Erdoğan, Putin’le görüştü: Rus lider Türkiye’nin BRICS ilgisinden memnun

Erdoğan, BRICS zirvesinde görüştüğü Putin'i Türkiye'ye davet ederek 'işbirliği' mesajı verdi. Putin ise Türkiye'nin BRICS'e olan ilgisinde önemli fırsatlar gördüklerini söyledi.

Dünya 24 Ekim 2024

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üçüncü yılı yaklaşırken bir kez daha BRICS ülkeleri toplandı. Ama bu BRICS’i daha da önemli kılan şey ise onun büyümüş, daha da büyümeye de devam edecek bir birlik olarak yükselmesi. Üstelik bu yılki toplantı Rusya’da, güneybatıdaki özerk Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenleniyor. Bu, savaş başladığından beri Rusya’da düzenlenecek en büyük uluslararası etkinlik. Batı, Rusya’yı savaş nedeniyle izole etmeye çalışıyor. Ancak Rusya, son üç yıldır izole olmadığı gibi onlarca ülkeyi de BRICS zirvesinde ağırlıyor. Putin geçen yıl Güney Afrika’da düzenlenen BRICS toplantısına, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin hakkında çıkardığı tutuklama kararı nedeniyle katılamamıştı.

Zirvede Türkiye de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temsil ediliyor. Türkiye BRICS’e aday üye.

Erdoğan dün zirve kapsamında Putin ile görüştü.

Bir saat süren görüşmenin basına açık kısmında Putin öncelikli olarak TUSAŞ’a yönelik terör saldırısında hayatını kaybedenler için taziye diledi: “Çalışmaya başlamadan önce, terör saldırısıyla ilgili olarak taziye dileklerimi iletmek istiyorum. Bu konuda ne hissettiğimizi biliyorsunuz, bu tür her türlü manifestoyu, motivasyonları ne olursa olsun kınıyoruz.” dedi. Erdoğan da saldırıyla ilgili “4 şehidimiz var, 14 yaralımız var. Bu menfur terör saldırısını lanetliyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Erdoğan’dan Putin’e İstanbul daveti

Daha sonra Erdoğan, ev sahipliği için Putin’e teşekkür etti ve Astana’daki görüşmenin ardından Rusya lideri ile yeniden bir araya gelmekten memnun olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 3+3 Bölgesel İşbirliği Platformu vesilesiyle cuma günü İstanbul’da olduğunu anımsatan Erdoğan, Putin’e “Artık siz değerli dostumu da en kısa zamanda Türkiye’de görelim istiyorum” dedi.

İki ülke arasında banka ödemelerindeki sıkıntıların çözülmesine yönelik çabaların sürdüğünü aktaran Erdoğan şunları söyledi: “Bu hususta bir mekanizma tesis edilmesi maksadıyla hazine ve maliye bakanlıklarımız, merkez bankalarımız temas halinde. Ticaret bakanlıklarımız arasında da bir kurumlar arası çalışma başlatıldı. Yaptırım kapsamında yer almayan, ticari açıdan risk arz etmeyen ürünlerden oluşan bir listeyi geçen hafta heyetinize ilettik. Liste üzerinde mutabık kalınmasının ardından ödemeler için nasıl bir platform geliştirileceğine odaklanılacak.”

Putin: Türkiye’nin BRICS’e ilgisinde önemli fırsatlar görüyoruz

Putin ise Türkiye’nin BRICS’le işbirliği konusuna ilgi gösterdiğini belirterek “Avrasya Kıtası’nın doğusu ile batısını birbirine bağlayan ülkenizin otoritesi ve özel jeopolitik rolü göz önüne alındığında burada önemli fırsatlar görüyoruz” dedi.

Rusya ve Türkiye’nin iyi komşuluk ve yapıcı ilişkilere sahip olduğunu belirten Putin, bu ilişkilerin çok sayıda alandaki uzun yıllara dayanan ortaklık tecrübesine dayandığını belirtti.

İki ülke ticaret hacmi 55,4 milyar dolara ulaştı

Putin, geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 55,4 milyar dolara ulaştığını belirterek “Bu yılın ocak-ağustos döneminde de bu gösterge yüzde 6,2 daha artış gösterdi” dedi.

Putin, Rus şirketlerinin Türkiye’nin metalürji ve otomotiv imalat sektörlerinde önemli projeleri hayata geçirdiğini söyleyerek, Rusya’nın da Türkiye’nin doğal gaz alanında güvenilir bir tedarikçi olmaya devam ettiğini belirtti.

TürkAkım ve Mavi Akım boru hatları üzerinden geçen 20,5 milyar metreküp doğalgaz ihraç ettiklerini anlatan Putin, “Uluslararası doğal gaz merkezi kurulmasına yönelik girişimimizin uygulanmasıyla ilgili hazırlıklar devam ediyor. Bunun, daha dengeli fiyatlandırma mekanizmaları aracılığıyla bölgesel enerji güvenliğini önemli ölçüde güçlendireceğinden eminim” dedi.

Türkiye’yi ziyaret eden yabancılar arasında Ruslar ilk sırada

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki (NGS) çalışmaların dört ünitede birden devam ettiğini anlatan Putin, “Sayın Cumhurbaşkanı, sizin de söylediğiniz gibi, önümüzdeki yıl santralin Türkiye Cumhuriyeti elektrik şebekesine elektrik vermeye başlamasını bekliyoruz” dedi.

Putin, turizmde de geçen yıl 6,3 milyon Rus vatandaşının Türkiye’yi ziyaret ederek bu alanda ilk sırayı aldığını söyledi. İki ülkenin doğal afetler noktasında da yakın işbirliği yaptığını kaydeden Putin, geçen yıl Rus uçaklarının Türkiye’deki yangın söndürme çalışmalarına katıldığını söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.