Erdoğan: Netanyahu hükümeti soykırıma devam ediyor, buna dur denmeli

Romanya Başbakanı Ciolacu'yu ağırlayan Erdoğan görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında "Gözü dönmüş Netanyahu hükümeti soykırıma devam ediyor, buna dur denmesi gerekiyor" diye konuştu.

Dünya 22 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim döneminde popülizme meyletmeyerek ekonomi politikasına olan güvenlerini ortaya koyduklarını belirterek Erdoğan “Bundan geriye dönüş olmayacaktır” dedi.

Gazze Şeridi’nde 35 bini aşkın Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan, 1.5 milyonu aşkın sivili göçe zorlayan İsrail saldırıları devam ediyor. 7 Ekim’de saldırıların başlangıcından bu yana İsrail yönetimine söylemsel olarak tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında da konuyu gündeme getirdi.

Ciolacu ile bölgede ve dünyada yaşanan gelişmeler hakkında da fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyen Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve kabinesine sert sözlerle yüklendi:

“Bunların en başında Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan İsrail zulmü geldi. İsrail mezaliminin durdurulması ve Filistinli kardeşlerimizin güvenliğinin teminat altına alınmasında uluslararası camianın sorumlulukları ortadadır. Ancak buna rağmen katliamın önüne geçecek adımlar halen atılmıyor. Netanyahu ve gözü dönmüş hükümeti, kendi vatandaşlarının güvenliğini tehlikeye atma pahasına soykırım politikalarına devam ediyor. Buna artık dur denmesi gerekmektedir. Müttefikimiz Romanya’nın da bu konuda sürdürülen uluslararası çabalara gereken katkıları vereceğine inanıyorum.”

Erdoğan’ın gündeminde üçüncü yılına giren Rusya-Ukrayna Savaşı da vardı. “Görüşmelerimizde Ukrayna’da 3. yılına giren savaşın gidişatını da ele aldık” diyen Erdoğan “Türkiye savaşın başlangıcından bu yana çatışmaların sona erdirilmesi, küresel gıda güvenliğinin temini ve Karadeniz’deki seyrüsefer emniyetinin sağlanması konusunda önemli katkılar sundu, sunmaya devam ediyor” diye ekledi.

Romanya ile ikili ilişkiler de elbette toplantının konusu olmuştu. Erdoğan ikili ilişkilerin seyrine ilişkin “NATO müttefikimiz, stratejik ortağımız ve Karadeniz’den komşumuz Romanya ile ilişkilerimizi, ülkelerimizin menfaatleri doğrultusunda ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Savunma sanayisi ve askeri alandaki işbirliğinin Romanya’yla ilişkilerin önemli sacayaklarından birini oluşturduğuna değinen Erdoğan, hem bu alanda hem savunma sanayisi işbirliğinde son yıllarda önemli bir ivme yakaladıklarını söyledi.

Romanya ile gerek ikili düzeyde gerek NATO’nun çatısı altında ortak faaliyetlerde bulunarak bölgenin güvenlik ve istikrarına katkı sağladıklarını belirten Erdoğan “4 adet F16 savaş uçağımız NATO hava polisliği görevi kapsamında Romanya hava sahasında geçtiğimiz mart ayının sonuna kadar 4 ay boyunca görev yaptı. Karadeniz’de kıyıdaş ve NATO müttefiki iki ülke olarak Romanya’yla birlikte çalışıyoruz. Malumunuz Bulgaristan’ın da katılımıyla Karadeniz’de mayın karşı tedbirleri görev grubunu ihdas ettik” diye konuştu.

Başbakanlığı döneminde 2011 yılında Romanya ile Türkiye ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesine taşıdıklarını hatırlatan Erdoğan, bugün de Romanya Başbakanı Ciolacu ile imzaladıkları ortak bildiriyle Türkiye-Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin tesisini temin ettiklerini duyurdu. Erdoğan “Mekanizmanın ilk toplantısına başkanlık ettik. Bu sayede ilişkilerimizde yeni bir tarihi dönemeci daha almış olduk” dedi.

Konsey toplantısında alınan kararların ve imzalanan anlaşmaların hayırlı olmasını dileyen Erdoğan bundan sonraki toplantının Bükreş’te olacağını söyledi.

Ciolacu: Gazze’de can kayıplarını durdurmak insani görevimiz

Ortak basın toplantısında konuşan Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu’nun gündeminde de Gazze vardı. Ciolacu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ortadoğu’daki durumu da ele aldıklarını ve “Gazze’de bir insanlık trajedisiyle karşı karşıya bulunulduğu konusunda hemfikir” olduklarını belirterek “Gazze Şeridi’nde insani yardım sağlamak ve sivil can kayıplarını durdurma konusunda yardım etmenin her şeyden önce insan olarak bizim görevimizdir” diye konuştu.

Ciolacu Romanya’nın Türkiye’nin öncelikli ilgi alanına giren ülke olarak resmen tanınmasından dolayı onur duyduklarını belirterek “Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçek dostlarının kim olduğunu her zaman bilen vizyoner bir liderdir. Romanya da buna uygun şekilde karşılık verdi ve böylece bugün Türkiye, AB dışındaki ana ekonomik ortağımız, NATO’daki en önemli müttefiklerimizden biri, stratejik bölgesel ortak, iyi komşu ve dost olduğunu söyleyebiliyoruz” diye konuştu.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde ülkesinin Türkiye’nin yanında yer aldığının altını çizen Ciolacu böyle anların ilişkilerdeki önemine değindi.

Ciolacu Romanya’nın kimlik kartı hamili vatandaşlarına Türkiye’ye yapacakları turistik amaçlı seyahatlerde ve transit geçişlerinde vize muafiyeti sağlanmasını hatırlatarak karar için Erdoğan’a teşekkür etti. Romanya vatandaşlarının Türkiye’yi turizm alanında tercih ettiğine dikkati çeken Ciolacu kararın faydalı olacağını vurguladı.

Romanyalı politikacı Türkiye’ye et ve canlı hayvan ihracatının ve transit geçişin yeniden başlamasına atıfta bulunarak bunun Romanyalı üreticiler için öneminden bahsetti. İki ülkenin ticaretinin geçen yıl 10 milyar doları aştığını ve gelecek yıllarda 15 milyar doların hedeflendiğinin altını çizen Ciolacu bu hedefe ulaşmak için iki ülke şirketlerinin önemli role sahip olduğunu söyledi.

Bayraktar İHA’ları Romanya’da üretilebilir

Ciolacu ülkesinin savunma sanayisi alanında daha yakın işbirliğine ilgi duyduğunu aktararak “Türkiye ile Bayraktar insansız hava araçları (İHA) ve Otokar zırhlı taktik araçları için halihazırda sağlam sözleşmelerimiz var. Ancak Romanya şirketlerinin bu bileşenleri Romanya’da üretebilmeleri için teknoloji ve know-how transferlerine yönelik ortaklık formülü oluşturabileceğimize inanıyorum” değerlendirmesi yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde enerji alanındaki büyük fırsatları da ele aldıklarını dile getiren Ciolacu “Türkiye gerek Kafkasya’dan gerekse doğal gaz istasyonları aracılığıyla gaz tedariki için ana seçeneklerimizden biridir. Aynı zamanda ülkelerimiz gaz üreticisidir ve gelecekteki güzergahlarının haritasında belirgin avantajlara sahiptir” dedi.

Ciolacu yenilenebilir ve nükleer enerji alanlarının yanı sıra bağlantı alanında da işbirliğini geliştirme olanaklarını değerlendirmek üzere Romanya-Türkiye ortak çalışma grubu kurulması konusunda mutabık kalındığını anlattı.

Türkiye ve Romanya’nın Karadeniz’de önemli enerji yatırımlarının bulunduğunu vurgulayan Ciolacu Karadeniz’de güvenliğin sağlanması ve yatırımların korunması için iki ülkenin birlikte hareket etmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Ciolacu Karadeniz’de “Romanya, Türkiye ve Bulgaristan Deniz Kuvvetleri tarafından ortaklaşa yürütülen mayın temizleme faaliyetlerinin yakında başlayacak olmasını” memnuniyetle karşıladığını belirterek “Karadeniz’e kıyısı olan müttefikler ilk kez ciddi bir güvenlik ve nakliye emniyeti meselesini ortaklaşa değerlendirme kararı almışlardır” dedi.

Türkiye’nin bölgesel güvenliğe katkısına da değinen Romanya Başbakanı şunları kaydetti:

“Türkiye’nin bölgesel güvenliğe katkısı da son derece önemli olmuştur ve burada Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı gösterdiği liderlik ve vizyon için tebrik etmek istiyorum. Türkiye’nin olağanüstü çabaları daha sonra Romanya tarafından devralınmış olan Karadeniz üzerinden Ukrayna tahıl transit anlaşmasını mümkün kılmıştır. Romanya ve Türkiye’nin hem Ukrayna’ya yardım konusunda hem de savaş sonrası yeniden yapılanma sürecine dahil olma konusunda birlikte çalışmaya devam etmelerini umuyorum.”

Bayraktar'ın son müşterisi Romanya olduBayraktar’ın son müşterisi Romanya oldu

Bayraktar TB2, ilk kez bir NATO ülkesine satıldıBayraktar TB2, ilk kez bir NATO ülkesine satıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.