Hindistan’da polis korumasındaki adam canlı yayında öldürüldü

Adam kaçırma suçundan hüküm giyen eski Hint siyasetçi Atiq Ahmed, Hindistan'ın Allahabad kentinde cumartesi günü televizyonda canlı yayın esnasında vurularak öldürüldü.

Dünya 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Atiq Ahmed (sağ) ve kardeşi Eşref, gazetecilerin sorularını yanıtlarken.

Adı adam kaçırma, cinayet ve gasp gibi onlarca suça karışan eski siyasetçi Atiq Ahmed, Hindistan’ın Prayagraj olarak da bilinen Allahabad kentinde, cumartesi günü polis koruması altında gazetecilere konuştuğu esnada başından vurularak öldürüldü.

Olayın faili olan üç kişi olay yerinde gözaltına alındı. Polislerin aktarımına göre üç saldırgan gazeteci kılığında motosikletle bölgeye geldi. Kamera ekipmanları, bir televizyon kanalının logosunu taşıyan mikrofon ve sahte gazeteci kimlikleri taşıyorlardı.

Olaydan sorumlu kişiler saldırının ardından ‘Jai Shri Ram’ yani ‘Yaşasın Lord Ram’ sloganı attı. Bu slogan, son yıllarda Hindu milliyetçilerin Müslümanlara karşı yürüttükleri kampanyada adeta bir savaş narası haline geldi. Saldırganlar polise, Ahmed kardeşleri gözaltına alındıkları günden beri takip ettiklerini ve kendi adlarını duyurmak için cinayeti işlediklerini söyledi.

Ahmed’in 19 yaşındaki oğlu Esad Ahmed de 4 gün önce polis tarafından vurularak öldürülmüştü. Televizyonda canlı yayımlanan görüntülerde Atiq ve kardeşi Eşref Ahmed’in her ikisinin de kelepçeli halde sağlık kontrolüne giderken gazetecilere konuştuğu görülüyordu. Ölen oğlunun cenazesine katılıp katılmadığı sorusuna, “Bizi götürmediler, biz de gitmedik” cevabını veren Atiq’in vurulmadan önceki son sözleri de bu oldu.

Polis, olay yerinde bir polis ve bir gazetecinin de yaralandığını bildirdi.

Suç dünyasında da siyaset dünyasında da isim yaptı

Hem siyasette hem de suç dünyasında uzun yıllar adından söz ettiren Atiq Ahmed, ilk olarak 1979 yılında bir cinayet davasında sanık oldu. Sonraki 10 yıl içinde ise Allahabad şehrinin batı kesiminde nüfuzlu bir insan haline geldi.

İlk seçimini bağımsız aday olarak kazanan Atiq, 1989 yılında milletvekili oldu. İki dönem üst üste mecliste yerini korudu. 2004 yılında federal seçimlerde milletvekili olmayı başarsa da bu sırada kendisine davalar açılmaya başladı ve sonraki 10 yıl katıldığı seçimlerin hepsini kaybetti.

Ahmed kardeşler vurulmadan önce karıştıkları bir başka cinayet davasında tanık olan avukat Umesh Pal’ın öldürülmesiyle ilgili olarak polis nezaretinde tutuluyordu.

Hindistan'da kuyunun çatısı çöktü: 35 ölüHindistan’da kuyunun çatısı çöktü: 35 ölü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.