Evde çekiçli saldırıya uğramıştı: Pelosi ilk kez kamuoyuna konuştu

California'daki evinde çekiçli bir saldırgan tarafından rehin alınan Paul Pelosi, olaydan beri ilk kez mahkemede ifade verdi. Esas amacının dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi olduğunu söyleyen saldırgan David DePape, müebbet hapis cezasıyla yargılanıyor.

Dünya 14 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin eşi Paul Pelosi, evinde uğradığı saldırının ardından ilk kez kamuoyuna açık bir mahkemede ifade verdi.

David DePape adındaki saldırgan geçen yıl 28 Ekim’de Pelosilerin San Francisco’da bulunan evine girmiş, kafasına çekiçle vurarak Paul Pelosi’yi ağır yaralamıştı. Pelosi kafatası, sağ kolu ve ellerindeki kırıklar nedeniyle ameliyat olmuştu.

Nancy Pelosi’ye yakın kaynaklar basına yaptıkları açıklamalarda Paul Pelosi’ye saldıran kişinin “Pelosi nerede?” diye bağırdığını, Paul Pelosi’yi bağlamaya çalışarak “Şimdi Nancy’i bekliyoruz” dediğini aktarmıştı. Amerikan basınında yer alan haberlere göre saldırganın amacı Nancy Pelosi’yi rehin alıp sorgulamaktı.

Şu an hapiste bulunan 43 yaşındaki DePape “bir federal yetkilinin aile üyelerinden birine saldırma” ve “bir federal yetkiliyi kaçırma girişimi”nden müebbet hapis cezasıyla yargılanıyor.

Mahkemede ifade veren Pelosi “Birinin zorla evime girip çekiçle saldırıp bağlamaya çalışması ne kadar anlatılamaz bir şoktu. Ciddi bir tehlike altında olduğumu fark ettim ve bu yüzden mümkün olduğu kadar sakin kalmaya çalıştım” dedi.

‘Tiranlığa karşı çıkmak için saldırdım’

David DePape ise hapishaneden yerel bir televizyon kanalını arayarak saldırısı hakkında açıklamalarda bulunmuştu. DePape ”Saldırıyı tiranlığa karşı çıkmak için gerçekleştirdim. Onlardan daha fazla kişiye ulaşamadığım için üzgünüm” ifadelerini kullanmıştı.

Savunma avukatı Jodi Linker geçen hafta jüri üyelerine DePape’in Pelosi’ye saldırdığını kabul edeceğini söyledi. Buna karşılık DePape’in “varlığının her zerresiyle hükümetin yolsuzluğunu, ABD’de özgürlüklerin gasp edilmesini ve çocukların siyasetçiler ve aktörler tarafından istismar edildiğini söyleyeceğini ve saldırıyı bunları durdurmak için yaptığını anlatacağını” söyledi.

FBI DePape’in elinde diğer hedeflerinin isimlerini taşıyan bir liste olduğunu bildirdi. Oyuncu Tom Hanks’in de bulunduğu listede ABD Başkan’ı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden, Kaliforniya’nın Demokrat valisi Gavin Newsom ve feminist akademisyen Gayle Rubin de var. Ancak DePape”bir numaralı hedefinin” kimliğini gizli tutuyor.

Donald Trump Jr. alay etmişti

Saldırının ardından The New York Port ve DailyMail gibi gazeteler DePape’ın iç çamaşırıyla saldırdığını iddia etmiş, The Washington Post bilginin dezenformasyon olduğunu belirtmişti.

Ancak söz konusu iddia eski ABD Başkanı Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr. tarafından şaka konusu edilmişti. Cadılar bayramı sırasında sosyal medya platformu Instagram üzerinden paylaşım yapan Trump Jr paylaştığı iç çamaşır ve çekiç fotoğrafının altına ”Cadılar bayramı için Paul Pelossi kostümüm hazır” demişti.

Donald Trump Jr, saldırıya uğrayan Paul Pelosi ile Instagram üzerinden dalga geçmişti.

Paylaşımı eleştiren ABD Başkanı Joe Biden ”Bu alçaklıktır. Amerika’da bunun yeri yok, çok fazla şiddet var, siyasi şiddet. Çok fazla nefret var. Çok fazla kin var” demişti.

Yanında iki adet şişirilebilir tek boynuzlu at kostümü vardı

Soruşturma dosyasını yöneten FBI ajanı Stephanie Minor DePape’ın kişisel blogundaki bazı paylaşımlara dikkat çekti. Çoğunun komünizm, QAnon (derin devletin çocuk istismarı yaptığına inanan topluluk), yolsuzluk, COVİD-19, Yahudiler, ”Gamergate” (feminizme karşı dijital linç kampanyası) ve silahlarla ilgili olduğu belirtiliyor.

Minor, DePape’ın saldırı için eşyaları iki ay önceden toplamaya başladığını, vücut kameraları, USB bellekler, büyük bir sırt çantası ve uyku tulumu satın aldığını söylüyor. Ayrıca iki adet şişirilebilir tek boynuzlu at kostümü ve bir kutu boya kalemi bulduğunu, ancak bu eşyaların amacını anlamlandıramadıklarını anlatıyor.

Bir sonraki duruşmanın 29 Kasım’da görülmesi bekleniyor.

Pelosi Ermenistan'da: Saldırıları kınıyoruzPelosi Ermenistan’da: Saldırıları kınıyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.