Ukrayna’da baraj patlaması: Kafatasları ortaya çıktı, İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma olabilir

Ukrayna'da Kakhovka Barajı'nın patlamasının ardından gün yüzüne çıkan kafataslarının İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma olabileceğinden şüpheleniliyor.

Dünya 13 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Sosyal medyada yayılan kafatası görüntülerinden biri.

Ukrayna’nın Herson bölgesinde 6 Haziran’da Kakhovka Barajı’na yönelik gerçekleşen saldırıda köyler sular altında kaldı. Binlerce kişi hâlâ tahliye edilmeyi bekliyor ve Karadeniz, Ukraynalı yetkililerin ifadesiyle ‘çöplüğe’ döndü.

Öte yandan internette yayımlanan görüntülerde, barajdan boşalan su, geriye bölgenin şiddet dolu geçmişini hatırlatan iskeletlerle dolu çamur düzlükler bıraktı. Dnipro’nun Rus işgali altındaki kısımlarında çekilen görüntülerde, biri İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma olduğu düşünülen bir miğfer takmış kafatasları, balçık içinde görülüyor. Öte yandan görüntüler bağımsız olarak doğrulanamadı.

Tarihçiler, kalıntıların bir kısmının 80 yıl önce Nikopol ve Kamianka-Dniprovska civarında, şu anda Ukrayna’nın Rus işgaline karşı başlattığı karşı saldırının merkezinde yer alan aynı arazide yapılan büyük savaşta ölen insanlara ait olmasının garipsenmeyeceğini söylüyor.

İkinci Dünya Savaşı’nın en büyük askeri operasyonlarından biri olan Dinyeper Savaşı, Sovyet ordusunun Alman ordusuna karşı 6 milyondan fazla askerin katıldığı karşı saldırının odak noktasıydı.

1943’ün sonlarında hedef olan yer, Hitler’in elinde tutmaya kararlı olduğu metal madenlerinin bulunduğu Nikopol’dü. Nikopol bugün Kakhovka Barajı’nın da bulunduğu çamur düzlüklere, Dnipro’ya ve Zaporijya Nükleer Santrali’ne bakan bir cephe kasabası. İkinci Dünya Savaşı’nda Alman ordusu, Sovyetlerin Güneybatı Cephesi birliklerine karşı direnmekte zorlanarak Şubat 1944’te kasabayı terk etmek zorunda kalmıştı.

İkinci Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Ulusal Müzesi’nden tarihçi Andrii Solonets, “Sovyet birliklerinin kayıpları 30 bin ila 60 bin arasında değişiyordu. Alman ve Roman birliklerin kayıpları ise 20 bini buluyordu. Dolayısıyla teorik olarak miğfer ve kafatasını gösteren bu video da o dönemki olaylarla alakalı olabilir” dedi.

Ukrayna’daki Alman askeri kalıntıları konusunda uzman Oleksii Kokot ise savaş döneminde ölü Kızıl Ordu askerlerinin toprağa gömüldüğünü ancak ölü Alman askerlerinin tarlalara öylece bırakıldığını söyleyerek, bulunan bu kafataslarının gerçekten de Alman askerlerine ait olabileceğini belirtti. 1956 yılında Kakhovka Barajı’nın inşasıyla tarlalarda bırakılan o kafatasları bu sefer de sular altında kaldı.

Günün kısa özeti

  • Ukrayna askerleri, Donetsk’teki dört köyün kurtarıldığını iddia etti. Bu köyler: Blahodatne, Neskuchne, Makarivka ve Storozheve.
  • Ukrayna Çevre Bakanı, Zaporijya Nükleer Santrali’nin reaktörlerini soğutmak için kullanılan havuzlardaki su seviyesinin, barajın rezervindeki su seviyesinin düşmesine rağmen sabit ve yeterli olduğunu söyledi.
  • Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Kakhovha Barajı için yürüttüğü soruşturmada çalışmaların çoktan başladığını bildirdi.
  • Açık kaynaklı istihbarat analizlerine göre, Ukrayna son birkaç günde ABD tarafından tedarik edilen 16 zırhlı aracı kaybetti.

Ürküten uyarı: Nükleer başlık konusunda Soğuk Savaş ketumluğuna dönülüyorÜrküten uyarı: Nükleer başlık konusunda Soğuk Savaş ketumluğuna dönülüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.