Finlandiya resmen NATO’da: NATO-Rusya kara sınırı iki katına çıktı

Finlandiya'nın NATO'ya katılımıyla, ittifakın Rusya'yla olan sınırı 1215 kilometreden 2515 kilometreye yükseldi. Rusya tarafı rahatsızlığını yineledi ve gerekirse koruma tedbirleri alacaklarını açıkladı.

Dünya 5 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Finlandiya, NATO'nun 31'inci üyesi oldu.

Finlandiya’nın görece kısa bir süre içerisinde tamamlanan süreç sonunda NATO’nun 31’inci müttefiki olmasına Rusya daha önce belirttiği endişelerini yineleyerek tepki gösterdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, NATO’nun genişlemesini Rusya’nın güvenliği ve ulusal çıkarlarına yönelik saldırı olarak değerlendirirken, gerekli görmeleri halinde kendi önlemlerini alabileceklerini kaydetti. Peskov ayrıca bu adımı gerilimi tırmandırma olarak değerlendirdi. Peskov ayrıca, Finlandiya’da neler olacağının, ülke topraklarının NATO tarafından nasıl kullanılacağını ve Rusya’ya yönelik potansiyel tehditlerin neler olacağını yakından izleyeceklerini söyledi.

Rusya’nın ABD’nin öncülük ettiği askeri güçle sınırı şu ana kadar 1215 kilometreydi. Finlandiya’nın katılımıyla bu sınır iki katından fazlasına yükseldi. Finlandiya’nın Rusya’yla 1300 kilometrelik bir sınırı bulunuyor. NATO’nun genişlemesiyle bu mesafe, 2500 kilometreyi aştı.

Finlandiya'da yoğun gündem: Başbakan Sanna Marin seçimi kaybetti, ülke bugün resmen NATO üyesi oluyorFinlandiya’da yoğun gündem: Başbakan Sanna Marin seçimi kaybetti, ülke bugün resmen NATO üyesi oluyor

‘Finlandiya’nın üyeliği kimseyi hedef almıyor’

Finlandiya’nın NATO’nun 31’inci üyesi olması sonrası açıklama yapan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO üyeliklerinin kimseyi hedef almadığını belirtirken, İsveç’in üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüldüğünü ve sürecin olumlu olacağına inandığını kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de ortak basın toplantısında Rusya lideri Vladimir Putin’in saldırganlığının NATO’yu büyüttüğüne vurgu yaptı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.