Erdoğan ‘Esad ile Esed’ arasında ve görüşmeye kapalı değil

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez turuna başlamadan önce İstanbul'da yaptığı açıklamada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye kapalı olmadığını belirtti. Erdoğan'ın konuşma sırasında önce Esad, sonra da Esed demesi dikkat çekti.

Dünya 18 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Erdoğan, Suriye ile ilişkilerin kesildiği dönemden bu yana Esad'a 'Esed' diye hitap ediyordu.

Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile 2011’de yaptığı görüşmenin ardından yokuş aşağı giden Türkiye-Suriye ilişkilerinde son zamanlarda normalleşme adımları atılıyor. İlk olarak geçen yıl savunma bakanları ve istihbarat şefleri düzeyinde Rusya’nın başkenti Moskova’da Türkiye, Suriye ve Rusya arasında başlayan üçlü görüşmeler, daha sonra dışişleri bakanları düzeyinde İran’ın da katılımıyla düzenlenen dörtlü zirveye evrildi.

Bu zirvelerin her birinde aslında birbirinden çok da farklı olmayan şeyler tekrarlandı. Suriye, normalleşmenin koşulu olarak Türkiye’nin Suriye topraklarındaki varlığını tamamen çekmesini isterken, Türkiye ise her seferinde bölgedeki terör varlığını gerekçe göstererek, bu tehlikeyi tamamen kaldırana kadar askerlerini geri çekmeyeceğini vurguluyordu.

Seçimlerden dört gün önce 10 Mayıs’ta gerçekleşen zirvede normalleşme adına önemli bir adım atıldı. Bu adıma göre uzman kişilerce iki ülkenin normalleşmesi için bir yol haritasının çıkarılmasında karar kılındı. Son olarak geçen ay düzenlenen Suriye konulu 20’nci Astana görüşmesinde bu yol haritası üzerinde konuşuldu. Ancak bu görüşmede bile herkes kendi sözlerini tekrarlamaya devam etti.

‘Esad ile görüşmeye kapalı değiliz’

Erdoğan da dün Körfez turuna çıkmadan önce Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamalarda her iki tarafın da olaya kendi açısından baktığını dile getirdi. Esad ile görüşüp görüşmeyeceği konusunda Erdoğan, “Bizim Suriye ile kapıyı kapama gibi bir durumumuz yok. Kapı açık. Dörtlü zirveler yapılsın ama biz Beşar Esad ile görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz” dedi.

“Onların bize yaklaşımı önemli” diye devam eden Erdoğan, “Esed, Türkiye’nin Kuzey Suriye’den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz, biz orada terörle mücadele ediyoruz. Sınırlarımızda bu teröristler varken nasıl çıkarız. Aynı ifadeyi farklı ülkelere kullanabiliyor mu? Kullanamıyor. O yüzden de adil yaklaşım arıyoruz. Adil yaklaşım olduğu sürece tüm meseleleri aşarız” ifadelerini dile getirdi.

Erdoğan’ın Suriye’deki iç savaşın başından beri ‘Esed’ diye hitap ettiği Esad’a konuşmasının başında ‘Esad’ demesi, ancak daha sonra ‘Esed’ diye devam etmesi dikkat çekti.

Erdoğan Körfez turunun ilk ayağı Suudi Arabistan'da Prens Selman ile görüştüErdoğan Körfez turunun ilk ayağı Suudi Arabistan’da Prens Selman ile görüştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.