Eski İtalya genelkurmay başkanının ölümünde intihar şüphesi

İtalya'nın eski Genelkurmay Başkanı ve silah üreticisi Claudio Graziano evinde ölü bulundu. Yakın zamanda eşini kaybeden emekli generalin intihar etmiş olmasından şüpheleniliyor.

Dünya 18 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Eski İtalya Genelkurmay Başkanı Claudio Graziano. / Fotoğraf: Shutterstock

İtalyan devlet destekli gemi üreticisi Fincantieri’nin başkanı ve eski İtalya Genelkurmay Başkanı Claudio Graziano‘nun ani ölümü ülkenin siyaset ve iş dünyasında şok etkisi yarattı. Şirket yaptığı açıklamada evinde ölü bulunan 70 yaşındaki Graziano’nun kaybının “yeri doldurulamaz büyük bir boşluk” bıraktığını söyledi.

Şirkete yakın bir kişi polisin Graziano’nun olası ölüm nedenlerinden biri olarak intiharı araştırdığını belirtti. Söz konusu kişi Mayıs 2022’den bu yana Fincantieri’nin başkanlığını yürüten emekli generalin kanserle mücadelesinin ardından bir yıl önce vefat eden eşinin yasını tuttuğunu söyledi.

Graziano’nun ölümü Fincantieri’nin İtalyan savunma grubu Leonardo’nun denizaltı birimini satın almasını finanse etmek üzere 500 milyon euro’luk sermaye artırımını onaylamasının üstünden iki hafta geçmeden gerçekleşti. Fincantieri’nin hisseleri gün içinde yüzde 3 düştü.

Morto il Generale Claudio Graziano, Presidente di Fincantieri

General Claudio Graziano İtalya’nın askeri gücünü büyütmesiyle öne çıkıyordu. / Fotoğraf: ANSA

Meloni: Dürüst bir hizmetkâr

Başbakan Giorgia Meloni “hayatı boyunca ulusunu, silahlı kuvvetleri ve kurumları özveri, yetkinlik ve profesyonellikle onurlandıran, devletin dürüst bir hizmetkârının ölümü karşısında şok olduğunu” söyledi.

Savunma Bakanı Guido Crosetto ise Graziano’nun ölümünün İtalyan savunması için “ciddi bir kayıp” olduğunu söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Graziano’nun ölümünün “kendisini sözsüz bıraktığını” belirtti. Bakan’ın sosyal medya platformu X’e yazdığı “O bir dost ve Avrupa’daki görevlerinde bile İtalya’yı onurlandıran olağanüstü bir subaydı” mesajı haberin İtalya’da yayılmasıyla yağmaya başlayan çok sayıdaki taziye mesajından biriydi.

Sualtı füzeleri ve sonar cihazı üreten Underwater Armaments Systems’in satın alındığı Mayıs ayında duyurulmuştu. Zira Monfalcone limanında lüks yolcu gemileri de üreten Fincantieri askeri işlerini büyütmek için harekete geçmişti.

Devlet yatırımcısı Cassa Depositi e Prestiti tarafından yönetilecek olan sermaye artırımı İtalya’nın güvenlik düzenleyicisinden onay bekliyor.

Fincantieri hükümetlerin telekomünikasyon kabloları ve enerji boru hatları gibi kritik sualtı altyapısını haydut aktörlerden koruma çabalarını yoğunlaştırması nedeniyle sualtı işini genişletmeye çalışıyor. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi üç kişiye göre İtalyan gemi üreticisi aynı zamanda Alman Thyssenkrupp Marine Systems’in de talipleri arasında yer alıyor. Bu yılın başlarında Fincantieri Abu Dabili Edge Group ile bir gemi inşa ortaklığı duyurmuştu.

Claudio Graziano kimdir?

Askeri kariyerine 1970’lerin ortalarında memleketi Torino yakınlarındaki İtalyan Alp birliklerinde başlayan Graziano daha önce ulusal savunma kurmay başkanı olarak görev yapmıştı, İtalya’daki en yüksek rütbeli askeri yetkililerden biriydi.

Görevleri arasında İtalya’nın Washington DC’deki askeri ataşeliği, Afganistan’daki Kabil bölgesinden sorumlu çok uluslu güçlerin liderliği ve Lübnan’daki Birleşmiş Milletler (BM) Geçici Gücü’nün kuvvet komutanlığı yer alıyordu.

Ayrıca 2022 yılına kadar dört yıl boyunca Avrupa Birliği’nin (AB) 27 ülkesinin en üst düzey askeri yetkililerini bir araya getiren ve Brüksel’e güvenlik konularında danışmanlık yapan AB Askeri Komitesi’ne başkanlık etti.

Milano merkezli düşünce kuruluşu ISPI’nin CEO’su ve gençliğinde Graziano’nun dağcı tugaylarından birinde öğrenci olan Paolo Magri emekli generalin “zorlu NATO müzakerelerine, iyi doğasının her zaman ortaya çıktığı eski öğrencilerle bir araya geldiği ulusal dağcı birlikleri toplantılarına katıldığını ve askeri konuda olağanüstü bir yeteneğe sahip olduğunu” söyledi.

Beş kişiyi öldürüp intihar etti: Birini berberde, diğerlerini evde katletmişBeş kişiyi öldürüp intihar etti: Birini berberde, diğerlerini evde katletmiş

Komiserin sır ölümü: Savcıya göre intihar, ama aile cinayetten şüpheleniyorKomiserin sır ölümü: Savcıya göre intihar, ama aile cinayetten şüpheleniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.