Dünyadan ‘Pride’ manzaraları: Meksika’da 147 çift aynı anda evlendi, Sadiq Han Londra’daki yürüyüşe katıldı

İstanbul'daki Onur Yürüyüşü engellenmeye çalışılırken dünyanın diğer köşelerinde haziranın başından beri kutlamalar devam ediyor. Meksika'da cuma günü 147 çift evlendi, Londra'da cumartesi günkü yürüyüşe belediye başkanı da katıldı.

Dünya 1 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Queers for Palestine

Türkiye’de önceki senelerde olduğu gibi bu sene de LGBTİ+ bireylerin Onur Yürüyüşü yine engellenmeye çalışıldı. Oysa dünyanın başka köşelerinde LGBTİ+ bireylerin yürüyüşüne devlet başkanları, belediye başkanları katıldı; eşcinsel evliliğin yasal olduğu Meksika’da 100 çift aynı anda nikah kıydı. Onur Ayı’nın Meksika ve İngiltere’de nasıl kutlandığına gelin yakından bakalım:

Meksika’dan gelen haberlere göre 147 çift heteroseksüellerle eşit haklara sahip olmak için yıllardır verdikleri mücadelenin meyvesi olarak cuma günü Mexico City’de bir araya gelerek aynı anda evlendi. Damatlardan Ricardo Mercado “Kendime bugünün sıradan bir gün olduğunu söyleyip durdum. Ama kendimi gergin ve duygusal hissediyorum. Özellikle de tüm topluluğumuz burada toplanmışken havada güzel bir enerji olduğunu hissediveriyorsunuz” dedi.

Mexico City eşcinsel evliliklere izin verme konusunda ülkenin öncü kentlerinden oldu. Başkentte eşcinsel evliliklere 2009’dan beri izin verilirken uygulamanın tüm eyaletlere yayılması 2022’yi buldu. Eşcinsel çiftlerin toplu şekilde evlenmesi her yıl Onur Ayı’nın geleneği haline geldi. Geçen yıl başkentte yaklaşık 120 çift “El ele gururla yürüyoruz” sloganıyla dünya evine girdi.

Londra Belediye Başkanı LGBTİ+’lerle yürüdü

İngiltere’de cumartesi günü Hyde Park’ta başlayan Onur Yürüyüşü Trafalgar Meydanı’na uzandı. Yürüyüşe şehrin Pakistan asıllı Belediye Başkanı Sadiq Han ve eşi Saadiya’nın yanı sıra belediyenin muhafazakâr meclis üyeleri Andrew Boff katıldı. Han “Londra’nın LGBTİ+ topluluklarının ve destekçilerinin Onur Ayı şerefine bir kez daha başkentimizin kalbinde bir araya gelmesinden çok memnunum. Onur Yürüyüşü benim için yılın en önemli olaylarından biri. 2016’da belediye başkanı seçildiğimden beri her yürüyüşe katılmış olmak benim için bir onurdur” dedi.

Pride in London tarafından organize edilen kutlamalara 32 binden fazla kişinin üye olduğu 500 LGBTİ+ grubu ve kuruluşu katıldı. “Bu muhteşem etkinlik, LGBTİ+ haklarının parlayan ışığıdır ve şehrimizin açık görüşlülüğünü ve kapsayıcılığını göstermektedir” diyen Han “Yine de gerçek eşitliğe kavuşmamız için yapılması gereken çok iş var ve gururlu bir destekçiniz olarak daha iyi bir Londra inşa etmeye çalışırken LGBTİ+ topluluğumuzun yanında durmaya devam edeceğiz” vurgusu yaptı.

Fotoğraf: David Cliff/EPA

Yürüyüşe gölge düşürmeye çalışanlar da yok değildi. PA Media’nın aktardığına göre sekiz Hıristiyan protestocu yürüyüşün yapıldığı yere gelerek dini vaaz verdi. Grup “Tövbe edip Mesih’imize dönün” ve “Gururlanmayın, çünkü Rabbimiz der ki… Kendini yücelten herkes alçaltılacaktır” yazılı pankartlar taşıdı.

Bu arada bazı yürüyüşçüler bu seneki Onur Yürüyüşü’ne Filistin’i de dahil etti. Queers for Palestine grubu “Soykırımda gurur yoktur” sloganları attı. 50 kişiden oluşan grup İsrail’in uluslararası itibarını artırmak için eşcinsel hakları konusunda ilerici tutum takındığının öne sürülmesinin “pinkwashing” olduğunu söyleyerek bunu kınayan posterler taşıdı.

LGBTİ+'ler ters köşe yaptı: Polis Taksim'i kapattı ama onlar Bağdat Caddesi'ne çıktıLGBTİ+’ler ters köşe yaptı: Polis Taksim’i kapattı ama onlar Bağdat Caddesi’ne çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.