Dünya Karadeniz’e bakıyor: Rusya, Şükrü Okan adlı Türk gemisine uyarı ateşi açtı

Rusya, Palau bandıralı Şükrü Okan adındaki kargo gemisine pazar günü Karadeniz'de uyarı ateşi açıldığını bildirdi. Karadeniz'de artan bu saldırılar, gemi sahipleri, sigortacılar ve emtia tüccarları arasında endişe yaratıyor.

Dünya 15 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Güzergâhı İzmail Limanı olan kuru yük gemisi Şükrü Okan.

Rusya, Ukrayna sularına doğru ilerleyen Palau bandıralı Şükrü Okan gemisinin kaptanının teftiş talebine yanıt vermemesi üzerine Vasili Bıkov devriye gemisinin otomatik silahlarla uyarı ateşi açtığını duyurdu. Şükrü Okan’ın Rusya tarafından durdurulmadan önce İzmail Limanı’na doğru gittiği belirtildi. Gemi hareketlerini gözlemleyen Marine Traffic’e göre Şükrü Okan Romanya’ya doğru gidiyordu.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan geçen ay çekilen Rusya, Karadeniz üzerinden Ukrayna’ya giden bütün gemileri düşman gemisi olarak algılayacağını ve ona göre davranacağını söylemişti.

Bu söyleminin üzerinden ilk kez bir ticari gemiye ateş açan Rusya’nın Savunma Bakanlığı, Şükrü Okan’a teftişin Ka-29 helikopteriyle gemiye inen askerler tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Teftişin ardından geminin yola devam ettiği ifade edildi. İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Ankara’nın olayı soruşturduğunu dile getirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Mıhaylo Podolyak ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Rusya’nın attığı bu adımla uluslararası yasaları çiğnediğini belirterek, bu eylemi ‘korsanlık faaliyeti’ olarak değerlendirdi. Podolyak, Ukrayna’nın bu eyleme gereken yanıtı vereceğinin de altını çizdi.

Rusya’nın eylemini kınayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Stratejik ortağımız Türkiye’ye desteğimizi ve dayanışmamızı iletiyoruz ve uluslararası topluluğu, Rusya’nın gemilerin Karadeniz üzerinden barışçıl bir şekilde geçmesini önlemesine karşı net bir eylemde bulunmaya çağırıyoruz” dedi. Zelenski ise her gece yayınladığı bilgilendirme videosunda bu konuya değinmedi.

Ticari bir gemiye ateş açılması, bölgede faaliyet gösteren başka gemi sahiplerinin endişelenmesine yol açtı. Merkezi Ukrayna olan ve açık kaynaklardan istihbarat toplayan InformNapalm ise Telegram hesabından Rusya Savunma Bakanlığı’nın iddialarının bir kısmının doğru olmadığı yönünde bir mesaj paylaşıldı.

Olaya tanık olan gemilerden birindeki denizcilere göre Rusya Savunma Bakanlığı söz konusu gemide teftiş gerçekleştirmedi. InformNapalm, tanıklara dayandırdığı paylaşımında teftiş talebine yanıt vermeyen Şükrü Okan’ın yönünü Türkiye’ye çevirdiğini belirtti. İnternette yayılan videolarda ise Rus askerlerinin bir gemiye helikopterle indiği ve teftiş yaptığı görülüyor.

Karadeniz savaşın sıcak merkezi haline geliyor

Bir ticaret gemisine ateş açılması; gemi sahipleri, sigortacılar ve emtia tüccarları arasında hem Ukrayna hem de Rusya’nın tarımsal ürünlerini pazara ulaştırmak için kullanılan ana güzergâh Karadeniz’de kapana kısılmanın potansiyel tehlikelerine ilişkin zaten ciddi olan endişeleri daha da artırıyor.

Rusya ve Ukrayna buğday, arpa, mısır, kolza tohumu, kolza yağı, ayçiçeği tohumu ve ayçiçeği yağı piyasasında büyük rol oynuyor. Ne var ki Rusya Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndan çekildiğinden beri Moskova hem de Kiev küresel emtia, petrol ve nakliye piyasalarında tedirginliğe yol açan uyarılar yayınladı.

Son haftalarda Rusya, Ukrayna’nın Romanya’ya yakın Ukrayna’nın Tuna Nehri üzerindeki tahıl tesislerini vurdu. Rus kontrolündeki Ukrayna limanlarına yaklaşan gemilere Rusya’nın yayınladığına benzer bir uyarıda bulunan Ukrayna da büyük bir tahıl ve petrol limanına komşu olan Novorossiysk deniz üssünde bir Rus petrol tankerine ve savaş gemisine saldırdı.

Çalkantılı sular: Karadeniz, nasıl Ukrayna savaşının sıcak merkezi haline geldi?Çalkantılı sular: Karadeniz, nasıl Ukrayna savaşının sıcak merkezi haline geldi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.