CIA’den Kieslowski tadında kısa film: Çift taraflı çalışacak Rus ajan aranıyor

Yeni yayınladığı bir videoda istihbarat teşkilatında çalışan Rus "vatanseverler"e seslenen CIA onlara "yozlaşmış liderlerden ve elitlerden bıktılarsa ABD istihbaratına çalışabileceklerini" anlattı. Videolar etkili mi? Bir CIA yetkilisine göre evet.

Dünya 24 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
CIA'nın kısa videosundan bir kesit.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns temmuz ayında Ukrayna’daki savaş nedeniyle bazı Rusların hissettiği hoşnutsuzluğun casus devşirmek için fırsat yarattığını söylemiş, CIA’in de fırsatı kaçırmayacağını belirtmişti. Öyle görünüyor ki CIA Rus istihbarat çalışanlarını Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieślowski’nin filmlerinden çıkmış gibi görünen bir videoyla ikna edebileceğini düşünüyor.

CIA Rus istihbarat çalışanlarını taraf değiştirerek Washington için çalışmaya ikna etmek amacıyla Rusça video yayınladı. CIA’nin resmi sosyal medya hesaplarında yayınlanan videoda elit çevrelerin yolsuzluğu ve Rus Silahlı Kuvvetleri’nin teçhizatlarının yetersiz kalması nedeniyle kendini ihanete uğramış hisseden “vatansever” istihbarat çalışanlarına sesleniliyor.

Daha önce de Rus vatandaşlarına yönelik işe alım videoları yayınlayan CIA’nin bu videosunda ABD’nin istihbarat teşkilatıyla nasıl irtibata geçilebileceğinin yolları anlatılıyor.

Videoda ne oluyor?

Rusça çekilen videoda “Etrafınızdakiler gerçeği duymak istemiyor olabilir. Ama biz istiyoruz. Güçsüz değilsiniz” deniyor. Arka planda kişileri sigarayı bırakmaya teşvik etmek amacıyla yapılan kamu spotlarında kullanılanlara benzeyen bir müzik kullanılmış.

Videonun ana karakteri ise Rus istihbarat teşkilatının 35 yaşındaki isimsiz bir erkek çalışanı. Karakter kendini Rusya’yı seven ve bir zamanlar paraşüt birliğinde görev yapmış bir vatansever olarak tanıtıyor. “Bu ihanetle yüzleşmek için yeterli cesaretim var mı?” diyen karakter asıl düşmanının “yozlaşmış yöneticiler ve elit kesim” olduğunu anladığını söylüyor sonrasında.

Genç adam “Askerlerimizin çürük patates yediği ve tarih öncesinden kalma silahlar kullandığı bir dönemde yöneticiler ülkemizi saraylar ve yatlar için sattı. İnsanlarımız iş bulabilmek için rüşvet vermek zorunda kalıyor” derken arkada kasvetli Rus kışı, resmi araçlar ve kadeh kaldıran zengin Ruslar görülüyor. Kurgusal karakter vatanseverliği nedeniyle CIA ile çalışmaya başladığını söyleyip cep telefonuyla CIA ile irtibata geçiyor.

Video kimilerine etkileyici gelmeyebilir, ama adının açıklanmaması şartıyla İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan bir CIA yetkilisi “Bu videolar sayesinde Ruslardan daha fazla yardım alıyoruz” diyor.

Kremlin: Böyle uygulamalar yaygın

Zamanında Doğu Almanya’da görev yapmış eski bir KGB ajanı olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Batı’nın artan casusluk faaliyetlerine karşı Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB) faaliyetini artırma talimatı verdi.

Rus ordusunun Ukrayna savaşında gerekli teçhizata sahip olmasını sağlamak için her şeyin yapıldığını söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov yolsuzluk iddialarını ise reddetti ve “Biliyorsunuz, böyle uygulamalar oldukça yaygındır. Dünyanın dört bir yanında istihbarat teşkilatları yeni casuslar bulmak için medyayı ve sosyal medya platformlarını sıkça kullanıyor. Bunu hep yapıyorlar, CIA bunu her yıl yapıyor” dedi.

CIA videoyu Facebook, X ve Rusya’da popüler mesajlaşma platformu Telegram’da yayına soktu.

ABD basını: Şi başa geldiğinden beri CIA Çin'de yetersizABD basını: Şi başa geldiğinden beri CIA Çin’de yetersiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.