Netanyahu’dan bir taviz daha: Savunma bakanının görevden alınması ertelendi

Televizyonda yargı reformuna karşı yaptığı açıklamaların ardından görevden alınan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 'güvenlik' gerekçesiyle bir süre daha görevde kalacak. Bu, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun yargı reformundan sonraki ikinci tavizi.

Dünya 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Netanyahu son dönemde 'sivil itaatsizlik' eylemleri sebebiyle soğuk terler döküyor. Fotoğraf: AA

İsrail’de Savunma Bakanı Yoav Gallant, televizyonda yaptığı bir açıklamada güvenliğin sağlanması açısından yüksek mahkemenin yetkilerini sınırlayacak yargı reformunun görüşülmesine bir süre ara verilmesini istemişti. Kendisinden habersiz yapılan bu yargı reformu karşıtı söylemden dolayı öfkelenen Başbakan Benyamin Netanyahu, Gallant’ı görevden almıştı.

Ancak zaten yargı reformuna öfkeli olan halk, bu kararın ardından bir kez daha sokaklara dökülmüştü. Bu noktada belediye başkanları ve yurt dışındaki büyükelçiliklerin de protestoculara destek vermesi ve hatta koalisyon içinde reformun ertelenmesine yönelik eleştirilerin yükselmesi Netanyahu’yu geri adım atmaya zorlamıştı. İsrail Başbakanı bir kez daha kendinden ödün vererek, ‘güvenlik’ gerekçesiyle Gallant’ın görevden alınmasını askıya aldı. 

750’den fazla yedek asker, yargı reformunun yürürlüğe girmesi halinde acil durumda askere çağrılsalar bile gelmeyeceklerini belirttikleri bir mektup yazarak rest çekmişlerdi. Gallant’ı endişelendiren de aslında bu askerlerin resti. Zira halkın başlattığı ve 14. haftasına giren ‘sivil itaatsizlik’ eylemleri; tam da Filistin ile artan çatışmalara, İran ve Suudi Arabistan’ın normalleşme hareketine ve Suriye’nin Arap Birliği’ne dönme ihtimaline karşı tetikte olması gereken bir döneme denk geliyor.

Ben-Gvir muradına eriyor: Ulusal Muhafızık Teşkilatı kurulacak

İsrail bugün başka bir konuyla da çalkalanıyor. Yargı reformunun ertelenmesi konusunda çıkıntılık yapan Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, reformun askıya alınması halinde hükümetten çekileceğini belirtmişti. Netanyahu da ‘Ulusal Muhafız Teşkilatı’ adlı yeni bir güvenlik gücü kurma sözü vererek, Ben-Gvir’i uzlaşıya ikna etmişti. Şimdi Ben Gvir’in isteği gerçek oluyor.

Buna göre Bakanlar Kurulu tarafından onay verilen Ulusal Muhafızlık Teşkilatı’nın yetkileri, güvenlik teşkilatından oluşan bir komite tarafından 90 gün içinde belirlenecek. Ben-Gvir, bu yeni kuvvet için ilk adımda 1,850 kişiye istihdam sağlanacağını belirterek, bunların geçici süreliğine polis memurları ve gönüllülerden oluşabileceğini ifade etti.

İsrail'de 'sivil itaatsizlik' yanıt buldu: Netanyahu'dan geri adımİsrail’de ‘sivil itaatsizlik’ yanıt buldu: Netanyahu’dan geri adım

Muhalefet ise Ben-Gvir’i ‘milis güç’ oluşturmakla suçluyor. Ülkenin Arap milletvekili Ayman Odeh, “Ülkede ordu, polis, askeri istihbarat, Şinbet, SWAT gibi güvenlik güçleri varken neden yeni bir güvenlik gücüne ihtiyaç duyalım ki?” sözleriyle, bu yeni teşkilatın gerçekten gerekli olup olmadığına dikkat çekti.

Öte yandan İsrail Emniyet Müdür Yaacov Shabtai, Ben-Gvir’e yazdığı mektupta polis hiyerarşisinden ayrılacak yeni bir birlik kurmanın maliyetli olabileceğini ve hatta vatandaşların güvenliğine zararı dokunacağını dile getirdi. Ben-Gvir ise sözkonusu mektuba, bu yeni muhafızların polisin komuta yetkisi altına alınabileceği şeklinde yanıt verdi.

Ancak bu teşkilata karşı çıkan tek kişi İsrail emniyet müdürü değil. İddiaya göre, İsrail iç istihbarat teşkilatı ŞinBet’in Başkanı Ronen Bar da katıldığı toplantılarda yeni teşkilatın kurulmasına itirazını bildirdi.

İsrail'in karabasanları: Netanyahu ve Anayasanın yokluğuİsrail’in karabasanları: Netanyahu ve Anayasanın yokluğu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.