Filistinli esir işkenceyi anlattı: Klozet suyunda boğmaya çalıştılar, anestezisiz ameliyat yaptılar

İsrail tarafından tutuklanan bir Filistinli esir, cezaevinde maruz kaldığı işkenceleri paylaştı. Klozet suyuyla boğulma girişimine maruz kaldığını ve yüz gün boyunca darp edildiğini, bu süreçte kelepçeli ve gözleri kapalı tutulduğunu söyledi.

Dünya 21 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Ofer Cezaevi önünde İsrail güçleri. / Fotoğraf: AA

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da bulunan Ofer Cezaevi’nde tutulan bir Filistinli esir yaşadığı insanlık dışı işkenceleri anlattı. Anlatımı işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan zulmü bir kez daha gözler önüne serdi. Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Filistin Esirler Heyeti ve Filistin Esirler Cemiyeti’nin hazırladığı raporda G.V. olarak adlandırılan Filistinli esir cezaevinde maruz kaldığı işkenceleri detaylı şekilde paylaştı.

G.V.’nin hikayesi Gazze Şeridi’nin Han Yunus kentinde 2 Mart’ta İsrail güçleri tarafından alıkonmasıyla başlıyor. Tutuklandığı ilk andan itibaren ağır fiziksel ve psikolojik işkencelere maruz kaldığını belirten G.V. kıyafetlerinin çıkarıldığını, ters kelepçe yapılıp gözleri bağlandıktan sonra bir kamyona bindirilip dövüldüğünü söylüyor.

Filistinli esirlerin tutulduğu Batı Şeria'daki Ofer Cezaevi. / Fotoğraf: AA

Filistinli esirlerin tutulduğu Batı Şeria’daki Ofer Cezaevi. / Fotoğraf: AA

‘100 gün boyunca dövdüler’

Bu noktadan itibaren cehennem gibi bir sürece adım atan G.V. yüz gün boyunca sadece bir hareket yaptığı için dövüldüğünü ve bu süre boyunca kelepçeli ve gözleri bağlı olarak tutulduğunu dile getiriyor.

Ancak G.V.’nin yaşadığı acılar bununla sınırlı değil. Sorguda onu klozet suyuyla boğmaya da çalışmışlar. G.V. “hayalet yöntemi,” Türkiye’de ise acı bir tasadüfle “Filistin askısı” olarak bilinen, tutuklunun bağlanıp havada asılı bırakıldığı işkence yönteminin yanı sıra uzun saatler boyunca klozet suyuyla boğulma girişimine maruz kaldığını söylüyor. Üstü metal sacla kaplı bir alanda tutulduğunu belirten G.V. bu insanlık dışı koşullarda günlerce hayatta kalmaya çalışmış.

Cinsel saldırı, anestezisiz ameliyat, açlık…

Cezaevinde yaşanan işkenceler bununla da bitmiyor. Birkaç parça ekmek sakladıkları gerekçesiyle koğuştaki tüm tutukluların şiddetle darp edildiğini belirten G.V. bu saldırılar sonucunda bazı tutukluların vücutlarında kırıklar oluştuğunu belirtiyor.

Raporda bu tür işkencelerin yanı sıra tutukluların anestezi olmadan cerrahi ameliyatlara zorlandığı, uzuvlarının bağlama sonucu kesildiği, cinsel saldırılara maruz kaldığı ve açlık gibi sistematik suçların devam ettiği vurgulanıyor.

Bu insanlık dışı muamelenin ardındaki en acı verici gerçeklerden biri ise Gazze Şeridi’nde esir alınan binlerce Filistinlinin akıbetinin hala bilinmiyor olması.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 10 bin 200 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi. İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne saldırıları başlattığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

Sde Teiman'da Filistinlilere işkence eden İsrailli askerlere dokuz gün ev hapsiSde Teiman’da Filistinlilere işkence eden İsrailli askerlere dokuz gün ev hapsi

İsrail’in Guantanamosu Sde Teiman'a dair yeni rapor: Cehenneme hoşgeldinizİsrail’in Guantanamosu Sde Teiman’a dair yeni rapor: Cehenneme hoşgeldiniz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.