Filistin Kızılayı’ndan alarm: Kudüs hastanesi yakınındaki bölge bombalanıyor

İsrail ordusu dün akşam tahliye emri vermişti: gece boyunca Kudüs hastanesi yakınlarında bomba sesleri yükseldi. İsrail ordusu, Hamas'ın operasyonlarını hastanelerin altındaki gizli tünellerden yürüttüğünü iddia ederken sivillerin tahliyesine yönelik çağrıları da sürüyor.

Dünya 30 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Savaşın 25’inci gününe girilirken İsrail ordusu abluka altındaki Gazze’yi bombalamaya devam ediyor. Filistin Kızılayı sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda İsrail uçaklarının yaklaşık 12 bin sivilin sığındığı ve 800 kişinin tedavi gördüğü Kudüs Hastanesinin çevresindeki bölgeleri gece boyunca bombaladığını açıkladı.

İsrail ordusu önceki akşam Filistin Kızılayı’na bağlı hastanenin doktorlarını hastaneyi ‘derhal tahliye etmesi’ için uyarmıştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus ise uyarının “çok büyük endişe kaynağı” olduğunu dile getirerek “Tekrar ediyoruz. Hastalarla dolu hastaneleri, yaralıların canlarını tehlikeye atmadan tahliye etmek mümkün değil” demişti.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu başkanı Jagan Chapagain ise ”Kudüs hastanesindeki Filistin Kızılhaç ekiplerine bu sabah bir kez daha derhal tahliye etmeleri söylendiğini duyduğumda derin bir endişeye kapıldım. Bunu daha fazla vurgulayamam. Sivillerin hayatını, hastaneleri ve doktorları korumak için gerilimin azaltılmasına acil ihtiyaç var” dedi.

Filistin Kızılayı yaptığı açıklamada İsrail askeri güçlerinin hastane çevresini kasıtlı olarak bombardımana maruz bıraktığını, bazı bölümlerinin hasar gördüğünü belirtti, hastanedeki sağlık personelinin görevlerini terk etmeyeceğini vurguladı.

‘Hamas’ın gizli tünelleri hastanelerin altında’ iddiası

İsrail ordusu Hamas savaşçılarının hastane ve başka sivil binaların altında bulunan “gizli tünellerde” saklandığını iddia ediyor. Hastane saldırılarını bu nedenle yürüttüğünü açıklıyor. İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Daniel Hagari geçen hafta yaptığı bir açıklamada ”Hamas’ın, Gazze Şeridi’ndeki en büyük hastane olan Şifa’nın altında, terör grubunun liderleri tarafından İsrail’e doğrudan saldırılar düzenlemek için kullanılan çok sayıda yer altı kompleksinin bulunduğunu” iddia etmişti.

Cumartesi günü İsrail ordusunun X üzerinden yayınladığı bir videoda “tutuklu bir Hamas militanı” olduğu iddia edilen bir şahsın sorgu sırasında hastanelerin altında ”yer altı tünellerinin” bulunduğunu itiraf ettiği öne sürülüyordu.

Paylaşımda ”Sadece bizden dinlemeyin. 7 Ekim katliamına katılmış bir Hamas teröristinin [Gazze’deki] Şifa hastanesi hakkında söylediklerini dinleyin” yazıyor.

Hamas mensubu olduğu iddia edilen şahıs videoda ”Şifa hastanesinin altında bir sürü tünel var. Bu hastaneyi vuramayacaklarını bildikleri için orada saklanıyorlar” diyor.

20 hastanenin tahliyesi için uyarı gelmişti

7 Ekim’de Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonundan bu yana İsrail Gazze hastanelerini ilk kez hedef almıyor. 17 Ekim’de Gazze’nin kuzeyindeki Ehli Arap Hastanesi’nde saldırı nedeniyle 500’e yakın kişi hayatını kaybetmiş, 28’i ağır 342 kişi yaralanmıştı.

Saldırının ardından 21 Ekim günü Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan 20 hastanenin boşaltılması uyarısı yapılmıştı. Gazze’deki hastanelerin çoğu bölgenin kuzeyinde bulunuyor. İsrail ordusu Gazze vatandaşlarına şeridin Kuzey’ini terk edip Güney’e gidin uyarısında bulunmaya devam ediyor.

Yardım tırları girmeye devam ediyor ancak yakıt yok

Filistin Kızılayı önceki akşam Mısır sınırında bulunan Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye gıda ve ilk yardım malzemeleri taşıyan 30’dan fazla yeni yardım tırının girdiğini duyurdu. Bu Gazze’ye tek seferde giren en yüksek kamyon sayısı oldu. Böylelikle 21 Ekim’de Sınır Kapısı’nın açılmasından bu yana Gazze’ye giren kamyon sayısı da 120’yi geçti.

Ancak yardım tırlarının İsrail’in emri üzerine yakıt taşıması yasak. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) 23 Ekim’de yaptığı bir açıklamada “Üç gün içinde UNRWA’nın yakıtı bitecek ve bu, Gazze Şeridi’ndeki insani müdahalemiz açısından kritik önem taşıyor. Yakıt olmadan su olmayacak, işleyen hastaneler ve fırınlar olmayacak. Yakıt olmadan yardımlar, ihtiyaç sahiplerine ulaşamayacak. Yakıt olmazsa insani yardım da olmaz” demişti.

Filistin Kızılayı ayrıca gece gerçekleşen saldırılar nedeniyle ağır hasar alan ambulans araçlarının fotoğraflarını paylaştı.

İsrail ordusu Gazze’ye ilerlemeye devam ediyor

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail saldırılarında 3 bin 342’si çocuk, 2 bin 262’si kadın olmak üzere 8 bin 5 Filistinlinin öldürüldüğünü, 20 bin 242 kişinin yaralandığını bildirdi.

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise dün gece 4 kişi öldü. Batı Şeria’da öldürülen Filistinli sayısı 120’ye, yaralı sayısı ise yaklaşık 2 bine yükseldi.

Geçen hafta İsrail ordusu rehineleri kurtarmak için Gazze şeridine yönelik kara harekatının öncülü olan “sızma” operasyonu başlatmıştı. Operasyonu sessizce yürüten İsrail an itibariyle şeridin kuzeyinden içeri doğru üç buçuk kilometreye yakın yol kat etti.

Operasyon ile ilgili konuşan eski İsrail başbakanı Naftali Bennett ”Ordunun şehir çatışmalarına girmek yerine Gazze şehrinde Hamas’ı kuşatması ve uzun vadeli bir kuşatma uygulaması gerektiğini” söyledi.

Operasyonun devam etmesiyle çatışmalar hız kazanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüşen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanı Joe Biden Gazze’ye insani yardımın girişi ve sivillerin korunmasının ”öncelik” olduğunu söyledi.

Birçok X kullanıcısı İsrailli tankların kuzeyden güneye giden yolları kapattığını iddia ediyor. İsrail Savunma Kuvvetleri iddiaların “asılsız” olduğunu savunarak “güneye gidin” çağrılarını yineliyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri ayrıca son 24 saatte Hamas’a yönelik 600 yeni saldırı düzenlendiğini duyurdu.

İsrail 'Hamas'ın savaş üssü' demişti: İşte 60 bin kişiye sığınak olan Şifa Hastanesiİsrail ‘Hamas’ın savaş üssü’ demişti: İşte 60 bin kişiye sığınak olan Şifa Hastanesi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.