Türkiye-Suriye dörtlü zirvesi 3-4 Nisan’da

Türkiye, Suriye, Rusya ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde mart ayında yapılması beklenen ancak 'teknik sorunlar' nedeniyle ertelenen dörtlü zirve 3-4 Nisan'da gerçekleşecek.

Dünya 30 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Abdullahiyan (sol ve Lavrov (sağ), Moskova'da bir araya geldi. Fotoğraf: AA

Türkiye ile Suriye’nin Dışişleri Bakan Yardımcıları, Rusya ve İran’ın da katılımıyla buluşacak mı buluşmayacak mı? Dün bu soru yanıt buldu, buluşma 3-4 Nisanda Moskova’da olacak.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, resmi temaslar kapsamında bulunduğu Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, 15-16 Mart tarihlerinde yapılması planlanan ancak Rus tarafından gelen “Bazı taraflar henüz hazır değil” bildirimi sebebiyle ertelenen dörtlü zirvenin 3-4 Nisan tarihinde Moskova’da gerçekleşeceği bildirildi. Öte yandan bakanlar görüşmelerin içeriğine ilişkin detay vermedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 15-16 Mart’taki toplantılardan hemen bir gün önce Moskova’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü. Görüşmenin ardından Rus medyasına konuşan Esad, Türkiye Suriye’den askerlerini çekmediği müddetçe herhangi bir uzlaşının sağlanamayacağını ifade etmişti.

Dörtlü zirvenin Esad’ın Moskova ziyareti dolayısıyla ertelendiği iddia edilmişti. Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu toplantının ertelenmesini, “Ruslar ‘Biz bunun hazırlığını yapamadık, erteleyelim’ dediler. Ama Suriye rejimi oradaydı, belki ortak karar vermişlerdir. Daha sonra ‘İleride yapacağız’ dediler, biz de ‘Tamam’ dedik” sözleriyle açıklamıştı.

Öte yandan 20 Mart’ta Suriye Parlamentosu Milletvekili Ali Odeh El Cadan, Suriye’nin Rusya aracılığıyla Türkiye’ye muhtıra yolladığını söylemişti. Cadan, dışişleri bakanları düzeyindeki bir görüşmenin bu muhtıranın onaylanmasına bağlı olacağını söylemişti.

Suriye, Rusya aracılığıyla Türkiye’ye muhtıra vermiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.