Filipinler’de 6.7 büyüklüğünde deprem

Filipinler'in güneyinde 6.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 70 kilometre derinlikte meydana gelen depremin ardından tsunami riski bildirilmezken artçı sarsıntı uyarıları yapıldı.

Dünya 9 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Filipinler'in güneyinde meydana gelen 6.7 büyüklüğündeki deprem ülkenin birçok kentinde hissedildi. / Fotoğraf USGS

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) salı gününün erken saatlerinde Pasifik Okyanusu’ndaki Filipinler açıklarında 6.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.

ABD Tsunami Uyarı Sistemi’ne göre deprem bir tsunami alarmını tetiklemedi ve büyük bir hasar ya da yaralanma rapor edilmedi.

USGS, depremin ülkenin güneydeki Mindanao Adası’nın ucundaki Sarangani’ye yaklaşık 100 kilometre mesafede 70 kilometre (43 mil) derinlikte meydana geldiğini söyledi.

Filipin Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü (Phivolcs) ise tektonik kökenli depremin Sarangani Adası’nın 119 kilometre (km) güneydoğusunda sabah 4.48’de meydana geldiğini ve 76 kilometre derinliğe sahip olduğunu bildirdi. Bu depremden kaynaklanan bir tsunami riski bulunmazken Phivolcs artçı sarsıntıların beklendiği konusunda uyarıda bulundu.

Orta derecede güçlü sarsıntıyla karakterize edilen dört şiddetindeki depremin Malungon, Alabel ve Kiamba’da da hissedildiği bildirildi.

Japonya’dan Güneydoğu Asya’ya ve Pasifik havzası boyunca uzanan yoğun sismik ve volkanik faaliyetlerin yaşandığı Pasifik Ateş Çemberi boyunca yer alan Filipinler’de depremler neredeyse her gün meydana gelmekte. Bunların çoğu insanlar tarafından hissedilemeyecek kadar zayıf.

Geçen ay Mindanao açıklarında 7.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve kısa süreliğine tsunami uyarısına yol açmıştı. En az üç kişi hayatını kaybetmişti.

Depremin umut fotoğrafına Japonya’dan ödülDepremin umut fotoğrafına Japonya’dan ödül

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.