Avrupa Yayın Birliği talepleri dikkate almadı: İsrail Eurovision’da

Fransa, İzlanda ve Finlandiya'dan sanatçılar İsrail'in Eurovision'a dahil edilmemesi için geçen hafta çağrı yapmıştı. Rusya örneğinden yola çıkan çağrıya Avrupa Yayın Birliği kulak tıkadı. İsrail, İsveç'teki yarışmada yer alacak.

Kültür Sanat 19 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Eurovision bu yıl İsveç'in Malmö kentinde gerçekleşecek.

Mayıs ayında İsveç’in Malmö kentinde düzenlenecek 68. Eurovision Yarışması’na katılan müzisyenlerin çağrısı karşılık bulmadı. Organizasyonu düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU) İsrail’in yarışmaya katılacağını duyurdu. Fransız, Finlandiya ve İzlandalı müzisyenler Malmö kentinde yapılacak yarışmaya İsrail’in dahil edilmemesi çağrısı yapmıştı. İsrail’in Filistin’deki katliamlarından sonra sanatçılardan yükselen bu tepkiye Avrupa Yayın Birliği olumlu karşılık vermedi. İsveç’in Malmö kentinde gerçekleşecek yarışmada İsrail de yer alacak.

Eurovision yönetimi talepleri dikkate almadı

Eurovision Şarkı Yarışması’nda Fransa’yı temsil edecek La Zarra Instagram paylaşımıyla çağrı yaptı. Fas kökenli müzisyen La Zarra Instagram hesabından yaptığı paylaşımda “Maalesef bir kez daha Filistin halkına yönelik katliamla, soykırımla, Batı Şeria ve Lübnan’da saldırılarla karşı karşıyayız. Bölgenin kontrolünü ele geçirmeye yönelik hesaplı ve kasıtlı bir girişime tanık oluyoruz. Ancak seyirci isterse, dağları yerinden oynatabilir” dedi.

İsrail’in yarışmadan men edilmesi çağrısının tek sahibi La Zarra değildi. Benzeri bir talep İzlanda’dan da geldi. İzlanda’da müzisyenler derneği geçen ay ulusal yayın kuruluşu RUV’un yarışmadan çekilmesi çağrısı yapmıştı. Öte yandan Finlandiya’da Eurovision seçmelerinin gerçekleştirildiği Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) yarışmasından aralık sonunda yapılan açıklamada “Orta Doğu’daki endişe verici ve ciddi durum bizi de kaygılandırıyor” denirken İsrail’in olması halinde Finlandiya’nın şarkı yarışmasına katılımının belirsiz olduğu belirtilmişti.

Sanatçılar Gazze için imza attı: İsraili destekleyen Almanya boykotla tehdit ediliyorSanatçılar Gazze için imza attı: İsraili destekleyen Almanya boykotla tehdit ediliyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.