Erdoğan’ın Atina ziyareti Yunan basınında

Yunanistan'a resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atina'da Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu ve Başbakan Miçotakis ile bir araya geldi. Erdoğan'ın Atina ziyareti Yunan basınında geniş yankı buldu.

Dünya 8 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Atina'da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü. / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 6 yıl aradan sonra Yunanistan’ı ziyaret etti. Ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ve Başbakan Kiryakos Miçotakis ile görüştü.

Olumlu atmosferde gerçekleşen iki görüşme de Yunan basınında geniş yer buldu. Televizyon kanalları görüşmeyi canlı verirken haber siteleri de ziyarete ilişkin ayrıntıları aktardı.

Ta Nea gazetesi “İki lider eski diyaloğun aksine birlik mesajları verdi. İki ülkeyi bölen ‘ağır’ gündem konuları görüşülmedi ya da en azından özellikle görüşüldüğü açıklanmadı. Yunan hükümetinin bakanları ile Türk mevkidaşları arasında başta göç, ticaret ve turizm olmak üzere ortak ilgi alanlarına giren bir dizi konuda 15 memorandum, anlaşma ve ortak deklarasyon imzalandı” dedi. Gazete iki liderin el sıkışıp poz verdiği görseli manşetine taşıdı.

Kathimerini gazetesinin internet sitesinde ise “Erdoğan’ın ziyaretinin olumlu iklimi 12 klik’te” başlığıyla verilen haberde, ziyaretin olumlu atmosferinin fotoğraf karelerine yansıdığına işaret etti. Gazete, bu olumlu atmosferi yansıtan 12 özel fotoğraf paylaştı.

CNN Greece de “Erdoğan’ın Atina’daki 7 saati: Anlaşmalar ve verilen sözler” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretini “tarihi” olarak nitelendirdi ve ziyareti her iki ülke için de olumlu değerlendirilebileceğini kaydetti. Deklarasyona atıf yapılan haberde “İki komşu ülke için hukuki bağlayıcılığı olmayan bu Deklarasyonun imzalanması, uzun yıllar süren gerginliklerin ardından Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaktadır” dendi. Haberde ayrıca Yunanistan’da Syriza dahil muhalefetin görüşmeye ve imzalanan deklarasyona olumlu yaklaştığı belirtildi.

İlk yayınına 1913 yılında başlayan köklü gazete Ethnos da 5 fotoğrafla birlikte haberi manşetten vererek “Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina ziyareti ve Kyriakos Miçotakis ile görüşmesi, iki liderin ‘yıllar süren çatışmanın ardından ilişkilerinde yeni bir sayfa açma’ arzusunu vurguladıkları için dünyanın önde gelen basın kuruluşlarının sayfalarında yer buldu” dedi. Haberde Reuters, Associated Press (AP) ve Guardian dahil Batı medyasının başlıklarına yer verildi.

1920’li yıllarda yayın hayatına başlayan bir başka köklü gazete To Vima da gündüz gündemini neredeyse tamamen bu görüşmeden oluşturdu. “Erdoğan güpegündüz Atina’ya geldi” başlığıyla verilen haberde “7 Aralık Perşembe Atina saat 10:20. Türk Cumhurbaşkanlığı uçağı Atina topraklarına indi ve dokuz dakika sonra Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlarından sonra yolcu kabininden çıktı. Tek başına, özel bir koruma olmadan. Elbette Emine Hanım da yoktu” dendi. Haberde ayrıca “Merdivenlerin sonunda her ikisinin de gülümsemeleri bir yandan nezaket ve iyi misafirperverliği, diğer yandan da hoşnutluk ve hevesi yansıtıyordu” ifadeleri yer aldı.

Yunan Devlet Televizyonu ERT ise Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantıları çerçevesinde yapılan anlaşmalara ilişkin ayrıntıları paylaştığı haberinde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ilkbaharda Ankara’yı ziyaret etmeyi planladığına vurgu yaptı.

1924 kuruluşlu ekonomi gazetesi Naftemporiki ise “Miçotakis-Erdoğan görüşmesi: Güven yeniden tesis edilirse bir çatışmamız daha azalacak” başlığıyla çıkardığı haberde “Başbakan Kyriakos Miçotakis, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ortak açıklamada, Türk vatandaşlarının on Yunan adasını yıl içerisinde yedi gün boyunca ziyaret edebileceklerini duyurdu. Miçotakis, ‘Yunan adalarının iki ülke arasında bir iletişim ve dostluk köprüsü olduğunu’ belirtti” ifadelerine yer verdi.

Erdoğan Atina'da: 'Bardağın dolu tarafı'ndan vize çıktıErdoğan Atina’da: ‘Bardağın dolu tarafı’ndan vize çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.