Karatede altın gün: Erkek Kata Milli Takımı ve Nesrin Cavadzade
Dünyanın en güçlü pasaportları listesi açıklandı. Listenin zirvesinde Singapur yer alırken ikinci sırayı beş ülke paylaştı. Türkiye ise yedi ülkeyi geride bırakarak 45. sıraya yükseldi.
Singapur, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya’yı geride bırakarak dünyanın en güçlü pasaportuna sahip olmakla övünme hakkını geri aldı. Küresel hareketlilik sıralamasında bir değişiklik yapan Güneydoğu Asya ülkesi vatandaşlarına 195 ülkeye vizesiz erişim hakkı tanıyarak 2024 Henley Pasaport Endeksi’nde en üst sırada yer aldı.
Bu geçen yıl Japonya’nın ilk sırada yer aldığı listeye göre önemli bir değişikliği işaret ediyor. Japonya şu anda 192 ülkeye vizesiz erişim sağlayarak ikinci sırada yer alırken bu sırayı dört ülkeyle paylaştı. Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ya da İspanya pasaportuna sahip olanlar 192 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor. Güney Kore de 191 ülkeye vizesiz erişimle üçüncü sırada.
Türkiye pasaportu yedi basamak yükselerek 45. sırada yer aldı. 2023 yılında Türk pasaportu 52. sırada yer almıştı. Türk vatandaşları 114 ülkeye vizesiz seyahat yapabiliyorken bu sayı son güncellemelerle 116’ya yükseldi. Türkiye’nin bir üst sırasında Rusya, bir altında Katar yer alıyor.
Bu değişiklik pasaport sahiplerinin önceden vize almadan girebildikleri destinasyonların sayısına göre pasaportların gücünü ölçen Henley Pasaport Endeksi’nde Asya ülkelerinin devam eden hakimiyetini vurguluyor. Endeks küresel bir vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı firması olan Henley & Partners tarafından Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verileri kullanılarak 18 yıldır derleniyor.
Ülkeler vizesiz ziyaret edebildikleri her destinasyon için bir puan alıyor. Vatandaşlar varışta vize, ziyaretçi izni veya varış noktasına girerken elektronik seyahat yetkisi (ETA) alabilmeleri durumunda vizesiz seyahat etmiş sayılıyor. Vizenin gerekli olduğu veya pasaport sahibinin yola çıkmadan önce devlet onaylı bir e-vize alması gereken destinasyonlar için puan verilmiyor.
ABD için ise haberler daha az olumlu. ABD pasaportu 186 ülkeye vizesiz erişimle geçen yılki sıralamasından gerileyerek sekizinci sıraya düştü. Bu durum ABD’yi Kanada, İngiltere ve bazı Avrupa ülkelerinin gerisine düşürerek küresel hareketlilikteki göreceli zayıflamayı vurguluyor.
Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) önemli bir sıçrama yaptı. Daha önce 15. sırada yer alan BAE 185 ülkeye vizesiz erişimle artık ilk 10 arasında. Bu gelişme BAE’nin stratejik diplomatik çabalarını ve genişleyen uluslararası ilişkilerini yansıtıyor.
Dünyanın yükselen gücü Çin ise pasaport sıralamasında da ilerleme göstererek 2023’teki 66. sıradan 85 ülkeye vizesiz erişimle 59. sıraya yükseldi. Bu artış Çin’in son dönemde vize prosedürlerini kolaylaştırmaya ve karşılıklı vize muafiyeti anlaşmaları yapmaya odaklanmasıyla uyumlu.
Ulusal Göç İdaresi’ne göre bu yılın ilk yarısında Çin’e gelen yabancı ziyaretçi sayısı 14.64 milyona ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artış gösterdi.
Çin 40’tan fazla ülkeyle vize prosedürlerini basitleştirmenin yanı sıra 20’den fazla ülkeyle de karşılıklı vize muafiyeti anlaşması yapıyor. Ocak-Haziran ayları arasında kaydedilen 8.5 milyondan fazla vizesiz giriş gelen seyahatlerin yüzde 58’ini oluşturuyor ve bir önceki yıla göre yüzde 190’lık bir artışı yansıtıyor.
Hindistan da hafif bir iyileşmeyle iki basamak yükseldi ve 82. sıraya yerleşerek uluslararası seyahat erişilebilirliğinde kademeli bir iyileşmeyi temsil etti.
Bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Tayland ise yerini 68’den 60’a yükseltti. Ülke vize politikalarını genişleterek vizesiz giriş için uygun ülke sayısını 57’den 93’e çıkardı ve kapıda vize erişimini 19’dan 31 ülkeye genişletti.