Erdoğan, İsveç Başbakanı Kristersson’la görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Kristersson telefonda Stockholm'ün NATO üyelik süreci ve terörle mücadele meselelerini görüştü.

Dünya 2 Şubat 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğaN ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson / Fotoğraf: AA

Türkiye, Ukrayna Savaşı’nın başlamasından yaklaşık 3 ay sonra NATO üyeliğine başvuran İsveç’in ittifaka katılımına 23 Ocak’ta onay vermiş, karar 25 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu, onayın ardından iki liderin gerçekleştirdiği ilk görüşme.

Görüşmede İsveç’in NATO üyelik süreci, terörle mücadele, Türkiye-İsveç ilişkileri ile bölgesel ve küresel konuların ele alındığı belirtildi.

İletişim Başkanlığı’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsveç’in NATO üyelik süreci, terörle mücadele, Türkiye-İsveç ilişkileri ile bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin NATO’ya üyeliklerinin gerçekleşmesi sonrası İsveç’in, müttefiklik ruhuna uygun biçimde üçlü muhtıradan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getireceğine inandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin Güvenlik Alanında İşbirliği Mekanizması’nı işletmeye başlatması gerektiğini ve İsveç’in terörle mücadelede Türkiye’ye gerekli desteği vermesinin önemli olduğunu söyledi.”

İsveç’in 20 aylık üyelik serüveni

Rusya’nın Ukrayna’ya 2022 yılında açtığı savaşta tarafsızlık politikasını terk eden İsveç ve Finlandiya NATO’nun kapısını çalarak üye olmak istemişti. Ancak iki ülkenin Ankara’nın “terörist olarak gördüğü grupları koruduğu” iddiası ile Türkiye onay vermemişti.

Ankara geçen yıl nisan ayında Finlandiya’nın üyeliğini onaylarken Macaristan ile birlikte İsveç’i, AB ve ABD’nin de terör örgütü kabul ettiği PKK’ya tutumunu sertleştirene kadar bekletmişti. Finlandiya Nisan 2023’te NATO üyesi olmayı başarırken İsveç süreci tek başına yürütmek zorunda kalmıştı.

NATO’ya katılmak için 20 aydır çabalayan İsveç’in üyeliği Ocak ayı sonunda TBMM Genel Kurulu’nda oylanarak AK Parti, CHP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmişti. Oy kullanan 346 milletvekilinden 287’si İsveç’in üyeliğini desteklerken 55’i yasa teklifini reddetmiş, dört milletvekili ise çekimser oy kullanmıştı.

İsveç Türkiye’nin onayını almak için terör yasasını uygulamaya koymuş, İsveç ve NATO üyeleri Finlandiya, Kanada ve Hollanda Türkiye’ye silah ihracatı politikalarını gevşetmek üzere adımlar atmıştı.

İsveç onayının etkisi: Kanada Türkiye'ye İHA malzemeleri satışını yeniden başlatıyorİsveç onayının etkisi: Kanada Türkiye’ye İHA malzemeleri satışını yeniden başlatıyor

NATO tartışmaları arasında: İsveç radyosu Kürtçe ve Rusça yayınlarına son veriyorNATO tartışmaları arasında: İsveç radyosu Kürtçe ve Rusça yayınlarına son veriyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.