Emniyet’in hali: 10 polisten üçü intiharı düşünüyor, tarikatlar ‘çözüm’ kapısı olmuş

Emniyet Teşkilatı Sendikası’nın 15 bini aşkın polisle yaptığı ankete göre her 10 polisten üçü intihar etmeyi düşünüyor. Her 10 polisten biri için ise mesleki sorunları çözmenin yolu tarikatlara müracaat.

Gündem 6 Mayıs 2024

Emniyet Teşkilatı Sendikası, Emniyet Teşkilatı’ndaki intiharlar ve yaşanan sorunlarla ilgili anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

15 bin 375 emniyet mensubunun katılımıyla yapılan ankete göre “Emniyet teşkilatı personeli olmaktan memnun musunuz” sorusuna ankete katılan emniyet mensuplarının yüzde 23 ‘hiç memnun değilim’, yüzde 50,3 ‘memnun değilim’, yüzde 3,9 ‘memnunum’, yüzde 7,1 ise ‘çok memnunum’ cevabı verdi. Kararsız kalanların oranı ise yüzde 15,7 oldu.

“Hiç intihar etmeyi düşündünüz mü” sorusuna emniyet mensuplarının yüzde 64,8″i ‘hayır’ cevabını verirken intihar etmeyi düşünenlerin oranı yüzde 35,2 oldu.

İntihar fikrinin altında mobbing var

Araştırmaya göre Emniyet Teşkilatı personelinin intiharların temel sebebi olarak ilk sırada yüzde 99 oran ile “mobbing (bezdirme, amir baskısı),” ikinci sırada ise yüzde 98,5 ile “çalışma saatleri ve görev stresi” yer aldı.

Ankette emniyet personelinin yüzde 74’ünün intiharlardan doğrudan etkilendiği, yüzde 72’sinin ise ekonomik sorunlar çektiği belirtildi.

Emniyet Teşkilatı personelinin yüzde 76,8’i başka bir meslek seçme şansı olsa istifa edeceğini belirtirken ‘Hayır istifa etmem’ diyenlerin oranı yüzde 13,8 oldu. Kararsızların oranı ise yüzde 9,5 olarak açıklandı.

Yerlikaya’ya güven 10’da 6

“Teşkilatta mesleki bir sorun yaşadığınızda nereye müracaat edersiniz” sorusuna ankete katılanların yüzde 52.20’si “Sosyal medyada etkin kişiler ya da sayfalarla paylaşacağı,” yüzde 12’si “Nüfuzlu ve etkili kişilere,” yüzde 11,20’si “Tarikat veya cemaatlere,” yüzde 7,20’si “Siyasi partilere veya siyasilere,” yüzde 4,30’u “Amir veya yöneticilere,” yüzde 3,2’si “Adalet ve yargı makamlarına” müracaat edeceği cevabını verdi. “Hiçbir başvuru yapmam” diyenlerin oranı yüzde 9,5 oldu.

“Sorunların çözümü Emniyet Teşkilatı’nın kronikleşen konularında adım atmada İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan umutlu musunuz” sorusuna ankete katılanların yüzde 56,1’i ‘umutlu’ olduğunu, yüzde 43,9’u ise ‘umutsuz’ olduğu cevabı verdi.

İstifa etmemelerinin tek nedeni seçeneksizlik

Anketin sonuç kısmında ise sırasıyla şu tespitlere yer verildi:

Teşkilattaki büyük çoğunluk için hâlâ görev yapmanın tek nedeni ekonomik. Personelin kurumdan memnuniyet oranı çok düşük. Uzun ve düzensiz mesai saatleri, mobbing en büyük mesleki sorun. Her yeni polis intiharı teşkilatı çok büyük oranda etkiliyor. Her dört personelden üçü tanıdığı bir personelin ölüm haberini almış. Her 10 personelden 7’si istifa etmeyi belli aralıklarla düşünüyor ve 10 kişiden 8’i alternatif bulduğu anda istifa etmeye hazır. Her 10 kişiden 8’i tanıdığı insanlara polis olmalarını önermiyor. Emniyet Teşkilatı personelinin büyük bölümü bir sorun yaşadığında sosyal medyaya başvuruyor.

Sinan Ateş cinayeti sanığı Emniyet Genel Müdürlüğü avukatı çıktıSinan Ateş cinayeti sanığı Emniyet Genel Müdürlüğü avukatı çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.