‘Eşek üzerinde Guantanoma’ya gönderirim’ demişti: Maduro, Musk’a kızıp X’i kapattı

Venezuela Başkanı Nicolas Maduro, X platformuna on günlük erişim engeli getirildiğini açıkladı. Venezuela’lı lider, X'in sahibi Elon Musk’ı içişlerine karışmak ve nefreti körüklemekle suçladı.

Dünya 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Latin Amerika ülkesi Venezuela, günlerdir şaibeli geçen 28 Temmuz seçimlerinin etkileriyle sarsılıyor. 4’üncü kez başkan seçilmesinin ardından sağcı rakibi Edmunda Gonzalez’in seçimde usulsüzlük iddialarıyla karşı karşıya kalan Nicolas Maduro, yeni döneminin ilk sınavını sokaklara dökülen binlerle veriyor.

Gonzalez, anketlerle örtüşmediğini ve şeffaflıkla açıklanmadığını belirttiği seçim sonuçları sebebiyle halkı sokağa davet etmişti. Muhalefet güçleri sosyal medyadan organize olarak sokaklara inmişti. Maduro yanlılarının da sokağa inmesiyle alevlenen gösterilerde tansiyon hala dinmedi. Tutuklananların sayısının 2 bini geçtiği ülkede iç savaş endişesi hakim.

Maduro, Venezuela’nın içinde bulunduğu durumdan sosyal medya platformlarını sorumlu tutmuştu. Daha önce Whatsapp’ı canlı yayında silen ve X üzerinden platformun sahibi Elon Musk ile kavga eden Maduro şimdi ise X’e 10 günlük erişim engeli getirdi.

‘Musk, platformun bütün kurallarını çiğnedi’

Maduro, perşembe günü yaptığı açıklamada X’i “nefret ve faşizmi yaymak”la suçladı. Maduro “Elon Musk, platformun sahibi olmasına rağmen platformun bütün kurallarını çiğnedi” dedi. Ulusal Telekomünikasyon Komisyonu ile imzalanan bir anlaşmayla X’in dolaşımdan kaldırıldığını ve X’ten gelecek evrakların beklendiği söylendi.

X’in basın ofisinden henüz herhangi bir cevap verilmedi.

Musk ile Maduro, seçimden sonra birbirine girmişti

X’in patronu Musk, seçimlerin hemen ardından Maduro’ya “diktatör” diyen bir gönderiyle cevap vermişti. Maduro “çirkin bir medya operasyonu” altında bırakıldığını iddia ederek Musk’ı “baş düşman” ilan etmişti. İkili arasında uzayan tartışmada Musk çıtayı yükselterek Maduro’yu “eşek üzerinde Guantanamo’ya göndereceğini” söylemişti.

İkili daha önce de düello tartışmasıyla gündeme gelmişti.

WhatsApp’ı da silmişti

Venezuela’da gösterilerin dozu artarken Maduro devlet televizyonuna verdiği bir röportajda Whatsapp, Instagram ve Tiktok gibi uygulamaları “ülke içinde nefret yaymak”la suçlamıştı. Ekranlar önünde Whatsapp’ı kendi telefonundan silen Maduro, Venezuela halkına da “Whatsapp’ı silin, Telegram ve WeChat’e geçin” demişti.

Venezuella'da derin çelişki: Maduro yüzde 51, muhalefet 73'le zafer iddiasında, sokaklar karıştıVenezuella’da derin çelişki: Maduro yüzde 51, muhalefet 73’le zafer iddiasında, sokaklar karıştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.