Bloomberg: Türkiye ABD’nin yaptırım kıskacında, bankalar tetikte

Bloomberg ABD'nin Türkiye'nin finans sistemini Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda daha yakından izleyeceğini açıklamasının ardından Türk bankalarının Rusya ile bağlantılı işlemlerde kontrolü artırdığını yazdı.

Ekonomi 18 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Bankacılar, kontrollerin sıklaşması nedeniyle para transferleri için daha uzun işlem sürelerine ihtiyaç duyuluyor.

Türkiye’deki bankalar ABD yaptırımlarına ve Washington’un incelemelerine maruz kalmamak için Rusya ile bağlantılı işlemlerde kontrolü en üst seviyede tutuyor. ABD’li haber ajansı Bloomberg’de yer alan habere göre bilgi sahibi bankacılar bu hamlenin para transferleri için daha uzun işlem sürelerine ve fonların geri gönderilmesi veya günlerce gecikmesi gibi durumlara yol açtığını söyledi.

ABD'den yedi Türk şirketine daha yaptırım geldiABD’den yedi Türk şirketine daha yaptırım geldi

Değişiklik yayınlandı, Türk bankaları harekete geçti

Konuyla ilgili bilgi sahibi diğer kişilere göre sıkılaştırılmış yaklaşım ABD Başkanı Joe Biden’ın Washington’ın Ukrayna’daki savaş nedeniyle ikincil yaptırımlar uygulamasına izin veren idari emirin ardından ortaya çıktı. Söz konusu kişiler değişikliklerin aralık ayı sonunda Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi sayfasında güncellendiğini ve ardından Türk bankalarının harekete geçtiğini söyledi.

Rusya’nın iki önemli ticaret partneri olan Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri de Rus müşterilere sağlanan finansman üstündeki kısıtlamaları sıkılaştırıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe şu ana kadar Türk bankaları tarafından yapılan incelemelerin banka işlemlerinde yavaşlamaya neden olduğunu, ihracatçıların ödeme almakta güçlük çektiğini söyledi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise hükümetin sorunu ele aldığını vurguladı.

ABD'den Türk bankalarına gözdağıABD’den Türk bankalarına gözdağı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.