Finlandiya’nın yeni başbakanı Petteri Orpo oldu

Finlandiya'da nisan ayında yapılan seçimlerden iki ay sonra yeni başbakan belli oldu. Seçimleri birinci sırada tamamlayan aşırı sağcı Ulusal Koalisyon Partisi lideri Petteri Orpo başbakan seçildi. Orpo'nun kuracağı koalisyon hükümetinin katı göçmen politikaları uygulaması bekleniyor.

Dünya 21 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Finlandiya'da 2 Nisan'da yapılan seçimlerde Petteri Orpo'nun aşırı sağcı Ulusal Koalisyon Partisi birinci geldi. Fotoğraf: Shutterstock

Finlandiya parlamentosu, göçmenlere karşı sert politikalara sahip aşırı sağcı Finler Partisi’nin de dahil olduğu dört partili koalisyonun başındaki muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi’nin (NCP) lideri Petteri Orpo’yu başbakan seçti.

Parlamento’dan yapılan oylamada, nisan ayında yapılan seçimleri kazanan ve o tarihten bu yana koalisyon hükümeti kurmak için çetrefilli müzakerelerden geçen Orpo lehine 107 oy kullandı. Parlamentoda yer alan vekillerden 81’i ret oyu kullanırken 11’i de çekimser kaldı.

Ülkenin Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto tarafından resmen başbakan olarak atanan Orpo, NCP ve Finler Partisi’nin gerisinde kalarak seçimi üçüncü tamamlayan Sosyal Demokratlar’ın lideri Sanna Marin’den görevi devralacak.

Orpo koalisyonunu Finler Partisi, İsveç Halk Partisi ve Hıristiyan Demokratlar ile kurdu. 200 sandalyeli parlamentoda toplamda 108 sandalyeye sahip olan dört parti çoğunluğu oluşturuyor.

Seçim kampanyasını kemer sıkma politikaları üzerine kuran Orpo, harcamaları dört yılda altı milyar euro azaltma sözü vermişti. Birleşmiş Milletler’in mülteci ajansı aracılığıyla ülkeye alınan mülteci sayısını bir yılda 1050’den 500’e düşürmeyi hedeflediğini söyleyen Orpo, göçmenler ve daimi oturma izni olanlar için ayrı bir sosyal güvenlik sistemi kurmayı hedefliyor ancak uzmanlar bunun anayasayı ihlal edebileceğini belirtiyor.

Öte yandan Finler Partisi lideri Riika Purra, daimi oturma izni ve vatandaşlık alma koşullarının daha da sıkılaştırılacağını sözlerine ekledi. Purra’nın yeni hükümette ekonomi bakanı olması bekleniyor. Bunun yanı sıra Finler Partisi’nin dış ticaret ve kalkınma, sosyal işler ve sağlık, ekonomi işleri, adalet, içişleri ve ulaşım bakanlıklarını alacağı da bildiriliyor. 

Parlamento seçimlerinde hüsrana uğramıştı: Sanna Marin parti liderliğinden istifa edecekParlamento seçimlerinde hüsrana uğramıştı: Sanna Marin parti liderliğinden istifa edecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.