Dondurulan Rus varlıkları Ukrayna’ya: AP komitesi onayı verdi, Kiev’e 35 milyar euro gönderiliyor

AP komitesi Kiev'e destek amacıyla Rusya'nın dondurulmuş varlıklarını teminat göstererek 35 milyar euro'luk krediyi onayladı. Plana göre kredi Ukrayna'nın acil finansman ihtiyaçlarını karşılayacak ve yeniden inşa sürecine katkı sağlayacak.

Dünya 15 Ekim 2024
Fotoğraf: Shutterstock

Avrupa Parlamentosu’nun Ticaret Komitesi Ukrayna’nın savaşın yıkıcı etkilerinden kurtulması için önemli bir adım atarak Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen kazancı kullanarak Ukrayna’ya 35 milyar euro kredi sağlanmasını onayladı. Bu karar G7 ülkelerinin haziran ayında verdiği Ukrayna’yı destekleme taahhüdünün parçası olarak öne çıkıyor. Özellikle Rusya’nın dondurulmuş varlıklarının faiz getirileri teminat gösterilerek sağlanacak olan kredi plana göre Ukrayna’nın hem acil finansman ihtiyacını karşılayacak hem de yeniden inşa sürecine önemli bir katkı sunacak. Kararın Avrupa Birliği (AB) içindeki yansımaları da derin olacak gibi görünüyor.

Brüksel’de düzenlenen Avrupa Parlamentosu Ticaret Komitesi toplantısında yapılan oylamada milletvekilleri bu büyük kredi planını masaya yatırdı. 35 milyar euro’luk kredi paketine yönelik oylamada 31 üye olumlu oy kullanırken sadece 4 üye ‘hayır’ oyu verdi. Bu kadar büyük bir meblağın Ukrayna’ya sağlanması AB ve G7 ülkelerinin Ukrayna’yı Rusya’nın askeri operasyonlarına karşı savunma ve ekonomik açıdan ayakta tutma kararlılığını da gözler önüne serdi. Bu hamle Ukrayna’nın yeniden ayağa kalkabilmesi adına oldukça kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Rusya’nın dondurulmuş varlıklarının kullanımı

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başladığı günden bu yana Batı ülkeleri Rusya’ya yönelik geniş çaplı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Yaptırımların en önemli parçalarından biri Rusya’ya ait küresel varlıkların dondurulmasıydı. Şu ana kadar yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığı Batı ülkelerinde dondurulmuş durumda. Bu varlıkların yaklaşık 200 milyar doları AB ülkelerinde. Bu dondurulan varlıklar her yıl milyarlarca dolarlık faiz getirisi sağlıyor. Başta ABD ve AB olmak üzere G7 ülkeleri bu kazançların Ukrayna’nın yeniden inşa sürecinde ve mali ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmasına karar verdi.

Bu bağlamda Avrupa Parlamentosu’nun Ticaret Komitesi tarafından onaylanan 35 milyar euro’luk kredi Ukrayna’nın hem savaş sonrası toparlanmasına hem de ekonomik istikrarını yeniden kazanmasına yardımcı olacak. Özellikle altyapısı büyük ölçüde zarar gören Ukrayna’nın bu tür mali yardımlara ihtiyaç duyduğu biliniyor. Komitenin bu kararı Avrupa Parlamentosu’nun Ukrayna’ya yönelik uzun vadeli desteğini de yeniden teyit ediyor.

AP Genel Kurulu’nda oylama bekleniyor

Komitenin onayladığı bu girişimin 21-24 Ekim’de Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda oylamaya sunulması bekleniyor. Genel Kurul’da da kabul edilmesi durumunda G7’nin haziran ayında verdiği söz doğrultusunda AB bu krediyi Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen kazançlarla güvence altına alarak Ukrayna’ya sağlayacak. G7 ülkeleri Ukrayna’ya toplam 50 milyar dolar kredi verilmesi konusunda uzlaşmıştı, bu rakamın 35 milyar euro’luk kısmı AB tarafından temin edilecek.

Savaşın başladığı ilk günden itibaren Batı ülkeleri Rusya’yı ekonomik açıdan izole etmeyi amaçladı. Dondurulan varlıklar Rusya’nın küresel finansal sistemdeki erişimini ciddi şekilde kısıtladı. Ancak bu varlıklar sadece Rusya’ya zarar vermekle kalmıyor, Ukrayna’ya yönelik finansal yardımlar için de büyük fırsat sunuyor. AB ülkelerinde dondurulmuş durumda olan 200 milyar dolarlık Rus varlığı, bu süreçte önemli bir mali kaynak olarak kullanılmak isteniyor. Varlıklardan elde edilen yıllık faiz getirileri Ukrayna’nın kalkınma ve yeniden yapılanma çabalarına destek sağlamak için devreye girecek.

G7 liderlerinin haziran ayında aldığı karar Rusya’ya yönelik bu ekonomik baskının sadece bir ceza unsuru olmaktan çıkıp Ukrayna’nın yararına kullanılmasını hedefleyen bir stratejiye dönüştü. G7 bu kararı alırken Rusya’nın elinde bulunan dondurulmuş varlıkları aktif bir şekilde Ukrayna’ya mali destek mekanizmalarının merkezine koymayı planladı. Bu çerçevede AB’nin devreye soktuğu 35 milyar euro’luk kredi tartışmalı şekilde alıkonmuş olsa da savaşın ekonomik yansımalarıyla mücadele eden Ukrayna için büyük destek anlamına geliyor.

Nereden nereye: Savaştan önce hiç dron üretmeyen Ukrayna şimdi yılda dört milyon kapasiteye ulaştıNereden nereye: Savaştan önce hiç dron üretmeyen Ukrayna şimdi yılda dört milyon kapasiteye ulaştı

Beyaz Saray'da Biden-Zelenski görüşmesi: Ukrayna lideri sekiz milyar doları kaptıBeyaz Saray’da Biden-Zelenski görüşmesi: Ukrayna lideri sekiz milyar doları kaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.