Fransa Başbakanı Elisabeth Borne istifa etti

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne istifa etti. İstifası Macron tarafından kabul edilen Borne yeni hükümet kuruluncaya kadar görevde kalacak.

Dünya 8 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne. / Fotoğraf: AA

Fransa Cumhurbaşkanlığı Ofisi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Başbakan Elisabeth Borne’un istifasını kabul ettiğini açıkladı.

Borne’un istifası Macron tarafından desteklenen ve hükümetin bazı yabancıları sınır dışı etme yetkisini güçlendiren tartışmalı göçmen yasası ve diğer tedbirler nedeniyle yaşanan siyasi gerilimin ardından geldi.

Borne, Macron’un ikinci dönem için yeniden seçilmesinin ardından Mayıs 2022’de atanmıştı. Fransa’nın ikinci kadın başbakanı olmuştu.

Macron’un ofisinden yapılan açıklamada Borne’un yeni hükümet kurulana kadar günlük iç meselelerle ilgilenmeye devam edeceği belirtildi.

Macron’dan teşekkür mesajı

İstifasının ardından X hesabından konuya ilişkin paylaşım yapan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron mesajında şöyle dedi:

“Sayın Başbakanım, sevgili Elisabeth Borne, milletimizin hizmetinde çalışmalarınız her gün örnek teşkil etmektedir. Devlet kadınlarının cesareti ve kararlılığıyla projemizi hayata geçirdiniz. Tüm kalbimle teşekkür ederim.”

Öte yandan Macron’un yasamadaki aksaklıkların ardından üst düzey ekibini değiştirmesi ve bu yaz gerçekleşecek Paris Olimpiyat Oyunları öncesinde cumhurbaşkanlığına yeni bir ivme kazandırması bekleniyordu. Borne’un ayrılması bu revizyonun başlangıcı olarak görülüyor.

Hükümetteki birkaç kilit isimden birinin boşalan koltuğa geçeceği tahmin ediliyor. Eğitim Bakanı Gabriel Attal, Milli Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ve eski Tarım Bakanı Julien Denormandie başbakanlık koltuğuna aday isimlerden bazıları.

Macron’un partisi Rönesans 2022’deki seçimlerde parlamentodaki çoğunluğunu kaybettiğinden ötürü yeni başbakan Cumhurbaşkanı’nın politikalarını yasaya dönüştürmek için zorlu bir mücadele verecek. Bunun yanında gelecek kişi, Macron’un 2017’de Cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana göreve gelen dördüncü başbakan olacak.

Elisabeth Borne kimdir?

Deneyimli Fransız bürokrat ve politikacı Elisabeth Borne Mayıs 2022’de Başbakan olarak atanmıştı. Macron’un ilk cumhurbaşkanlığı döneminde sırasıyla Ulaştırma Bakanı (2017-2019), Ekoloji Bakanı (2019-2020) ve Çalışma Bakanı (2020-2022) olarak görev alan Borne, 5. Fransa Cumhuriyeti’nin ikinci kadın başbakanı olarak tarihe geçti.

Ayrıca Mart 2021’de Kovid-19’a (yeni tip koronavirüs) yakalanan Borne hastaneye kaldırılmış ve oksijen tedavisi gördü.

Göçmen yasası ardından Fransa'da sivil itaatsizlik çağrısıGöçmen yasası ardından Fransa’da sivil itaatsizlik çağrısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.