Moskova’da aynı gökdelene ikinci Ukrayna saldırısı: ‘Savaş yakında tamamen Rusya’ya taşınacak’

Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik drone saldırılarında Moskova ikinci kez hedef oldu. Cumartesi gecesi gerçekleştirilen saldırıda vurulan Moskova City, bu kez de kontrolden çıkan drone'un hedefi oldu. Ukrayna, savaşın yakında tamamen Rusya'ya taşınacağını öne sürdü.

Dünya 2 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Ukrayna, cumartesiyi pazara bağlayan geceden sonra ikinci kez Rusya’da başkent Moskova’ya İHA saldırısı düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, Moskova ve Moskova Bölgesi’ne gerçekleştirilen saldırılar için, “1 Ağustos gecesi, Kiev rejiminin İHA’larla düzenlediği terör saldırısı engellendi” denildi.

Moskova Bölgesi’ne bağlı Odintsovo ve Naro-Fominsk ilçeleri üzerinde 2 Ukrayna İHA’sının Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulduğu aktarılan açıklamada, bir İHA’nın da elektronik harp sistemiyle etkisiz hale getirildiği, kontrolünü kaybeden İHA’nın Moskova-City bölgesine düştüğü bildirildi. Cumartesi gecesi gerçekleştirilen saldırıda da aynı bina hedef olmuştu.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, birkaç İHA’nın Moskova’ya uçarken hava savunma sistemlerince vurulduğunu kaydederek, “Bir tanesi, geçen seferki gibi, aynı gökdelene uçtu, 21. katın cephesi hasar gördü. 150 metrekarelik cam kırıldı. Zarar gören yok. Acil Durum Servisi olay yerinde çalışıyor” dedi.

Rönesans İnşaat’ın Neva Kuleleri de burada

Sosyal medyada yer alan bazı görüntülerde bir İHA’nın Moskova’da gökdelenlerin yer aldığı Moskova-City bölgesine düşmesi nedeniyle patlama olduğu görüldü. Rusya’nın başkenti Moskova’da, ulusal ve uluslararası şirketlerin yönetim merkezi olan ve ‘Moskova-City’ olarak adlandırılan Moskova Uluslararası İş Merkezi’nde yüksek katlı binalar bulunuyor. Bu bölgedeki en dikkat çekici yapılardan birisi Rönesans Holding’in inşa ettiği 302 ve 345 metrelik kueleler. 320 metrelik kule Avrupa’nın en büyük 9’uncu, 345 metrelik kule de Avrupa’nın en yüksek 4’üncü binası. 24 ve 28 Temmuz’da Ukrayna’nın Moskova’ya İHA’larla saldırılar düzenlediği, ölü veya yaralı bulunmadığı bildirilmişti. 30 Temmuz’da da Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Moskova ve Moskova Bölgesi’ne İHA’larla saldırı girişiminde bulunduğunu duyurmuştu. Engellenen İHA’lardan biri Moskova-City bölgesindeki bir gökdelene çarpmış, binada hasar meydana gelmişti.

Savaş yakında tamamen Rusya topraklarına taşınacak

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Moskova’ya yapılan İHA saldırılarını değerlendirirken, “Moskova, hızla tam teşekküllü bir savaşa alışıyor ve bu savaş yakında tamamen ‘savaşın yazarlarının’ topraklarına taşınarak onlardan tüm borçları tahsil edecek. Rusya’da bundan sonra yaşanacak her şey nesnel bir tarihi süreçtir. Daha fazla tanımlanamayan İHA’lar, daha fazla çöküşler, daha fazla iç çatışmalar, daha fazla savaşlar olacak” dedi.

Rusya: ‘Zelenski, sivil altyapılara terör saldırılarıyla Washington’ı tehlikeye atıyor’

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna’nın Rusya’daki sivil yapılara saldırarak ABD’ye şantaj yaptığını belirterek “Zelenski, sivil altyapılara terör saldırıları düzenleyerek Washington’ı tehlikeye atıyor. (ABD Başkanı Joe) Biden, ‘terörün devlet sponsoru’ konseptli kendi tuzağına düşüyor” açıklamasını yaptı.

Ukrayna’nın söz konusu saldırılarla daha fazla destek almaya çalıştığını vurgulayan Zaharova, “Zelenski’nin buna neden ihtiyacı var? Birincisi, çünkü kendisi böyle. O, özüne kadar çürümüş ve karanlık tarafa hizmet ediyor. İkincisi, Ukrayna’ya daha fazla yardım vermesi için Beyaz Saray’a şantaj yapıyor.” ifadesini kullandı.

Saldırılara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da gerekli önlemlerin alındığını belirterek, “Tehdit var, bu aşikar. Gerekli önlemler alınıyor. Sadece ordu bu konuda uzman bakış açısıyla yorum yapabilir ve yapmalıdır.” dedi.

Ukrayna’daki apartmana saldırıda biri çocuk 6 kişi yaşamını yitirdi

Ukrayna’da Krıvıy Rih kentine yapılan Rus füze saldırısında bir apartman hedef alınırken, 10 yaşında bir kız ve annesi de dahil en az 6 kişi hayatını kaybetti. Ukrayna İçişleri Bakanı bir apartman ile üniversiteyi hedef alan saldırılarda 69 kişinin de yaralandığını açıkladı. Yerel Vali Serhiy Lysak kayıplar nedeniyle bir günlük yas ilan etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de saldırı sonrası sosyal medyadan açıklama yaparak “Rusya’nın halkımıza ve çocuklarımıza karşı yarattığı bu terör tehdidini ortadan kaldırmak için Ukrayna’ya uzun menzilli füzeler de dahil olmak üzere gerekli modern silahları sağlama kararlılığını göstermeliyiz. Hepimiz birlikte terörü yenebiliriz!” ifadelerini kullandı.

Savaş Moskova'ya dayandı, Polonya sınırı kızışıyor, Avrupa'yı da endişe sardıSavaş Moskova’ya dayandı, Polonya sınırı kızışıyor, Avrupa’yı da endişe sardı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.