Epstein’ın mağdurlarından FBI’a dava

FBI 2019'da hapishanede ölü bulunan Epstein'ın faaliyetlerine göz yummakla suçlanıyor. ABD'de davayı Epstein'ın 12 mağduru açtı.

Dünya 16 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

2019’da federal seks ticaretiyle ilgili iddianameyi beklerken hapishanede ölü bulunan ve intihar ettiği düşünülen ABD’li milyarder Jeffrey Epstein’ın on iki mağduru kendilerini koruyamadığı gerekçesiyle ABD Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) dava açtı.

New York Güney Bölge Mahkemesi’nde açılan davada Jane Doe takma adını kullanan mağdurlar FBI’ın 1996 gibi erken bir tarihte Epstein’ın genç kadınları kaçırdığına dair güvenilir ipuçları aldığını, ancak mağdurlarla görüşmediğini veya federal ve yerel kolluk kuvvetlerine bilgi aktarmadığını söyledi.

Elindeki fotoğraf, video ve diğer somut kanıtları görmezden gelen FBI’ın Epstein’ın suç ortağı olduğu savunulan dava dosyasında “Sahip oldukları protokol ve kuralların aksine FBI uygun önlemleri alamadı ve yıllarca soruşturmaları örtbas etti” dendi.

Mağdurlar FBI’ın nihayet 2006 yılında bir soruşturma başlattığını, ancak Epstein’ın Florida’daki bir fuhuş suçlamasını kabul etmesinden iki yıl sonra soruşturmayı sonlandırdığını ve Temmuz 2019’da tutuklanana kadar ihbarları görmezden gelmeye devam ettiğini söyledi. Zaten Epstein bir ay sonra intihar etmişti.

Mağdurların şikayet dilekçesinde “FBI’ın ihmali olmasaydı davacılar seks ticaretine, istismara, tecavüze, işkenceye ve tehdide maruz kalmazdı. Mağdurlar bu davayı FBI’ın Epstein’ın seks ticareti suç şebekesindeki rolünü kesin olarak ortaya çıkarmak için açmıştır” dendi.

ABD Adalet Bakanlığı ise açıklama talebine henüz yanıt vermedi. Çarşamba günü Manhattan’daki federal mahkemede açılan davada tek davalı olan ABD hükümetinden tazminat talep ediliyor.

Senato Yargı Komitesi’nin 5 Aralık 2023 tarihli oturumunda FBI Direktörü Christopher Wray’e o dönem FBI’ın neden daha fazlasını yapmadığı soruldu. Wray bu soruya “Ekibimle birlikte çalışıp sağlayabileceğimiz daha fazla bilgi olup olmadığını öğreneceğime söz veriyorum” şeklinde yanıt verdi.

Epstein’ın kurbanlarının sayısının 100’ün üstünde olduğuna inanılıyor. Mağdurlar daha önce Epstein’ın mirası tarafından finanse edilen bir programla yasal ücretler ve masraflar düşülmeden önce yaklaşık 500 milyon dolar karşılığında uzlaşmaya varmışlardı. Bu uzlaşıdan 12 davacının tazminat alıp almadığı belli değil.

Jeffrey Epstein skandalı 

En küçüğü 14 olmak üzere 18 yaş altındaki onlarca kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmak ve fuhuş ağı oluşturmak suçlamasıyla yargılanan ABD’li milyarder Jeffrey Epstein, tutuklu bulunduğu New York Manhattan Metropolitan Merkez Hapishanesi’ndeki hücresinde 10 Ağustos 2019’da ölü bulunmuştu. Yetkililer Epstein’ın ölüm nedenini intihar olarak açıklasa da aile üyeleri bunu reddederek şüphelerini dile getirmişti.

Epstein’ın kız arkadaşı Ghislaine Maxwell, bazı zenginler, ünlüler ve devlet görevlileri için reşit olmayan kızların fuhuş tuzağına çekilmesi organizasyonunda Epstein’ın yasa dışı faaliyetlerine yardımcı olduğu iddiasıyla yargılandığı davada suçlu bulunmuştu.

Ocak ayının başlarında yayınlanmaya başlanan Esptein davası dosyaları bu konuyu tekrar gündemin ilk sıralarına taşımış, yargıcın kararıyla 4 bölüm halinde yayınlanan toplam 4 bin 500’den fazla belge Epstein ile birçok ünlü ismin ilişkisini ortaya koymuştu.

Açıklanan dava dosyalarında aralarında Prens Andrew, eski ABD başkanları Bill Clinton ve Donald Trump, eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, aktör Kevin Spacey, şarkıcı Michael Jackson, illüzyonist David Copperfield, avukat Alan Dershowitz ve eski New Mexico Valisi Bill Richardson gibi ünlü isimler yer almıştı. Dosyalarda Clinton ve Trump’ın isimleri yer almasına rağmen eski başkanlara yönelik herhangi bir suçlama yöneltilmemişti.

Kardeşi Epstein'ın intihar ederek öldüğüne inanmıyor: Yeni soruşturma istediKardeşi Epstein’ın intihar ederek öldüğüne inanmıyor: Yeni soruşturma istedi

Epstein’in karanlık dünyası ve TürkiyeEpstein’in karanlık dünyası ve Türkiye

Adını doğru koyalım: Epstein Tarikatı!Adını doğru koyalım: Epstein Tarikatı!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.