Filistin: Gazze’deki soykırım bayramda da devam ediyor

İsrail'in Gazze'ye yaklaşık 200 gündür devam eden saldırıları bayramda da sürdü. Filistin Yönetimi "soykırım bayramda da devam ediyor" dedi. Son 24 saatte 122 Filistinliyi katleden İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 33 bin 482'ye yükseldi.

Dünya 10 Nisan 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Ramazan Bayramı'nda mezarlıkları ziyaret eden Filistinliler / Fotoğraf: AA

İsrail’in 7 Ekim’de Hamas’ın düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu’na cevaben başlattığı ve işgal ve savaşa dönüşen operasyon neredeyse 200 güne dayandı. Herkesin ateşkes ve esir takası için umutlandığı Ramazan ayında beklentiler yerini hayal kırıklığına bırakırken Gazze bayramda da ateş altında süren yaşam mücadelesinin adresi oldu.

İsrail’in 7 Ekim’den sonraki ilk hedefi Gazze’nin kuzeyiydi. Bölgenin kuzeyinde yaşayan siviller önce “güvenli” denerek güneye sürüldü. “Güvenli” denen bu yerde binlerce Filistinli, İsrail ordusunun saldırılarında can verdi. Yerinden edilen, sığınacak yer arayan çoğunlukla kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan gruplar bu kez soluğu Refah’ta aldı. Refah Gazze’nin yerle bir edilmeyen tek noktasıydı, çadırlar kuruldu, ateşkes anlaşması sağlanana kadar en azından burada “güvende” olabilecekleri umuduyla Filistinlilerin bekleyişi başladı. Ancak ne ateşkes ne de esir takası anlaşması oldu. Bugün bir milyonu aşkın Filistinli İsrail eliyle adeta sıkıştırıldıkları Refah’ta bayramı buruk ve korku içinde geçiriyor. Refah’a hava saldırıları gerçekleştiren İsrail kara operasyonu sinyali vermeye de devam ediyor. Tel Aviv, Refah’ta endişeyi ayakta tutarken Gazze’nin geri kalan kısımlarına saldırılarını da sürdürüyor.

‘Soykırım bayramda da devam ediyor’

İsrail saldırıları Ramazan bayramının ilk gününde de Gazze’yi hedef almayı sürdürdü. Bu saldırı İsrail’e silah vermeyi sürdüren ABD’nin Başkanı Joe Biden’ın Tel Aviv yönetiminin hamlelerini “hata” olarak nitelemesini takip etti. Gazze’deki Filistin hükümeti İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılara ve soykırıma bayramda da devam ettiğini açıkladı. Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada “İsrail işgal ordusu Ramazan Bayramı’nda da saldırılarını, Filistin halkına yönelik soykırım ve etnik temizliğini sürdürüyor” dendi.

Bayram arefesinde Nuseyrat Mülteci Kampı’nda 14 kişinin öldürüldüğü hatırlatılan açıklama şöyle devam etti: “Gazze Ramazan Bayramı’nı şehitlerle, yaralılarla büyük bir hüzün ve acıyla karşıladı. İşgal güçleri evleri ve sivil kurumları hedef almaya devam ediyor. İşgal güçlerinin işlediği soykırımdan, işgale hala yeşil ışık yakan, silah ve mühimmat desteği veren ABD yönetimi ve Başkanı Joe Biden sorumludur.”

Açıklamada İsrail’in Müslümanların ve Filistin halkının değerlerini hafife aldığı vurgulanarak bayram sabahında savaş uçaklarının Gazze semalarında uçup saldırıyı sürdürdüğü belirtildi. İsrail’in Gazze halkını, kadınları ve çocukları bayram kutlamalarından mahrum ettiği ve bayram sevincini elinden aldığı ifade edilen açıklamada Filistin halkına karşı soykırım savaşı yürüten İsrail’in saldırılarına son verilmesi için baskı yapılması istendi.

İsrail’e silah ve destekte sınır tanımayan Biden’dan hata çıkışı

Filistin Yönetimi’nin saldırılardan sorumlu tuttuklarını belirttiği Biden dün İsrail’e yönelik bir çıkışıyla daha gündemdeydi. Kasım ayında seçimlere gidecek olan ABD’nin mevcut Başkanı Biden, İsrail’e desteği yüzünden topa tutulunca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaşadığı gerilimlerle gündeme gelmeye başladı. Refah operasyonu yapılmasın diyen, sivillere saldırmayın daha çok yardım geçişine izin verin diyen Washington, kapalı kapılar ardından silah sağlamaya devam ettiği Tel Aviv’ce pek de dikkate alınmıyor. Netanyahu’nun Refah Operasyonunu kast ederek “Hiçbir güç bizi durduramaz” demesinin hemen akabinde Biden’dan da yanıt geldi. ABD Başkanı Netanyahu’nun Gazze konusundaki yaklaşımının “hata” olduğunu söyledi ve İsrail’e ateşkes çağrısı yaptı.

Biden “Yaptığı şeyin bir hata olduğunu düşünüyorum. Yaklaşımına katılmıyorum” dedi. Biden geçen hafta Gazze’de ABD merkezli bir yardım kuruluşundan yedi yardım görevlisinin ölümüne neden olan ve Netanyahu ile gergin bir telefon görüşmesine yol açan İsrail insansız hava aracı saldırısının “çirkin” olduğunu yineledi. Ancak ABD Başkanının bu tepkisi yeterli bulunmuyor. BBC’ye konuşan eski ve mevcut ABD yetkilileri Washington’un tonu düşük eleştirilerinin İsrail’i iknada yeterli olmadığını, bu sebeple kısa vadede bu krizin bir çözüme ulaşmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Ölü sayısı tırmanıyor

The Guardian’ın Gazze’deki sağlık yetkililerine dayandırdığı haberinde son 24 saatte 122 Filistinli’nin öldürüldüğü bildirildi. Haberde, İsrail’in Gazze’ye yönelik son 24 saatlik saldırılarında 56 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin toplam sayısı da 33 bin 482’ye yükseldi. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, yaralı sayısının da 76 bin 49’a yükseldiği belirtildi.  Açıklamada ayrıca hala enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail askerlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

Ateşkes baskılarının ortasında: İsrail Han Yunus'tan geriye büyük yıkım bırakarak çekildiAteşkes baskılarının ortasında: İsrail Han Yunus’tan geriye büyük yıkım bırakarak çekildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.