Dünyanın en eski gazetesi günlük baskıya son verdi

Dünyanın en eski günlük gazetesi Wiener Zeitung, yayın hayatına başlamasından neredeyse 320 yıl sonra son günlük baskısını yaptı.

Dünya 3 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Wiener Zeitung yayın hayatına 1703'te başlamıştı.

Avusturya hükümetine ait olsa da editoryal bağımsızlığa sahip günlük gazete Wiener Zeitung, yayın hayatına Ağustos 1703’te başladı ve bugüne kadar 12 cumhurbaşkanı, 10 kayser ve iki de cumhuriyete tanıklık etti. İlk baskısında ‘ağdalı bir dil kullanmadan ve şiirsel bir anlatım gütmeden’ haberlerini net bir şekilde anlatacağını söylemişti.

1768’te ‘olduça yetenekli’ 12 yaşındaki bir çocuğun verdiği konseri haberleştirmişti. O çocuğun adı Wolfgang Amadeus Mozart’tı. Avusturya Birinci Dünya Savaşı’nda yenildiğinde, Wiener Zeitung son Habsburg İmparatoru Kayser Karl’ın tahttan çekildiğini bildirdiği mektubu özel haber olarak yayımlamıştı.

Gazete üç asırlık yayın hayatı boyunca sadece bir kez zorunlu olarak ara vermişti. Bu da Avusturya’nın Nazi Almanyası’na katılmasının ardından 1939 yılında gerçekleşmişti. Ancak gazete altı yıllık aradan sonra 1945’te, yeniden basılmaya başlamıştı.

Wiener Zeitung, yakın zamanda Avusturya’da yapılan bir yasa değişikliğinin ardından kâr edemeyince günlük baskı yapmama kararı aldı. Gazete cuma son günlük baskısında basım hayatının sona ermesinden hükümetin yeni yasasını sorumlu tutan bir başyazı yayımladı ve, “Bunlar kaliteli gazeteciliğin fırtınalı zamanları…Giderek daha fazla platform sahte haberler, kedi videoları ve komplo teorileriyle tık peşinde koşuyor” diyerek tepkisini gösterdi.

Avusturya’nın koalisyon hükümeti nisan ayında kabul ettikleri bir yasayla, şirketlerin kamu ilanlarını gazetelerin basılı nüshasında yayımlatmak için ödeme yapmalarını gerektiren düzenlemeyi sona erdirdi. Bu değişiklik, Wiener Zeitung’un gazete olarak rolünün sona ermesi anlamına geldi.

Zira Alman gazetesi Der Spiegel’e göre bu değişiklik yayıncıya tahmini 18 milyon euro gelir kaybı yaşattı. Wiener Zeitung, editör kadrosunu 55’ten 20’ye düşürmek zorunda kaldı, 63 kişi işten çıkarıldı. Gazetenin nisan ayındaki hafta içi tirajı sadece 20 bindi, hafta sonları bu sayı iki katına çıkıyordu. Öte yandan gazete internet üzerinden yayın yapmaya devam edecek ve basılı yayına aylık olarak devam etmeyi planlıyor ancak bunun hâlâ düşünme aşamasında olduğunu da not düşüyor.

Bilim dünyasında tartışmalar: Sentetik embriyo, Wavelight teknolojisi ve evrenin yaşıBilim dünyasında tartışmalar: Sentetik embriyo, Wavelight teknolojisi ve evrenin yaşı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.