Fransa yangın yeri: Macron’a göre protestocular Nahel’in ölümünü istismar ediyor

17 yaşındaki Nahel'in polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülmesiyle başlayan protesto dalgası Fransa'yı aşıp Belçika'ya sıçradı. Fransa'da OHAL dahil her ihtimal masada tutulurken, gösteriler sırasında Elton John konserine giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron göstericileri suçladı.

Dünya 1 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Fransa’da Paris’in Nanterre banliyösünde 27 Haziran’da polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle 17 yaşındaki Nahel M. öldürüldü ve ülke savaş alanına döndü.

Protesto dalgası ülkeyi sararken önceki gece 249 polis memuru yaralandı, 875 kişi gözaltına alındı. Dün gece gözaltı sayısı 1000’e yükselirken Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gözaltına alınanların ortalama yaşının 17 olduğunu belirtti.

Olayları kontrol altına alabilmek için OHAL dahil tüm ihtimaller masada tutulurken, Paris ve çevresinde saat 21’den sonra kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Kabineyi toplayıp acil durum toplantısı yapan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şiddeti kontrol altına almak için daha fazla polisin konuşlandırılacağını söylese de OHAL ilan etmedi. Ebeveynlerden çocuklarını evde tutmalarını isteyen Macron, sosyal medya platformlarının bazı içerikleri kaldırmasını talep etti.

Gözaltına alınanların üçte ikisini gençler oluştururken toplam 492 binanın hasar gördüğü, 2 bin aracın yakıldığı ve 3 bin 880 yangının başlatıldığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’in Cuma günü yerel saatle 21:00’den itibaren ülke çapında otobüs ve tramvayların durdurulmasını tavsiye etmesiyle toplu taşıma bazı yerlerde erken kapatıldı ve sokağa çıkma yasakları uygulanmaya başlandı.

Marsily’da dün halka açık gösteriler yasaklandı ve toplu taşıma 19.00 itibarıyla sona erdi.

Fransa’da olaylı geçen gecede çok sayıda dükkan yağmalandı, sokaklar ağır hasar gördü, araçlar ateşe verildi.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, “Görevlerini özveriyle yapan polis, jandarma ve itfaiye görevlilerine desteğim tam” derken, Fransa Başbakanı Élisabeth Borne, dün bakanlarla yaptığı görüşmenin ardından gece saatlerinde meydana gelen olayları ‘tahammül edilemez ve affedilemez’ olarak nitelendirdi.

Macron Elton John konserindeydi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

David Furnish (@davidfurnish)’in paylaştığı bir gönderi

Fransa’da Nahel M. salı günü öldürülürken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ertesi akşam Paris’te Elton John konserine gittiği için de tepki görüyor. Konserden videoları sosyal medyada paylaşılan Macron’un, Elton John’la çektirdiği fotoğraf da İngiliz yıldızın partneri tarafından Instagram’da paylaşılınca eleştirilerin odağında yer aldı.

Protestolar Belçika’ya da sıçradı

Belçika’da başkent Brüksel’in merkezinde yaşanan protesto gösterilerinde bazı araçlar ateşe verilirken toplu taşıma seferleri iptal edildi. 48’i reşit olmayan 64 göstericinin gözaltına alındığı açıklanırken polis sözcüsü Ilse Van de Keere, Belçika medyasına yaptığı açıklamada gösterilerin, perşembe günü öğleden sonra sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar sonucu başladığını söyledi.

Fransa'da protestolar büyüdü: Paris'in bazı bölgelerinde gece sokağa çıkma yasağıFransa’da protestolar büyüdü: Paris’in bazı bölgelerinde gece sokağa çıkma yasağı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.