Prigojin Wagner’e yeni savaşçılar arıyor: ‘Afrika’yı özgürleştiriyoruz’

Rus paralı asker grubu Wagner'in şefi Prigojin, Rusya'da kısa vadeli isyana liderlik etmesinden beri ilk kez resmi olarak görüntülü konuşmasını Telegram kanalları üzerinden yayına aldı. Wagner'e yeni savaşçılar almak istediklerini söyleyen Prigojin, grubun Afrika'yı özgürleştirdiğini öne sürdü.

Dünya 23 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Prigojin'in isyandan sonraki ilk resmi videosundan bir görüntü.

Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, haziran ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 23 yıllık iktidara en ciddi tehdidi oluşturan kısa süreli isyanla dünya gündemine oturmuştu. Yurt dışında Rusya’nın çıkarına güvenlik hizmeti sunan ve Ukrayna savaşının en kanlı cephelerinden bazılarına katılan Wagner’in kurucusu olan Prigojin, Putin’in himayesinde güçlü bir konuma gelmişti. Ancak isyanın ardından Rusya’daki prestijini kaybederek Belarus’a sürgüne gönderildi.

62 yaşındaki Prigojin, bu sefer kamuflaja bürünmüş bir halde ve elinde tüfekle çorak bir arazide çektiği videoyla dikkat çekti. Videoda arka planda silahlı savaşçılar ve bir kamyonet de görülüyor. Prigojin videoda Wagner’in bölgedeki isyancılarla savaşmanın yanı sıra maden faaliyetlerine devam ettiğini belirterek, “Çalışıyoruz. Sıcaklık 50 derece. Her şey istediğimiz gibi ilerliyor” dedi.

Wagner lideri bu sözlerinin ardından, ‘Rusya’yı tüm kıtalarda daha da büyüttüğünü ve özgürleştirdiğini’ iddia etti. Ardından Wagner’in bünyesine yeni savaşçılar topladığını duyuran Prigojin, grubun ‘belirlenen görevleri yerine getireceğini’ söyledi.

Videonun nerede ya da ne zaman çekildiği net bir şekilde bilinmese de Prigojin’in söylemleri ile Wagner yanlısı Telegram kanallarının paylaşımları sebebiyle videonun Afrika’da çekildiği düşünülüyor. Wagner ile bağlantılı sosyal medya kanalları da Prigojin’in Afrika’da görev almak üzere savaşçı topladığını ve Rus yatırımcıları Orta Afrika Cumhuriyeti’ne para yatırmaya davet ettiğini belirtti.

Kremlin 2014’ten beri Wagner’i Rusya’nın Orta Doğu ve Afrika’daki varlığını artırmak için kullanıyor. Orta Afrika Cumhuriyeti, Wagner’in paralı savaşçılarının aktif olduğu ve insan hakları ihlali yapmakla suçlandığı ülkelerden biri. Ukrayna’daki savaştan önce Wagner’in çoğu Rusya’nın elit alayları ve özel kuvvetlerinden oluşan 5 bin savaşçısı olduğu tahmin ediliyordu. Ancak haziran ayında yapılan açıklamaya göre bir buçuk yılda bu sayı 25 bine ulaştı. 

Prigojin geçen ay Telegram’dan gönderdiği uzun bir sesli mesajda Nijer’deki darbeye değinerek, “Nijer’de olanlar yıllardır yaşanıyordu. Eski sömürgeciler Afrika ülkelerinin halklarını kontrol altında tutmaya çalışıyor. Eski sömürgeciler bölgedeki kontrolünü güçlendirmek için bu ülkeleri teröristlerle ve türlü türlü haydutlarla dolduruyor. Böylece devasa bir güvenlik krizi ortaya çıkıyor” demişti.

Wagner şefi sözlerine, “Nüfus acı çekiyor. Wagner’e duyulan sevginin nedeni de bu: Grubumuzun oldukça verimli olması. Çünkü Wagner’in savaşçıları düzeni sağlayabiliyor ve teröristleri yok ederek devletlerin barışçıl nüfusuna zarar vermelerini önleyebiliyor” diyerek devam etmişti.

BBC araştırması: Wagner için tahliye edilen mahkûmlar suç işlemeye devam ediyorBBC araştırması: Wagner için tahliye edilen mahkûmlar suç işlemeye devam ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.