Erdoğan: Tek gayemiz Netanyahu yönetimini ateşkese zorlamak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurma kararının amacının Netanyahu yönetimini ateşkese zorlamak olduğunu söyledi.

Dünya 4 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Gazze savaşının başından beri İsrail’e sert tepkiler veren Türkiye yedinci ayda İsrail ile tüm ticari ilişkilerini kesti. Ticaret Bakanlığı, Gazze yeterli yardımı alana kadar ticaretin durdurulduğunu açıkladı. Ankara geçen ayın başlarında İsrail’e ihraç edilen 54 ürünle ilgili kısıtlama kararı almıştı. Kısıtlanan mallar arasında uçak benzini ve jet yakıtları olması tepki çekmişti. Dün Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle buluşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da ticaretin durdurulması kararının tek amacının Netanyahu hükümetini ateşkese zorlamak olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Adımın sonuçlarını iş dünyası ile eşgüdümle yürüteceğiz” dedi.

”Türk iş adamlarına şunu söylüyorum; dik duracağız”

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“İsrail’in soykırım uyguladığı Filistin halkına yaptığınız yardımlar dolayısıyla tebrik ediyorum. Türkiye, Gazze’ye gönderdiği 50 bin tona yaklaşan insani yardım malzemesiyle dünyada ilk sıradadır. İsrail’i ateşkese zorlamak amacıyla ticari olarak biliyorsunuz bazı tedbirler aldık. Adımın sonuçlarını iş dünyası ile eşgüdümle yürüteceğiz.

Şunun bilinmesini isterim; biz bölgemizdeki hiçbir ülkeyle düşmanlık peşinde değiliz. Her fırsatta ifade ettiğim gibi biz coğrafyamızda çatışma görmek istemiyoruz. Tüm inançlar olarak hep birlikte barış içinde yaşamak istiyoruz. Aldığımız bu kararla, batının bizim üzerine nasıl saldıracağını çok iyi biliyoruz. Ama ben şu anda MÜSİAD şahsında tüm Türk iş adamlarına şunu söylüyorum; dik duracağız.

‘Tek gayemiz ateşkese zorlamak’

‘Bu bazı sıkıntılara neden olabilir’ diyorlar… Ben de diyorum ki; biz bütün sıkıntıları giderecek tek gücün Allah olduğuna inanıyoruz. Ve biz doğru olanı yaptığımızın şu anda farkındayız. Biz bugün bu insanların yanında yer almazsak, yarın benzer şeyler bizim başımıza geldiği zaman, bizim yanımızda kim yer alacak? Bizim burada tek gayemiz vardır; Netanyahu yönetimini ateşkese zorlamaktır.

Ekonomi mesajları

Enflasyonu düşürmek için kararlı adımlar atıyoruz. Bugün açıklanan nisan ayı enflasyon ve dış ticaret verileri OVP beklentilerimizle uyumludur. Enflasyonda yılın ikinci yarısından itibaren inşallah daha umut verici rakamları göreceğiz. Hayat pahalılığı meselesini, enflasyonu düşürüp kalıcı refah artışı sağlayarak çözüme kavuşturacağız.”

Cuma namazı çıkışı da İsrail mesajı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün cuma namazı sonrasında da aynı konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İsrail’le ticaretin durdurulmasına ilişkin soru üzerine de Erdoğan, “İsrail-Filistin arasındaki gelişmelerin kabul edilebilir bir yanı yok. İsrail şu ana kadar 40 bin, 45 bin Filistinliyi acımasızca öldürdü. Bir Müslüman olarak bizim buna seyirci kalmamız düşünülemez. Atmamız gereken adımlar nelerdir? Bunları yaptık. Ülkemizde de maalesef siyasetin acımasız yüzü olan bazı partiler de biliyorsunuz bu seçim atmosferi esnasında bunu çok acımasızca kullandılar. Yani bizim İsrail’le ilişkilerimizin sanki onların düşündüğünün dışında imiş gibi de bazı ifadeler kullandılar” dedi.

‘Tüm Batı İsrail’e çalışıyor’

İsrail’e ilişkin açıklamalarında Batı ülkelerini de eleştiren Erdoğan, “Şu anda seçimler de bitti ve bu adımı attık. Çünkü İsrail bizim bu yaklaşımlarımıza maalesef bu olaylar başlamadan önceki süreçte de söylediğimiz halde, yani ben Netanyahu ile Amerika’daki yaptığım görüşmeyi sadece durup dururken yapmadım. Ama Türkiye-İsrail arasında bazı adımların atılabileceğini göstermek için yaptım” ifadelerini kullandı.

Netanyahu’nun acımasız olduğunu ve bu acımasızlığını kadınlar ve çocuklara yansıttığını belirten Erdoğan, “Netanyahu acımasız ve bu acımasızlığını da maalesef bu çocuklara, kadınlara, yaşlılara karşı gösterdi. Onun elindeki imkanlar yok. Tüm Batı İsrail’e çalışıyor. Başta Amerika olmak üzere bunlar hep İsrail’e çalışıyorlar. Bu kadar imkanlar seferber edilerek, ne yazık ki Filistin’in o garip gureba, fakir, yoksul insanları İsrail’in bu bombaları karşısında ölüme mahkum edildiler. Bunun karşısında artık biz daha sabredemezdik. Adımlarımızı attık. Aramızda 9,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi vardı. Bu ticaret hacmini de biz yok farz ederek bu kapıyı kapattık. Bundan sonrası hayırlı olsun” diye konuştu.

İsrail’le ticaretin durması cari açığı nasıl etkiler?İsrail’le ticaretin durması cari açığı nasıl etkiler?

Türkiye İsrail ile ticareti bu kez tamamen kesti; İsrailli bakan ateş püskürdüTürkiye İsrail ile ticareti bu kez tamamen kesti; İsrailli bakan ateş püskürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.