Güney Afrika eski başkanının kızı Esvatini Kralı’nın 16’ıncı eşi olacak

Güney Afrika ülkesi Esvatini'nin kralı Mswati16'ıncı evliliğini Güney Afrika Cumhuriyeti'nin eski başkanı Jacob Zuma'nın kızıyla yapacak.

Dünya 4 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Güney Afrika ülkesi Esvatini Kralı 3. Mswati

Güney Afrika’nın eski başkanı Jacob Zuma’nın kızı ve Esvatini Kralı nişanlandı. Zuma pazar gecesi yapılan yıllık kraliyet dansında resmi olarak “kraliyet nişanlısı” ilan edildi. Bu evlilik Kral III. Mswati’nin 16’ıncı evliliği olacak. Kralın son gelini de kalabalık bir aileden geliyor. Kralın kayınpederi 82 yaşındaki Jacob Zuma da altı kez evlenmişti. Şu an dört eşi ve 20’nin üstünde çocuğu var.

Kral Mswati Afrika’nın son mutlak monarşisinin lideri. Henüz 18 yaşındayken 1986 tahta oturmasından bugüne sürekli lüks yaşam tarzıyla gündeme geldi. Esvatini halkı ise Afrika’nın en yoksul halklarından.

Kraliyet kutlamaları “reed dansı” denen yerel bir dansa da sahne oldu. Bu dans Esvatini halkının geleneksel danslarından. Genç kadınların renkli elbiseler giyip dans ederek kadınlıklarını kutlayıp atalarını andıkları bu dans oldukça ilginç. Dans esnasında bazı kadınlar savaşçı ruhlarını göstermek için kalkan ve kılıç taşıyor. “Umhlanga” olarak bilinen dans Esvatini’nin kültürünü korumak amacıyla sürdürülüyor. Bu yılki kraliyet kutlamalarına yaklaşık beş bin kişi katıldı.

Mswati’nin ‘kalabalık’ ailesi

Kral Mswati’nin 15 farklı eşinden onlarca çocuğu var. Mswati’nin eşlerinden bazıları reşit dahi değil. BBC’nin haberine göre Kral 13’üncü eşi Phindile Nkambule’yle evlendiğinden Nkambule henüz 17 yaşındaydı. Kral’ın “HIV virüsü ile mücadele için” 18 yaşın altında evliliği yasaklamasından yalnızca günler önce evlenmişlerdi.

Kral bir milyonu aşkın nüfuslu ülkeyi tek başına yönetiyor. Herhangi bir siyasi partinin bulunmadığı Esvatini’de seçilmiş yetkililer yalnızca danışmanlık görevini üstleniyor. Kral Mswati’nin 10’uncu eşi Zena Mahlangu 2003 yılında üniversite sınavlarına hazırlandığı sırada 18 yaşındayken kaçırılmıştı. Mahlangu’nun annesi kızını kurtarmak için sonuç alamadığı bir hukuki sürece başlamıştı. Eski Kraliçenin akıbeti hala belirsiz.

Muğla'da Kral Hekatomnos operasyonuMuğla’da Kral Hekatomnos operasyonu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.