Dünya bunu konuşuyor: Bangkok’ta altı turistin ‘son akşam yemeği’… Siyanürle öldüler

Dünya Tayland'ın başkenti Bangkok'taki lüks bir otelde altı turistin aynı odada ölümünü konuşuyor. Başta silahlı saldırı denirken şimdi olayın siyanür zehirlenmesi olduğu ortaya çıktı. Zehri içeceklere koyan kişi de odadakilerden biri olabilir.

Dünya 17 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Turistlerin yediği son akşam yemeği. Fotoğraf: Tay polisi

Dünya devam eden iki savaşın haberleriyle, liderlerin sürekli bir araya gelerek dünyanın kaderini belirleyecek yeni kararlar aldığı, bazen de aldığı kararlara uymayarak ya da çifte standart uygulayarak dünyayı daha da karanlığın içine sürükledikleri haberlerle dolup taşıyor. O haberler manşetlerde yer aldığı için bir ülkenin üçüncü sayfa haberi çok uç bir ölüm şekli değilse kıyıda köşede kalıyor. Tayland’ın başkenti Bangkok’ta turistlerin bir otel odasında zehirlenerek öldüğü haberiyse o haberlerden biri olmadı. Aksine Avrupa ve ABD basını bu haberi olabildiğine öne çıkardı. Peki Bangkok’ta tam olarak ne oldu?

Bangkok’taki bir lüks otelde aynı odada altı turistin cesedi bulundu. Taylandlı yetkililer turistlerin siyanür zehirlenmesi sonucu öldüğünü, ölenler arasında katil zanlısının da olduğunu açıkladı. Olayın olduğu otel Grand Hyatt Erawan’dı. 350’den fazla odası olan otel lüks mağazalarıyla ve restoranlarıyla turistler arasında popüler. Adli inceleme cesetlerin bulunduğu odadaki bardaklarda ve çaydanlıkta siyanür olduğunu göstermişti. Suç romanlarını sık okuyanların aşina olduğu siyanür etkisini hızlı gösteren bir kimyasal madde. Ölenlerden ikisi yatak odasında, biri yemek odasında, diğeri de kapıya doğru hamle yaparken yere düşmüş.

Katil içlerinden biri mi?

Siyanürün nasıl turistlerin eline geçtiği konusu henüz aydınlığa kavuşmadı ama yetkililer ölen üç kadın ve üç erkeğin yakınlarıyla yaptıkları görüşmelerde bir yatırımla bağlantılı borç meselesinde anlaşmazlık yaşadıklarını öğrendi. Kanıtları inceleyen Taylandlı yetkili Trirong Phiwpan otel odasındaki içeceklere siyanürü koyanın yine odadakilerden biri olduğunu söyledi. Phiwpan “Otel çalışanları çay bardaklarıyla çaydanlıkları getirdiğinde o altı kişiden biri içeceklere siyanür kattı” dedi.

Yetkililerin böyle düşünmesinin birkaç sebebi var. Yemekler sipariş edilip de odaya getirildiğinde içeride sadece bir turist vardı ve otel çalışanlarına göre kaygılı görünüyordu. Emniyete göre grup Tayland’a farklı zamanlarda gelip ayrı odalara giriş yapmış. 15 Eylül’de tüm ekip aynı odaya taşınmış.

Haber başta Tayland medyasında “Turistler silahlı saldırı sonucu öldü” şeklinde çıktı. Bu Covid-19 pandemisi nedeniyle tekleyen ekonomisini canlandırmak için canla başla çalışan Tayland’ın hanesine eksi yazabilirdi. Ülke bu yıl 35 milyon turist ağırlamayı planlıyor. Bu da ülke ekonomisine milyarlarca dolarlık katkı demek. Dolayısıyla hükümet ortadaki belirsizlikleri ortadan kaldırmak için hızlı çalıştı. Otopsi sonucunun ışık hızıyla açıklanmasının sebebi biraz da bu olabilir.

Ölen altı kişi de Vietnam kökenliydi, ikisi ayrıca ABD vatandaşıydı. Yetkililer Federal Soruşturma Bürosu’nun da (FBI) soruşturmaya katıldığını söyledi.

Vietnam Dışişleri Bakanlığı ölenlerden dördünün Vietnam vatandaşı olduğunu teyit ederek Tayland’daki büyükelçiliğinin yetkililerle temas halinde olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Pham Thu Hang “Kurbanların ailelerinin bu büyük kaybın bir an önce üstesinden gelmesini umuyoruz” dedi.

Ozempic'te doz aşımı: ABD'de zehir merkezlerine başvuru 15 kat arttıOzempic’te doz aşımı: ABD’de zehir merkezlerine başvuru 15 kat arttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.