İsrail Suriyeli iş insanını öldürdü: Esad’ın destekçisiydi, ABD yaptırım uyguluyordu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine yakınlığıyla bilinen tanınmış iş insanı Bara el Katırcı, Şam'ın batısına İsrail'in düzenlediğinden şüphelenilen bir hava saldırısında öldü.

Dünya 16 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Esad ve öldürülen Katırcı yan yana. Fotoğraf: OSINT

Suriye’den gelen haberlere göre savaş sırasında Esad hükümetini destekleyen ailelerin başında gelen Katırcılardan olan iş insanı Bara El Katırcı, Şam-Beyrut karayolu üzerinde ilerlerken düzenlenen hava saldırısı sonucu Saboura yakınlarında öldü. İngiliz haber ajansı Reuters’in üç güvenlik kaynağına dayandırdığı habere göre Katırcı’nın ölümü teyit edildi. Saldırının İsrail tarafından düzenlendiğinden şüpheleniliyor.

Katırcılar, Suriye’deki iç savaş sırasında Esad yönetiminin ticari ilişkilerinde kilit oyuncular olarak öne çıktı. Özellikle cephe hatlarındaki petrol ve gaz ticaretinin yönetilmesinde rolleri büyüktü. Bara el Katırcı, 2018 yılında ABD’nin Hazine Bakanlığı tarafından yaptırıma uğramıştı. Sebep olarak da “Suriye rejimine yakıt ve silah sevkiyatını kolaylaştırması” gösterilmişti.

ABD’nin Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Katırcı ve şirketinin Esad ile IŞİD arasında yakıt ticaretini kolaylaştırdığını ve IŞİD kontrolündeki bölgelere petrol tedarik ettiğini iddia etmişti. OFAC açıklamasında “Suriye yönetimi ile IŞİD arasında 2016 yılında yapılan ticaret anlaşmasında Katırcılar IŞİD kontrolündeki bölgelere petrol ve diğer emtiaları tedarik eden temsilciydi” diye belirtiyor.

OFAC, Bara’nın kardeşleri Zahid ve Hüssam’a da yaptırım uyguluyor. İki kardeş, 2016 yılında Halep’te Esad yönetiminin yanında savaşan bir milis kurdu. Hüssam ve Zahid’in bunun dışında Lübnan Hizbullahı ile bağlantısı olduğu da iddia ediliyor. OFAC’a göre Lübnan’da yaşayan Suriyeli simsar Tevfik Muhammed Said El Lav, Katırcılar adına transfer yapmak maksadıyla Hizbullah’a kripto para cüzdanları dağıttı.

Saldırının gerçekten İsrail tarafından gerçekleştirildiği teyit edilirse bu, İsrail’in Suriye’deki gizli operasyonları içinde cesur bir adım olacak. Ancak İsrail bugüne kadar Suriye’ye düzenlediği saldırıları doğrudan üstlenmedi.

Suriye 'normalleşme'de eski ön şartına geri döndü: Önce Türk askeri çekilsinSuriye ‘normalleşme’de eski ön şartına geri döndü: Önce Türk askeri çekilsin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.