini düşünüyoruz, KKTC’nin haklı pozisyonunu sonuna kadar destekliyoruz.”

‘Cumhurbaşkanımız bölgeye fırsat sunmakta’

Fidan ayrıca, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin de dikkat çeken ifadeler kullandı. “Türkiye AB üyeliği konusundaki taahhüdünü, mayıs ayında Cumhurbaşkanımızın tekrar seçilmesiyle güçlü bir şekilde tekrar vurguladı. Bizim AB’den beklentimiz önceki yıllardaki katılaşmış tavırlarının yeniden gözden geçirilmesi. Bunu 2 noktada ele alınmasını önemsiyoruz. İlki rasyonel kurallara uyulması, Türkiye bu anlamda çok önemli adımlar attı. Merkez Avrupa ülkelerinin kendi iç politikalarında, Türkiye’nin AB’ye üyeliğini malzeme yaptığını görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız yeniden bu girişimi yeniden hatırlatarak bölgemize büyük bir fırsat sunmakta. Bunun Avrupalı liderler tarafından kullanılmasını tavsiye ediyorum” dedi.

Dışişleri kaynakları: Fidan, 25 Ağustos’ta Ukrayna’ya gidecek

T24’ün ulaştığı Dışişleri kaynakları, bir süredir dile getirilen iddiayı doğruladı ve Bakan Fidan’ın 3 günlük resmi Irak ziyaretinin ardından 25 Ağustos’ta Ukrayna’ya geçeceğini doğruladı. Fidan’ın, Kiev’e ilk ziyaretinde yapacağı görüşmelerde, Rusya’nın Tahıl Anlaşması’na katılımını fiilen durdurmasının ardından Karadeniz’de tırmanan gerilimi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini ve ikili ilişkileri ele alması bekleniyor.

Rusya da gündemde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası “Önümüzdeki dönemde hem Tahıl Koridoru’nun tüm tarafların beklentilerini karşılayacak adil şartlarda yeniden açılması, hem de barış umutlarının filizlenmesi için daha çok çaba harcayacağız” ifadeleriyle Bakan Fidan’ın ilerleyen günlerde bir Rusya ziyareti olacağını söylemişti.

Erdoğan bu sefer belirsiz konuştu: Putin ile eylülde 'fırsat kalırsa' görüşebilirErdoğan bu sefer belirsiz konuştu: Putin ile eylülde ‘fırsat kalırsa’ görüşebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.