Dışişleri’nden Patrikhane iddialarına yanıt: İsviçre ve Ukrayna’dan izahat istedik

İsviçre'de düzenlenen Ukrayna Barış Konferansına Fener Rum Patrikhanesi'nin 'devlet' statüsünde katıldığı ve ortak bildiriye imzacı olarak eklendiği iddialarına Dışişleri Bakanlığından yanıt geldi. Bakanlık, 'İzahat istedik' dedi.

Dünya 20 Haziran 2024
Fotoğraf: AA

Geçen hafta sonu İsviçre’de düzenlenen Ukrayna Barış Konferansı Fener Rum Patrikhanesi’nin “devlet” statüsünde zirveye katıldığı ve Ortak Bildiride imzacı olduğu iddialarıyla gündemdeydi.

İddialara Dışişleri Bakanlığından yanıt geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli açıklamasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Fener Rum Patriği Bartholomeos‘la resmi bir ikili görüşme gerçekleştirdiği ve Fener Rum Patrikhanesi’nin konferansa “devlet” statüsünde katıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Keçeli Fener Rum Patrikhanesi’nin Ortak Bildiriye imzacı olarak eklendiği iddialarıyla ilgili de organizatörlerden izahat istediklerini belirtti.

Bakanlık sitesinde yayımlanan açıklama şöyle:

“Fener Rum Patrikhanesi’nin 15-16 Haziran 2024 tarihlerinde İsviçre’de düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi’ne devlet statüsünde katıldığı ve Sayın Bakanımızın Zirve marjında Fener Rum Patriği Bartholomeos‘la resmi bir ikili görüşme yaptığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Zirve sonunda kabul edilen ve kamuoyuyla paylaşılan Ortak Bildiri’ye bilahare Fener Rum Patrikhanesi’nin isminin de imzacı olarak eklendiğine dair iddialarla ilgili olarak Zirve’nin organizatörleri İsviçre ve Ukrayna’dan izahat istenmiştir.

Öte yandan Fener Rum Patrikhanesi’nin konumuna ilişkin devlet politikamızda herhangi bir değişiklik olmadığı da izahtan varestedir.”

Ne olmuştu?

Ukrayna Barış Konferansı için İsviçre’de bulunan İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos’un temasları dikkat çekmişti. Devlet olan Vatikan’ın gözlemci olarak katıldığı zirvede İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’ne dair iddialar da manşetlerde yerini almıştı.

Bu iddialar Fener Rum Patrikhanesi’nin konferansa “devlet” statüsünde katıldığı, ortak bildiriye imzacı olarak eklendiği ve Patriğin de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile “resmi bir ikili görüşme” gerçekleştirdiği yönündeydi.

İsviçre’nin ev sahipliğinde düzenlenen Ukrayna Barış Konferansı geçen hafta sonu Nidwalden kantonundaki Lucerne Gölü’nün yanında yer alan Bürgenstock kasabasında 100 ülke ve kuruluşun katılımıyla gerçekleşmişti. Zirvede Ukrayna ve Rusya Savaşı için bir çözüm bulunması hedeflenirken masaya Moskova’nın davet edilmemesi amaçların ulaşılabilirliğine de gölge düşürmüştü. Konferansa katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da “Rusya da salonda bulunsaydı bu zirve daha sonuç odaklı olabilirdi” demişti.

Ukrayna barış zirvesinde sonuç bildirgesine BRICS adayları imza atmadıUkrayna barış zirvesinde sonuç bildirgesine BRICS adayları imza atmadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.