Filistinli çocuğun katili doğum gününde ona hediye almış

ABD'de 6 yaşındaki Filistinli Fayoum'un ölümü tüm ülkeyi sarsmıştı. Saldırıyı İsrail-Gazze savaşı nedeniyle gerçekleştirdiği söylenen 71 yaşındaki Czuba ilk kez mahkemeye çıktı ve suçunu reddetti. En ilginci ise Czuba'nın Fayoum'a sadece birkaç hafta önce doğum günü hediyesi almış olması.

Dünya 1 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
6 yaşındaki ABD doğumlu Filistinli çocuğun ölümündeki şüpheli Czuba.

ABD’nin Illinois eyaletinde iki hafta önce ülkedeki Arap ve Müslüman sakinleri endişelendiren bir cinayet meydana geldi: 71 yaşındaki ev sahibi iki yıldır kiracısı olan Filistinli anne ve oğlunu bıçakladı. Anne hayata tutunurken 26 kez bıçak darbesi alan altı yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi. Saldırıyı gerçekleştiren ev sahibi ilk kez mahkemeye çıktı ve cinayet ve nefret suçu işlediği konusunda kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

71 yaşındaki Joseph Czuba İsrail-Gazze savaşının yedinci gününde altı yaşındaki Wadea al Fayoume’yi öldürmüş, annesi Hanan Shahin’i ağır yaralamıştı. Hem kolluk kuvvetleri hem de savcılar Czuba’nın Filistinli kiracılarını İsrail-Hamas savaşı nedeniyle hedef aldığını iddia ediyor. Zira haber ilk çıktığında adamın “Müslümanlara ölüm” diye haykırdığı ve taraflar arasında saldırı öncesinde hiçbir sorun yaşanmadığı bildirilmişti.

Czuba ayrıca “cinayete teşebbüs” ve “ağır darp” suçlamasıyla da karşı karşıya. Saldırıyı gerçekleştiren ev sahibi ilk kez çıktığı hakim karşısında nefret suçu işlemediğini söyledi. Cinayetten suçlu bulunması halinde 20 yıldan müebbede kadar hapis cezası alabilir.

Czuba’nın avukatları müvekillerinin daha önce hiç hapse atılmadığını ve toplum için tehdit oluşturmadığını söyleyerek yargı süreci tamamlanana kadar serbest bırakılmasını istedi. Ne var ki Yargıç David Carlson avukatlarla aynı fikirde değildi ve ocak ayındaki ikinci duruşmaya kadar Czuba’nın hapiste tutulmasına karar verdi.

Mahkeme belgelerinde yer alan bilgiye göre eşi Czuba’nın düzenli olarak muhafazakâr radyo yayınları dinlediğini, 13 Ekim’de “Ulusal Cihat Günü” düzenleneceği yönündeki haberlerden endişe duyduğunu anlattı. Czuba ülkenin elektrik şebekesinin çökeceğinden endişe edip banka hesabından 1000 dolar da para çekmiş.

Dosyada 14 Ekim’de Czuba’nın Shahin’in evine gidip kadına Ortadoğu’daki olaylardan dolayı kızgın olduğunu söylediği belirtiliyor. Shahin ise Czuba’ya “Barış için hep birlikte dua edelim” demiş, ancak Czuba askeri bıçağıyla önce Shahin’e sonra da oğluna saldırmış. Daha ilginç olanı ise doğum gününden sadece sekiz sonra öldürülen Fayoum’un amcası Yousef Hannon, Czuba’nın daha birkaç hafta önce Fayoum’a altıncı yaş günü için hediye aldığını anlattı.

Hannon anne Shahin’in hâlâ tam iyileşemediğini söyledi. Fayoum’un babası da duruşmaya katıldı, ancak gazetecilere açıklama yapmayı reddetti.

İsrail-Hamas savaşının ABD'deki kurbanı: 6 yaşındaki çocuk öldürüldüİsrail-Hamas savaşının ABD’deki kurbanı: 6 yaşındaki çocuk öldürüldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.