Dışişleri İsrail’i kınarken dünyayı uyardı: Daha büyük savaşın eşiğine geldik

Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayımlayarak İsrail'in İran'a yönelik saldırısını en güçlü şekilde kınadığını bildirdi. Bakanlık bunun yanı sıra dünyaya "büyük bir savaşın eşiğinde" olunduğu uyarısını da yineledi.

Dünya 26 Ekim 2024

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in İran’a düzenlediği saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. “İsrail’in İran’a düzenlendiği saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz” denilen açıklamada, “Gazze’de soykırım işleyen, Batı Şeria’yı ilhak etmeye hazırlanan ve Lübnan’da her gün sivilleri öldüren İsrail, bölgemizi daha büyük bir savaşın eşiğine getirmiştir” vurgusu yapıldı.

Bakanlık, “İsrail’in bölgede yarattığı teröre son verilmesi” çağrısında bulunduğu açıklamasında bunun uluslararası güvenlik ve huzurun tesisi bakımından tarihi bir görev haline geldiğini belirtti. Hukukun uygulanması ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin durdurulması için uluslararası toplumun bir an önce harekete geçmeye çağrıldığı açıklamada, “Türkiye olarak, bölgemizde daha fazla savaş, şiddet ve hukuksuzluk istemediğimizi tekraren vurguluyoruz. Orta Doğu’da barışın yeniden tesisi için bölge ülkelerinin ve bölge dışı aktörlerin akılcı ve sağduyulu bir tutum benimsemesi şarttır” değerlendirmesi yer aldı.

İsrail’in İran’a misilleme saldırısı

İsrail, İran’ın 1 Ekim’deki füze saldırılarına “misilleme” olarak İran’daki askeri hedeflere saldırı düzenlediğini açıkladı. İran, Tahran ve ülkenin batısındaki Huzistan ve İlam eyaletlerinde bazı askeri noktaların hedef alındığını ve hava savunma sistemlerinin saldırılara “başarıyla” karşı koyduğunu ancak bazı noktalarda “sınırlı hasar” meydana geldiğini duyurdu. İsrail, saldırının “başarıyla” tamamlandığını açıkladı. İran ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, saldırılarda iki askerin hayatını kaybettiği bildirildi.

Saldırıya ilişkin ABD basını, İsrail’in İran’a önceden saldıracakları yerleri bildirdiği iddiasında bulundu. Öte yandan İran ile araları limoni olan Arap ülkeleri dahi İsrail’in saldırılarını kınadı. (İlgili haberimiz için tıklayınız: İran düşük tonlu tepki verdi, ABD basını İsrail’in İran’a haber verdiğini yazdı ve bu kez Arap ülkeleri de saldırıyı kınadı )

İran düşük tonlu tepki verdi, ABD basını İsrail'in İran'a haber verdiğini yazdı ve bu kez Arap ülkeleri de saldırıyı kınadıİran düşük tonlu tepki verdi, ABD basını İsrail’in İran’a haber verdiğini yazdı ve bu kez Arap ülkeleri de saldırıyı kınadı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.